Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Umożliwienie wygodnej, zdalnej edycji plików
Forum PHP.pl > Forum > PHP
wapmaster
Witam,

Mam następujący problem. Chcę udostępnić użytkownikom pliki, które są na serwerze do jak najprostszej edycji. Tzn. żeby nie musieli za każdym razem ściągać, zapisywać na dysku i potem z powrotem ręcznie uploadować, a żeby działo się to jak najbardziej automatycznie (np. jeśli klikną na w Wordzie Zapisz, to zmiany zapiszą sie na serwerze).

Mam możliwość dostępu do tych plików nie przez http, a na normalnych zasadach, bo rzecz dzieje się w sieci lokalnej. Czy da się jakoś używając w linkach file:// czy cos, automatycznie otwierac dokumenty z serwera w sieci lokalnej? Czy też można jakoś zaprzęgnąć php, by ładowało plik do cache przeglądarki i potem z niego, automatycznie z powrotem na serwer?

Proszę o radę,

Pozdrawiam
mike
php jest językiem serwer-side (doczytaj co to oznacza, bo widać że chyba nie wiesz)
Co oznacza, że nie ma związku z przeglądarką oraz w szczegółności komputerem użytkownika. Nie możesz go sprzęc z czymkolwiek na kompie użytkownika.
wapmaster
Oczywiscie. Ale np. upload moge obsłużyc... Nie chodzi mi o używanie php po stronie użytkownika, tylko o skonstruowanie jakiegoś rozwiązania, którego częscią będzie php, częścią pewnie coś client-side, aby rozwiązać problem, który przedstawiłem.
mike
Nie da się sprzawić że php automatycznie ściągnie sobie coś z komputra użytkownika. Czy to z cache'u czy z innej lokacji.

Możesz stworzyć formularz, przez który użytkownicy wrzuca na serwer. Ale chyba tego nie chcesz.

Albo możesz użyć jakiegoś edytora WYSIWYG do edycji plików przez przeglądarkę i od razu do zapisywania ich na serwerze.
wapmaster
Cytat
Nie da się sprzawić że php automatycznie ściągnie sobie coś z komputra użytkownika. Czy to z cache'u czy z innej lokacji.

Wiem, ale chyba da sie spowodować, że dany plik np. automatycznie otworzy się w Wordzie (jak mu się ustawi odpowiednie mime type). Cache też trochę można kontrolować, ale chyba nie na tyle, na ile potrzebuję sad.gif

Cytat
Możesz stworzyć formularz, przez który użytkownicy wrzuca na serwer. Ale chyba tego nie chcesz.

Właściwie to gdyby to było rozwiązanie na zasadzie przeciągnij upuść do powiedzmy okna apletu w Javie, byłbym w stanie to zaakceptować. Tylko że chyba wszystkie tego typu applety do uploadu są komercyjne. A może zna ktoś taki za free?

Cytat
Albo możesz użyć jakiegoś edytora WYSIWYG do edycji plików przez przeglądarkę i od razu do zapisywania ich na serwerze.

Niebardzo, chodzi o pliki Excela i Worda... A nie da się jakoś wykorzystać faktu lokalności plików dla ominięcia w ogóle protokołu http? Jak można się odnieść do pliku, który jest gdzieśtam w sieci lokalnej?

Dzięki za pomoc,
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.