Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Generowanie plików a wyświetlanie wyników w locie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
amigo
Witam

Aktualnie robię stronę z wycieczkami która będzie miała sporą bazę ponad 200.000 ofert i w celu odciążenia bazy chce wygenerować pliki z ofertami a jedynie żeby listy serach były generowane w locie.

I teraz problem w serwisie RewriteRule dzięki czemu mam zapewnione czytelne adresy chciałbym połączyć to jakoś w tę sposób żeby :

- RewriteRule sprawdzał czy taki plik istnieje w jakiejś lokalizacji jeżeli tak to go otwiera a jeżeli niema takiego pliku to uruchamia inny domyślny plik

Czyli to samo na przykładzie :

1. www.domena.pl/3-oferta.html ( ktoś wbija adresik )
2 .RewriteRule sprawdza czy taki adres istnieje w lokalizacji np.: /home/www/oferty/
- istnieje - otwiera /home/www/oferty/3-oferta.html
- nie istnieje - otwiera /home/www/oferty/oferta.php?id=3

Wiadomo że przy nie istnieje sprawa jest prosta :
RewriteRule ^([0-9]+)-oferta.html /home/www/ oferty/oferta.php?id=$1 [L]

Ale jak zrobić żeby sprawdził czy taki plik istnieje czyli jakiś if.
Jeżeli to nie jest wykonane prosiłbym o podanie alternatywnych rozwiązań

Dodam tylko że bardzo zleży mi aby skrypt zwracał nagłówek 200 a nie 301 czy 302 dlatego do tej pory korzystałem z RewriteRule

Pozdrawiam
Zbyszek
DeyV
porponuję zrobić to nieco inaczej.

ustawić rewrite tak by zawsze kierował do pliku php.

Do niego, zawsze, przekazywać parametr informujący o tym, jaka podstrona jest potrzebna.

Następnie skrypt php sprawdza, czy istnieje wygenerowana (i jest np. aktualna - nie za stara itp. ) podstrona z oczekiwana zawartością.
Jeśli tak - wyświetla ja.

Jeśli nie istnieje natomiast, to generje całą zawartość, zapisuje do pliku, a dopiero wtedy wyświetla.

Rozwiazanie wydajne, szybkie, wygodne.

Krótko mówiąc - cache całej zawartości strony.
amigo
Super rozwiązane genialne proste i skuteczne WIEEELKIEEE DZIENKII exclamation.gif!

PS. jeżeli w jednym katalogu będzie 300 000 plików to nie będzie problemów z czasem wczytywania takiego gotowca ?

Poruszyłem ten temat w nowym wątku ale został zamknięty z powodu duplikatu pytania w każdym razie ponawiam pytanie tutaj jeszcze raz.

Jedno pytanie czy przy cache całej zawartości strony generując pliki np. oferty do jednego katalogu przy liczbie ofert 200 000 – 300 000 nie spowolni to mocno wczytywania pliku i sprawdzania czy akurat taki plik istnieje w takiej ogromnej liście
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.