Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z kompilacją GD+truetype
Forum PHP.pl > Forum > PHP
mattie
Witam wszystkich serdecznie

Piszę ponieważ mam problem:)
Po raz kloejny staram sie przekompilować php z obsługą fontów ttf.
Sprawa rozwija się w nasępujący sposób.
Pobrałem niezbędne archiwa freetype i zainstalowałem standardowo poprzez :
./configure, make , make install
Teraz przyszła kolej na kompilacje php :
Kod
./configure --with-mysqli=/usr/local/mysql-standard-5.0.19-linux-i686/bin/mysql_config --with-apxs2=/usr/local/apache2/bin/apxs --with-jpeg-dir=/usr/local/src/jpeg-6b/ --with-tiff-dir=/usr/local/bin/ --with-zlib-dir=/usr/local/src/zlib-1.2.3 --with-gd  --with-ttf --with-freetype-dir  

dodatkowo starałem się wstawiać prefixy dotyczące freetype ale po każdej rekompilacji phpinfo()
nie pokazuje obsługi ttf.
Kod
gd
GD Support  enabled
GD Version  bundled (2.0.28 compatible)
GIF Read Support  enabled
GIF Create Support  enabled
JPG Support  enabled
PNG Support  enabled
WBMP Support  enabled
XBM Support  enabled

Być może ktoś wie dlaczego to nie hula...

Wszystko to robiłem na Slackware10.1
PHP5.1.2
GD2.0.28

Z góry dziękuję za pomoc
phobos
po tym
Kod
--with-ttf

chyba musisz wpisac sciezke
tak samo po
Kod
--with-gd

i
Kod
--with-freetype-dir

i sprubuj dodac taki cos na koncu
Kod
--enable-gd-native-ttf

moze zadziala
mattie
Problem w tym , że do --with-ttf próbowałem dodawać ścieżki tylko chyba były nie trafione bo za każdym razem w make wywalało mi błąd , że nie znaleziono jakiejś biblioteki ttf. Tym razem przekompilowałem php z takimi opcjami :

Kod
./configure --with-mysqli=/usr/local/mysql-standard-5.0.19-linux-i686/bin/mysql_config --with-apxs2=/usr/local/apache2/bin/apxs --with-jpeg-dir=/usr/local/src/jpeg-6b/ --with-tiff-dir=/usr/local/bin/ --with-zlib-dir=/usr/local/src/zlib-1.2.3 --with-gd  --with-ttf=/usr/X11R6/lib/fonts/TTF --with-freetype-dir=/usr/local/src/freetype-2.1.10 --enable-gd-native-ttf  

Niestety wynik w phpinfo() jest taki sam jak w poprzedniej kompilacji.
Dziwne bo zlib sie skompilował poprawnie choć dostał prawie identyczną ścieżke czyli do rozpakowanych źródełek.
phobos
jako sciezke sprubuj podac tylko /usr/local
mattie
Tak też zrobiłem i niestety nic nie pomogło p skompilowaniu php zmianie php.ini na nowy oraz restarcie apacha
phpinfo() wygłąda identycznie w sekcji gd.

Dokładne polecenie configure:
Kod
./configure --with-mysqli=/usr/local/mysql-standard-5.0.19-linux-i686/bin/mysql_config --with-apxs2=/usr/local/apache2/bin/apxs --with-jpeg-dir=/usr/local/src/jpeg-6b/ --with-tiff-dir=/usr/local/bin/ --with-zlib-dir=/usr/local/src/zlib-1.2.3 --with-gd  --with-ttf=/usr/ --with-freetype-dir=/usr/local/ --enable-gd-native-ttf

Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje...:/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.