Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Edytor... ale jaki??
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2
ponczek
Mam male pytanko jakiego edytora HTML uzywacie? tongue.gif
scanner
a) Ale to już było!
cool.gif co tam: pajączek 2000 (lic), PHPEdit (testuję) notatnik, dreamveawer, <f4> w Midnight Commanderze, kartka papieru, ołówek, cieńkopis...
Jabol
VIM!!!

ps. scanner co Ty byś ołówkiem zedytował?
Sir Blade
Edit Plus podpiety pod <F4>

BTW. wow ale avatar smile.gif
Usagi
Handy HTML Studio 2, Notatnik, <F4> w Total Commanderze
scanner
Cytat
scanner co Ty byś ołówkiem zedytował?
http://yugop.com/ver3/stuff/03/fla.html
Usagi
Fajowe smile.gif
Ja sie uczylam JavaScriptu na kartce w samolocie smile.gif
Sir Blade
czego to ludzie nie wymysla smile.gif
Jabol
ALE ZEGARYNKA!!! HAHA!!!

A masz może taki zegarek pod konsole?
kris_
Ja uzywam vi i ee i bardzo sobie chwale ;)
Seth
hardcorowo nie ma co winksmiley.jpg

Ja polecam WinSyntax orac AceHTML.
[Regis]
gvim. Poza tym cokolwiek co jest szybkie i ma podswietlanie skladni - nie cierpie wielkich kobyl smile.gif
Jabol
Cytat
Ja uzywam vi i ee i bardzo sobie chwale winksmiley.jpg
a nie wolisz vim? (ma podświetlanie składni i pare innych ciekawostek oraz wszystko co ma vi)

dla X'siarzy też bym polecal gVima
xenka
EditPlus2 i Notatnik+

Na kartce to jeszcze nie probowalam ;P
Usagi
Mialam problemy ze sprawdzeniem, czy kod dziala smile.gif Ale juz po wyladawaniu okazalo sie, ze tak. Ja czesto pisze na kartce jakies funkcje, jak mnie najdzie. Tramwaje to dobre miejsce na rozwiazywanie problemow, zwlaszcza jak nie wiem, jak cos zrobic i mecze sie z tym przez jakis czas. winksmiley.jpg
?
EDITHTML 5.0 można podpiąc podto php,perla kompilatory z c, pascala i innych ciekawych języków
kris_
Cytat
nie wolisz vim? (ma podświetlanie składni i pare innych ciekawostek oraz wszystko co ma vi)

Nie mam kolorkow w terminalu
nawet jak robie ls --color to mam czarno bialo ;P
Ale vim wymiata rzeczywiscie ;)
xenka
Cytat
czesto pisze na kartce jakies funkcje, jak mnie najdzie (ciach...!)

Ja bym tak nie mogla... wole przy komputerze. Nawet jak juz musze czegos szukac w jakiejs ksiazce, notatkach, itp. to brakuje mi bardzo ctrl+f, a co dopiero pisac tak skrypty winksmiley.jpg
scanner
Cytat
ctrl+f
magiczna kombinacja smile.gif Ale np. w pociągu ciężko pisać na komputerze. Mnie to ostanio doprowadziło, to tego, ze zaczynam przeglądac Allegro w poszukiwaniu palmtopów smile.gif
Usagi
Bo pewnie jestes uzalezniona od komputera smile.gif Kolejny zgubny nalog (po php) smile.gif Ja lubie szukac po ksiazkach, bo mi wtedy oczka od monitorka odpoczywaja.
I lubie pisac, bo czesto wyjezdzam, a w schronisku na Turbaczu trudno o komputer.
xenka
Cytat
Bo pewnie jestes uzalezniona od komputera smile.gif (ciach...!)

Ja? A kto tu skrypty pisze nawet jak siedzi w tramwaju? tongue.gif
scanner
Cytat
Cytat
Bo pewnie jestes uzalezniona od komputera smile.gif (ciach...!)
Ja? A kto tu skrypty pisze nawet jak siedzi w tramwaju? tongue.gif
Ja. A raczej nie skrypty, a opracowuje proste algorytmy smile.gif
kurtz
Scite :)

http://www.scintilla.org/SciTE.html

Pozdrawiam
?
scanner Ty nie jesteś uzależniony ?
scanner
Jestem.
Ale co z tego? Te uzależnienie rowija a nie degraduje.
spenalzo
A ja się wyłamie: Pomocnik php, korzystam z niego od samego początku.
Teodor
A ja uzywam HAPedit - taki prosty programik ale ma 3 mile opcje:
- kolory tagow sam moge ustawic
- mozna go podlinkowac pod offline manual
- i korzysta z parsera - 1 klik i mam sprawdzony skrypt (bez otwierania przegladarki)

Pozdrawiam
FiDO
W windowsie EditPlus, probowalem wielu innych, ale zawsze wracalem do niego... proste jest piekne.
Pod linuxem vim albo mcedit, zalezy co blizej smile.gif
[Regis]
O! Mi sie jeszcze przypomnialo, ze fajny jest pod linuxem edytor "Quanta". Tylko niestety zbyt "kobylasty" jak na moje potrzeby smile.gif Nie lubiue takich, ale z tych wszystkich "kombajnow" Quanta jest najlepsza ! smile.gif
Therronis
a ja korzystam z fajnego edytorka napisanego przez mojego kolege tongue.gif i mam na tyle dobrze ze jak cos sie zepsuje lub jak czegos bedzie mi brakowac to /msg ******* i mam winksmiley.jpg jezeli chodzi o mysql to korzystam z mysqlfront (pomocnik mysql sie sypie a to dziala dobrze biggrin.gif)
menic
Ja jakoś przyzwyczaiłem się do Pajączka 2000 ładnie koloruje, załamuje text i ta opcjka serisów...
no i oczywiście notepad smile.gif
orson
witam smile.gif

ktos podal scite ... a jest taki fajny "mod" scite ... nazywa sie phpSciTE http://www.phpwebclasses.org/index.php?node=13 ... do tej pory uzywalem edit plusa ale ten programik jest lepszy bo ma autouzupelnianie funkcji [ jak w visualu ] i mozna sobie "chowac" funkcje ...
o tak : [uwaga duze !!]

cya
scanner
Obrazek Ci wcięło..
orson
witam smile.gif

Cytat
Obrazek Ci wcięło..

qurcze :| durne wp ... zna ktos jakis fajny serwerek darmowy z kontami i ftp questionmark.gif nie musi byc mail ... zeby sie dalo pliki przechowywac i zeby one byly dostepne ...

cya
Usagi
Dobra, to ja troche uogolnie smile.gif
Ostatnio musialam na Logike rozmyta zrobic male (30 stron) cwiczonko z wnioskowania. Wymyslilam sobie, ze utworze reguly dla webmasterow - jakiej grupy edytorow uzywaja w zaleznosci od tego, ile czasu i w jakim jezyku tworza strony. Mozliwe, ze ktos sie na to natknal na innych forach, bo zbieralam dane smile.gif
Poniewaz bylo ciezko to jakos poklasyfikowac, wiec sobie poustalalam, ze
Cytat
Atrybuty warunkowe
1.język tworzenia strony
-client-side – język HTML i Java Script – języki obsługiwane przez przeglądarki internetowe po stronie użytkownika;
-server-side – język php i baza danych MySQL – języki wymagające obsługującego je servera;  
-phpbb – gotowe rozwiązania internetowe, które webmaster musi tylko dostosować do potrzeb obecnego projektu bez wnikania w ich strukturę: portale, forum.
2.staż danego webmastera, czyli czas od jakiego zajmuje się stronami internetowymi
-krótki – obejmujący okres od 0 do 6 miesięcy;
-średni – obejmujący okres od 7 do 17 miesięcy;
-długi – powyżej 18 miesięcy.

Atrybut decyzyjny
Rodzaje atrybutów decyzyjnych:
-Pajączek -  edytor wyposażony w kreatory i działający na zasadzie WYSIWYG, czyli oparty głównie na graficznym modelu tworzenia strony metodą przeciągnij i upuść.
-Notatnik + - rozbudowana wersja Notatnika. Pozwala na edycję i tworzenie nowego kodu, podświetla składnię języków. Jedynie w niewielkim stopniu wspomaga pracę webmastera.
-Dreamwaver – rozbudowana aplikacja do wspomagania pracy webmastera. Umożliwia zarządzanie projektem, podgląd oraz oferuje wiele innych możliwości.

Podzial moze nie idealny, ale juz bylam zdesperowana, bo mialam na to tylko tydzien.

Wyszly mi straszne reguly, bo przykladow mialam az 32! Ale po uogolnieniu doszlam do nastepujacych wnioskow:

[quote]Notatnik + jest uzywany przez webamsterow, ktorzy tworza strony juz od jakiegos czasu, powyzej 6 miesiecy, przewaznie w jezykach server-side lub systemach portalowych.
Pajaczek uzywany jest przez osoby tworzace strony przez czas ponizej 6 miesiecy i nie zajmujace sie systemami portalowycmi, oraz przez osoby piszace strony w jezykach client-side, niezalzenie od czasu.
Dreamwaver

Podsumowujac: wyszlo mi ze im wieksza samodzielnosc webmastera i im dluzszy staz pracy, tym wiecej osob przerzuca sie na proste edytory, nie zapewniajace kreatorow, ulatwien i bajerkow.

Ciekawe, jak to jest w rzeczywistosci questionmark.gif
scanner
[quote][quote]DreamwaverPisze mniej niż 18 miesiecy, nie uzywam Client-Side, DW ma opcje "synchronize" smile.gif
Ale po postawienieu dobrego serwera na localhoscie szukam innego edytora, więc DW niedługo pojdze do /dev/null/
menic
Zgadzam się z przedmówcą. Im się więcej wie tym się korzysta z mniejszych i szybszych aplikacji smile.gif
GeoS
Ja pisze w EditPad Pro i mi calkowicie wystarcza.
FiDO
Cytat
witam smile.gif

ktos podal scite ... a jest taki fajny "mod" scite ... nazywa sie phpSciTE http://www.phpwebclasses.org/index.php?node=13 ... do tej pory uzywalem edit plusa ale ten programik jest lepszy bo ma autouzupelnianie funkcji [ jak w visualu ] i mozna sobie "chowac" funkcje ...  

No zobaczylem sobie to. Pierwsze wrazenie calkiem pozytywne. Przede wszystkim to co mi sie podoba najbardziej, ze nie trzeba instalowac bo wszystko trzyma sobie w plikach, no i jest wzglednie maly (archiwum mialo ok 6-7MB, ale okazalo sie ze 90% z tego to manual od php smile.gif ).
Te chowanie funkcji to bardzo fajny bajer, do tej pory widzialem to tylko w HomeSite'cie. Niestety tutaj jest troche nie do konca dobrze dzialajace.
Tagi jednoczlonowe sa troche zle interpretowane przez co mozna sobie nieumyslnie zwinac troche za duzo.
Uzupelnianie bardzo fajne, skromne minimum, podoba mi sie.
Tylko troche interfejs mi sie nie podoba, ale moze to kwestia przyzwyczajenia, sprobuje troche w nim pomachac i zobacze jak mi bedzie szlo.
Chociaz nie ukrywam, ze moim idealem bylby EditPlus z uzupelnianiem i zwijaniem funkcji/tagow.
KaMeLeOn
Cytat
Ja pisze w EditPad Pro i mi calkowicie wystarcza.

Zgadzam się z tym panem... używam tego samego programu na windzie. biggrin.gif
W linuksie vi...

PS. Nie znoszę kolorowania składni.
mazy
a ja ostatnio sprawdzam ZendStudio [ i całkiem spoko jest smile.gif]
Jabol
hehe, zend studio jest wyjechany we wszystkie możliwe strony, ale niestety... 30 dni...
FiDO
Moj edytor nie ma prawa sie uruchamiac dluzej niz pol sekundy.. Zend Studio tego testu nie przechodzi smile.gif
kurtz
Hej[quote]Pajaczekczesciowo trafione. wg mnie raczej pajaczek jest uzywane przez osoby ktore nie do konca pamietaja wszystkie znaczniki html, lub po prostu sie do niego przyzwyczaili.
[quote]Dreamwaverhmm tutaj sie nie zgodze - jesli firma uzywa dramweavera to raczje dla osob z wiekszym doswiadczeniem (wysoki koszt produktu). dreamweaver znakomicie sie rowneiz nadaje jako narzedzie to tworzenia szablonow - zaznaczasz w trybie wysiwyg, szablon masz w htmlu, wspiera smarty ;)

[quote]Podsumowujac: wyszlo mi ze im wieksza samodzielnosc webmastera i im dluzszy staz pracy, tym wiecej osob przerzuca sie na proste edytory, nie zapewniajace kreatorow, ulatwien i bajerkow.

Ciekawe, jak to jest w rzeczywistosci ??[/quote]Roznie ;) ja zaczlem od ncedita, pozniej notatnik, editpad, ms ultra dev?, php* (phpedit, phpeditor, phped), ultra edit, homesite 5, scite :)

Wg mnie bardzo duzy wplyw na wybor edytora ma miejsce pracy - praca w zespole wymusza mniejsze lub wieksze trzymanie sie standardow - masz preintsalowane taki i taki edytor ;)

Pozdrawiam
behemot
A ja uzywam Nedit www.nedit.org i bardzo sobie chwale smile.gif
scanner
Cytat
Dramweaver (...) wspiera smarty winksmiley.jpg
Dzisiaj na dzień przed urlopem zachciało mi się Smartych - możesz rozwinąć to, jak DW wspiera Smartiego? (fast tutorial smile.gif )
kurtz
Hej
Cytat
Dzisiaj na dzień przed urlopem zachciało mi się Smartych - możesz rozwinąć to, jak DW wspiera Smartiego? (fast tutorial :) )
od chocby wypowiedz na grupie o smarty sprzed kilku dni http://lists.php.net/article.php?group=php...al&article=9969
i wszystko jasne ;)

PS
przyjemnego urlopu

Pozdrawiam
scanner
Cytat
yummy-yummy smile.gif
Cytat
przyjemnego urlopu
Dzięki smile.gif
scanner
Odświerzam temat, bo nie potrafię namierzyć pliku, dmwx_smarty_tpl.zip o którym jest mowa w linku podanym przez kurtza - jeśli ktoś go posiada, byłbym wdzięczny (chwilowo jest mi szybciej napisać tutaj niz do autora wspomnianego tekstu).
kurtz
Hej
Cytat
Odświerzam temat, bo nie potrafię namierzyć pliku, dmwx_smarty_tpl.zip o którym jest mowa w linku podanym przez kurtza - jeśli ktoś go posiada, byłbym wdzięczny (chwilowo jest mi szybciej napisać tutaj niz do autora wspomnianego tekstu).
na poczatek o tym samym ale inaczej (recznie dodanie wsparcia) http://smarty.incutio.com/?page=ConfiguringDreamweaver . a tamten adres dalbym glowe ze mieisac temu dzialal ;)

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.