Dobra, to ja troche uogolnie
Ostatnio musialam na Logike rozmyta zrobic male (30 stron) cwiczonko z wnioskowania. Wymyslilam sobie, ze utworze reguly dla webmasterow - jakiej grupy edytorow uzywaja w zaleznosci od tego, ile czasu i w jakim jezyku tworza strony. Mozliwe, ze ktos sie na to natknal na innych forach, bo zbieralam dane
Poniewaz bylo ciezko to jakos poklasyfikowac, wiec sobie poustalalam, ze
Cytat
Atrybuty warunkowe
1.język tworzenia strony
-client-side – język HTML i Java Script – języki obsługiwane przez przeglądarki internetowe po stronie użytkownika;
-server-side – język php i baza danych MySQL – języki wymagające obsługującego je servera;
-phpbb – gotowe rozwiązania internetowe, które webmaster musi tylko dostosować do potrzeb obecnego projektu bez wnikania w ich strukturę: portale, forum.
2.staż danego webmastera, czyli czas od jakiego zajmuje się stronami internetowymi
-krótki – obejmujący okres od 0 do 6 miesięcy;
-średni – obejmujący okres od 7 do 17 miesięcy;
-długi – powyżej 18 miesięcy.
Atrybut decyzyjny
Rodzaje atrybutów decyzyjnych:
-Pajączek - edytor wyposażony w kreatory i działający na zasadzie WYSIWYG, czyli oparty głównie na graficznym modelu tworzenia strony metodą przeciągnij i upuść.
-Notatnik + - rozbudowana wersja Notatnika. Pozwala na edycję i tworzenie nowego kodu, podświetla składnię języków. Jedynie w niewielkim stopniu wspomaga pracę webmastera.
-Dreamwaver – rozbudowana aplikacja do wspomagania pracy webmastera. Umożliwia zarządzanie projektem, podgląd oraz oferuje wiele innych możliwości.
Podzial moze nie idealny, ale juz bylam zdesperowana, bo mialam na to tylko tydzien.
Wyszly mi straszne reguly, bo przykladow mialam az 32! Ale po uogolnieniu doszlam do nastepujacych wnioskow:
[quote]
Notatnik + jest uzywany przez webamsterow, ktorzy tworza strony juz od jakiegos czasu, powyzej 6 miesiecy, przewaznie w jezykach server-side lub systemach portalowych.
Pajaczek uzywany jest przez osoby tworzace strony przez czas ponizej 6 miesiecy i nie zajmujace sie systemami portalowycmi, oraz przez osoby piszace strony w jezykach client-side, niezalzenie od czasu.
Dreamwaver
Podsumowujac: wyszlo mi ze im wieksza samodzielnosc webmastera i im dluzszy staz pracy, tym wiecej osob przerzuca sie na proste edytory, nie zapewniajace kreatorow, ulatwien i bajerkow.
Ciekawe, jak to jest w rzeczywistosci