Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: kodowanie hasel MD5
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
squid
Zalozmy ze mam sobie w jakims tam pliku liste hasel zakodownych przy uzyciu md5, aby porownac haslo wpisane przez usera z tym co mam w pliku koduje sobie to co podaj user md5 i poroznuje z tym co mam w pliku. I teraz nasowa mi sie pytanie: jesli uzyskam dostep do pliku z zakodowanymi haslami to do zmiennej w ktorej powinna sie znalezc wartosc md5 hasla podanego od usera moge przekazac ciag md5 pobrany z pliku i uzyskac dostep do czegos co bylo chronione haslem. Po co wiec kodowac te hasla w pliku. Czegos tu nie rozumiem, wytlumaczcie mi bom glupi.
kurtz
Hej
Cytat
jesli uzyskam dostep do pliku z zakodowanymi haslami to do zmiennej w ktorej powinna sie znalezc wartosc md5 hasla
Jelsi uzyskasz dostep do pliku to wszystkie zbabezpieczenia sa niepotrzebne. co konczy problem.

Cytat
Po co wiec kodowac te hasla w pliku. Czegos tu nie rozumiem, wytlumaczcie mi bom glupi.
ponieawaz skrypt pisze sie tak by nie dopuszcaly dostepu do kodu osob trzecich oraz tym bardziej podstawiania dowolnej zmiennej pod md5. Analogicznie z plikiem z sumami - nie umieszczasz go na widoku zeby nie kusic losu.

Pozdrawiam

i przenosze na hydepark.
wojto
hmmm... jakos nie bardzommi sie widzi to co napisal squid.
Zalozmy, zemamy formularz, a w nim pole o nazwie haslo, wysylamy formularz do pliku sprawdz.php w ktorym odczytujemy $_POST['haslo'] i podstawiamy $haslo=md5($_POST['haslo']) i sprawdzamy, czy w pliku z haslami zakodowanymi w md5 jest haslo o kodzie $haslo np. przez ereg($haslo,$zawartosc_pliku). jak tak, to user ma dostep do zawartosci pliku, jak nie, to go wywala.
i teraz co z tego, ze znasz tamte hasla w pliku, skoro i tak nie mozesz ich uzyc, bo jak przypiszesz $haslo=dh4h4h55h53ht4ht4h4th (jakies wybrane haslo z pliku), to i tak $haslo zostanie od nowa zakodowane md5 w pliku sprawdz.php, wiec wartosc tej zmiennej ulegnie zmianie.
a md5 jest tylko po to, by jakis hacker winksmiley.jpg nie zobaczyl hasel userow, ktore by byly nie zakodowane, bo byc moze uzywaja oni tych hasel do np. poczty
radzaw
A ja uzywam SHA1, zawsze to 8 znaczkow wiecej smile.gif
adwol
Cytat
Hej
Cytat
jesli uzyskam dostep do pliku z zakodowanymi haslami to do zmiennej w ktorej powinna sie znalezc wartosc md5 hasla
Jeśli uzyskasz dostep do pliku to wszystkie zabezpieczenia sa niepotrzebne. co konczy problem.

No nie do końca. Sama znajomość md5-ki jakiegoś ciągu nie mówi Ci nic o samym ciągu.
Cytat
Po co wiec kodowac te hasla w pliku. Czegos tu nie rozumiem, wytlumaczcie mi bom glupi.

Jak uzyskasz do niego dostęp RW to owszem, ale przy RO to możesz conajwyżej słownikowo to rozwalać. A żeby się zalogować bez modyfikacji skryptu logującego musisz znać ciąg, którego skrót md5 jest Ci znany, a to już nie jest takie proste.
kurtz
Hej
Cytat
Cytat
Hej
Cytat
Jeśli uzyskasz dostep do pliku to wszystkie zabezpieczenia sa niepotrzebne. co konczy problem.

No nie do końca. Sama znajomość md5-ki jakiegoś ciągu nie mówi Ci nic o samym ciągu.
Zgadza sie - tylko spojrz na to co squid zaklada - "a co gdy mam dostep do zakodowanego hasla i mozliwosc inwigilacji w kod laczenie z prawami do zmiany podstawienia/ sprawdzenia zrodla md5" - ja tak to zrozumialem.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.