Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: debugowanie, profilowanie itp- co i jak
Forum PHP.pl > Forum > PHP
zdzichu
Witajcie. Powoli kończę swoją pierwszą aplikację (tak tak, mogę ją nawet nazwać CMSem smile.gif ) i nadszedł taki czas, że trzebaby poszukać błędów w programie, jakichś wąskich gardeł, nieprzemyślanych rozwiązań, chochlików itp. Co do szukania błędów to sprawa wydaje mi się jasna- otwieram każdy plik po kolei i analizuję kod(ja+kilka innych osób)- jednak czy istnieje jakiś program, który sam szuka potencjalnych błędów? takie rozwiązanie przyspieszyłoby troszkę pracę. Jednak nie mam pojęcia w jaki sposób zmierzyć ile trwa wykonywanie kawałka kodu- jak sprawdzić która część kodu wykonuje się najdłużej itp. Myślałem nad microtime(), ale za każdym razem otrzymuję inny wynik... Czy mógłby ktoś opisać w miarę przystępnie jak się zabrać za te zadanie? Z góry dziękuję smile.gif
Ludvik
Z pomocą przychodzi xdebug smile.gif Do odczytu plików profilera pod windowsem WinCacheGrind... Można też pomyśleć o jakimś IDE...

Post #500 smile.gif
zdzichu
a pod pingwinem mocium panie co polecicie? tongue.gif
mariuszn3
xdebug jest nie zależny od platformy.. a wyżej wspomniany WinCacheGrind to tylko podróba (na potrzeby windy) linuxowego KCacheGrind'a smile.gif
Ludvik
Xdebug działa pod Linuxem bezproblemowo, a pliki wynikowe są czytelne w każdym edytorze tekstowym. Gorzej z profilerem xdebuga, ale w dokumentacji jest chyba napisane, jakiego narzędzia użyć w jakim systemie...
zdzichu
ok, bardzo dziękować tongue.gif spróbujemy, wrazie czego będę pisał o problemach:)

nie wiem czy dobrze, że piszę w tym poście, ale spróbuję. Otóż mam problem z instalacją xdebuga- przy config wszystko wygląda ok natomiast make już gorzej... czy ktoś mógłby mi pomóc?
mariuszn3
może głupie pytanie.. ale czy puściłeś wcześniej phpize?
zdzichu
owszem- jednak on niepokoi jeszcze bardziej:
Cytat
[root@localhost bin]# ./phpize
grep: /opt/lampp/include/php/main/php.h: Nie ma takiego pliku ani katalogu
grep: /opt/lampp/include/php/Zend/zend_modules.h: Nie ma takiego pliku ani katalogu
grep: /opt/lampp/include/php/Zend/zend_extensions.h: Nie ma takiego pliku ani katalogu
Configuring for:
php Api Version:
Zend Module Api No:
Zend Extension Api No:
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.