Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Skrypt sprawdzający wymaganą wersję php
Forum PHP.pl > Forum > PHP
zdzichu
Witajcie.
Ostatnio wpadł mi do głowy skrypt, który imho mógłby być pomocny niektórym webmasterom- działaby mianowicie w ten sposób: przeszukuje wszystkie foldery z danego drzewa, nastepnie za pomoca file_get_contets pobiera zawartość pliku. Tam "skanuje" wszystkie użyte funkcje (wbudowane w php, pominie własne) a następnie wygeneruje opis: Twój skrypt wymaga php (wersja) - w przyszłości również jakie moduły php są potrzebne (simplexml,mcrypt etc)- na życzenie może również stworzyć listę używanych funkcji i zapisać je do pliku... W chwili obecnej jestem na etapie bazgrania algorytmu na kartce i pojawił się problem- skąd skrypt ma czerpać wiedzę nt. jaka funkcja jest wbudowana w jaką wersję php- tu mam dwa rozwiązania- jedna to stworzenie bazy danych i tabelę: funkcja|wersja -zaleta- szybkość, wada- trzeba duuuużo uzupełniać.... drugie rozwiązanie to wyciąganie z manuala- jednak czy jest jakieś lepsze rozwiązanie niż szukanie wyrażeniem reglarnym? a może istnieje gdzieś taka baza? no i przede wszystkim- czy myślicie, że taki skrypcik byłby pomocny? bo może znowu się napaliłem i okaze sie to bezuzyteczne smile.gif
Denver
Myślę, że wystarczy opublikować w Sieci opis poszczególnych wersji php (choć bardziej byłbym zainteresowany odpowiednikiem tegoż dla MySQL-a) z uwzględnieniem zmian, jakie zachodziły w poszczególnych wersjach. Brakuje mi takiego podsumowania, a sam nie jestem w stanie wszystkiego zgłębić w manualu.
Jim
opis zmian php4 i php5

co do Twojego skryptu to mogę zasugerować, że np skrypty kolorujące składnię korzystają z predefiniowanych tablic, nie pobierają z nikąd nazw funkcji. Przedewszystkim ze względu na szybkość działania.
Denver
Jim:
Wiem, że w changelogu znajdę to, czego oczekuję, ale chodzi mi oczywiście o opis taki, który nie zajmie mi 2 dni, ale najwyżej godzinę, a w którym znajdę wszystkie te nowości, które wpłyną na wstawienie tego, a nie innego numeru wersji php przy wymaganiach mojego skryptu. Oczywiście, że najdrobniejsza nawet zmiana może na to wpłynąć, więc teoretycznie nie da się odchudzić tej listy z changeloga, lecz wszelkie bug fixy możnaby odfiltrować.
Jim
bug fixy zajmują pewnie jakieś 70% changelogów, więc - jak sam stwierdziłeś - można odfiltrować winksmiley.jpg wtedy powstanie lista ważniejszych zmian.

ps. nie zagłębiałem się nigdy w changelogi, ale może też niektóre bugfixy zawierają diametralne zmiany w funkcjach.
rama
Cytat
Tam "skanuje" wszystkie użyte funkcje (wbudowane w php, pominie własne) a następnie wygeneruje opis: Twój skrypt wymaga php (wersja)
Może się czepiam i nie mam aż tak wielkiego autorytetu i poważania wśród użytkowników jak tutejsi moderatorzy i administratorzy, ale uważam, że ten pomysł jest raczej syzyfową pracą i prowadzi do marnowania czasu, bez urazy, gdyż prawie wszystkie funkcje dostępne w php4 są dostępne w php5, więc przeważnie program/skrypt wskazywałby ciągle wersję 5'tą. Jak pewnie wiesz/wiecie, to najwidoczniejszą różnicą między 4 a 5 jest raczej obsługa programowania obiektowego (OOP), chociaż większość "publicznych" skryptów napisanych obiektowo zawiera przeważnie notę o wersji php (4 lub 5), a nawet na oko można rozróżnić obie te dwie wersje (np. po konstruktorze) winksmiley.jpg

Cytat
w przyszłości również jakie moduły php są potrzebne (simplexml,mcrypt etc)
Ciekawe winksmiley.jpg

Pozdrawiam winksmiley.jpg
zdzichu
Cytat
prowadzi do marnowania czasu, bez urazy, gdyż prawie wszystkie funkcje dostępne w php4 są dostępne w php5, więc przeważnie program/skrypt wskazywałby ciągle wersję 5'tą.
a raczej wersję 4-tą smile.gif chodzi w sumie o automatyzację pisania dokładnych wymagań skryptu. Napisanie wymagań modułów to sprawa troszkę przyszłościowa, ale miałbym w planach zrobienie tego smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.