Ostatnio wpadł mi do głowy skrypt, który imho mógłby być pomocny niektórym webmasterom- działaby mianowicie w ten sposób: przeszukuje wszystkie foldery z danego drzewa, nastepnie za pomoca file_get_contets pobiera zawartość pliku. Tam "skanuje" wszystkie użyte funkcje (wbudowane w php, pominie własne) a następnie wygeneruje opis: Twój skrypt wymaga php (wersja) - w przyszłości również jakie moduły php są potrzebne (simplexml,mcrypt etc)- na życzenie może również stworzyć listę używanych funkcji i zapisać je do pliku... W chwili obecnej jestem na etapie bazgrania algorytmu na kartce i pojawił się problem- skąd skrypt ma czerpać wiedzę nt. jaka funkcja jest wbudowana w jaką wersję php- tu mam dwa rozwiązania- jedna to stworzenie bazy danych i tabelę: funkcja|wersja -zaleta- szybkość, wada- trzeba duuuużo uzupełniać.... drugie rozwiązanie to wyciąganie z manuala- jednak czy jest jakieś lepsze rozwiązanie niż szukanie wyrażeniem reglarnym? a może istnieje gdzieś taka baza? no i przede wszystkim- czy myślicie, że taki skrypcik byłby pomocny? bo może znowu się napaliłem i okaze sie to bezuzyteczne