Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: polskie znaki w editplus
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
patrycjusz
Witam.
Pytanie.
Jak ustawić polskie znaki w editplus?
Szukałem na stronie editplusa i dupa... miał ktoś taki problem?
Pozdrawiam PatS
FiDO
Polskie znaki?? Jaki problem.. ja uzywam od dawna i nie przypominam sobie zadnych problemow (a juz napewno nie trzeba do tego sciagac zadnych dodatkow), pozatym to chyba zalezy od czcionki jakiej uzywasz (upewnij sie ze masz taka z polskimi ogonkami).
Ja np. mam ustawiona czcionke ze znakami z ISO-8859-2 i drugi uklad klawiatury (zmieniany latwo skrotem), ktorym pisze odrazu w ISO i polskie znaczki jak najbardziej sa.
Na normalnym ukladzie klawiatury z polska czcionka (Win1250) tez sa.. wiec w czym problem?
patrycjusz
heah widzisz... pojawiają mi się krzaczki... na stronie wynikowej podczas gdy w edit plusie mam czcionke verdane eastside i elegancko jak piszę to pojawiają mi sie w editplusie polskie znaki...no ale pozniej na stronie sa krzaczki...
kodowanie strony...
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
i nie mogę zacholerę dojść co jest nie tak. :cry:
KaMeLeOn
A zrobiłeś w EditPlusie konwersje polskich znaków na ISO-8859-2?
patrycjusz
a jak?
i gdzie i jak to zrobić...
KaMeLeOn
Przy zapisie... Central European (ISO)
patrycjusz
hmm.. może jestem burak smile.gif ale przy zapisie pliku mam tylko okienko wybieram miejsce zapisu pliku i jego format (np .php) i tyle...
to jest gdzies w ustawieniach (preference) czy cos podobnego?
KaMeLeOn
Ehm... Szukaj opcji "Converter"...
A wogóle to którą masz wersję EditPlusa?
patrycjusz
ano mam wersje number two t.zn drugą czyli 2 a opcji o której mówisz no normalnie - jej u mnie nie ma.... smile.gif a tak poważnie to nie mogę znależć tej opcji... hmmm.. wydaje mi sie że może mam jakas stara wersje edit plusa... :cry: gdzie ta opcja jest?
KaMeLeOn
Ja mam wersję 2.11 i ta opcja jest przy zapisie, na dole okienko Converter...
patrycjusz
dobra juz mam ściągnałem i zainstalowałem nowszą wersję dzieki za pomoc i cierpliwość :wink:
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.