Cytat(mike_mech @ 15.03.2007, 20:57:56 )

A dlaczego mieliby to zrobić?
Płaczesz na prawo a tutejsze zasady olewasz. Ja z kolei mam nadzieję że dostaniesz za to ostrzeżenie

Bo może uznają to za słuszne. Nie 'płacze' na prawo i żadnych zasad nie olewam jeśli nie muszę. Stary nick jest łatwy do odnalezienia w necie a wolałbym żeby moje dane osobowe nie były jeszcze ujawnione. Stąd nowe konto, a jeśli moderatorzy uznają, że należy mi się ostrzeżenie to pewnie je dostanę.

Taaaa, wszedłeś a tam ukryte dane były na stronie głównej.
Formularz logowania służy do weryfikacji dostępu. Ty dostępu do danych nie miałeś a jednak go nielegalnie zdobyłeś. Utrzymywanie, że zabezpieczeń nie było jest śmieszne.
Mike... tyle Twoich postów czytałem na forum i spodziewałem się bardziej uzasadnionej, przemyślanej i rozsądnej odpowiedzi :-) Niżej napiszę kilka słów, które może coś wniosą do sprawy.

1. Jak mamy to wszystko ocenić skoro nie wiemy co podpisałeś? Może umowa, którą podpisałeś jednoznacznie wskazuje na Twoją winę.
Umowa o poufności to... umowa o poufności

Treść tej umowy zobowiązuje mnie do nie udzielania informacji o firmach, ich nazw i lukach jakie znajdowały się w stronach www.

2. Tu będę brutalny: Frajer jesteś, że się wygadałeś

Hmm... wydaje mi się czy łamiesz regulamin? :roll2: - "mam nadzieję że dostaniesz za to ostrzeżenie".
--edit--
Nie mówię tego poważnie i nie czuję się urażony
--/edit--Wracając do sprawy:
Cytat
SQL Injection - luka w zabezpieczeniach polegająca na nieodpowiednim filtrowaniu lub niedostatecznym typowaniu i późniejszym wykonaniu danych przesyłanych w postaci zapytań SQL do bayz danzch. Podatne są na niego systemy złożone z warstwy programistycznej dynamicznie generującej zapytania do bazy danych. Wynika on zwykle z braku doświadczenia lub wyobraźni programisty.
Źródło:
http://pl.wikipedia.org/wiki/SQL_InjectionCytat
„(...) Analiza zakazu prowadzi do wniosku, że karze podlega nie tyle uzyskanie nieuprawnionego dostępu do systemu, lecz uzyskanie (tj. zapoznanie się z treścią) informacji przechowywanej w systemie i pod warunkiem, że nastąpi to na skutek przełamania zabezpieczeń.
Tak więc, przykładowo, skopiowanie danych lub wykorzystanie dziury w oprogramowaniu, które nie wiąże się z koniecznością łamania haseł dostępu, karalne nie jest. Dalsza analiza prawna tego przypadku prowadzi do wniosku (który wykorzysta każdy obrońca), że uzyskanie chronionej informacji, np. metodami "inżynierii społecznej" nie narusza prawa, bo sprawca nie łamie zabezpieczeń, lecz je obchodzi, stosując np. podstęp.”
Źródło:
http://www.pckurier.pl/archiwum/art0.asp?ID=3966 Więc... formularz faktycznie jest zabezpieczeniem - jednak nie był on poprawnie napisany, nie był zabezpieczeniem rzeczywistym, w rzeczywistości sam udostępniał niewłaściwe informacje - chyba nie powiesz mi, że SQL Injection jest wynikiem działań, że powstaje, poprzez ingerencję agresora? Jest to ewidentny błąd programisty i to po jego stronie leży wina za istnienie luki. Myślisz, że wpisanie w formularz apostrofu jest 'łamaniem zabezpieczeń'? A co jeśli w moim nicku będzie apostrof? Wpisanie takiego nick już zakłóca pracę aplikacji, a chyba nie uważasz, że apostrof jest szczególnym narzędziem do łamania zabezpieczeń? A co z zarzutem łamania zabezpieczeń serwera

Cały czas myślałem, że SQL Injection to luka w warstwie biznesowej a nie sprzętowej... wyprowadzisz mnie z błędu?
Pozdrawiam