Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][flash] Zabezpieczenie formularza, przed atakami za pomocą cURL. Nic nie pomaga :(
Forum PHP.pl > Forum > PHP
sniezny
Może i temat bezpieczeń był już poruszany, przeglądałem już chyba wszystkie na tym forum. Jedyną sensowną metodą wydał mi się sposób z dobrze wykonanym tokenem obrazkowym. Ale jeśli nie mogę stosować tokenów, a chcę, aby skrypt był wywoływany tylko i wyłącznie z mojego zerwera ? Nagłówki też można łatwo spreparować, dane do formularzy również można wysyłać dowolnie. Chciałbym tak właśnie zabezpieczyć grę flash, aby wyniki były przekazywane bo zakończeniu gry, a nie wtedy kiedy użytkownik zrobi sobie skryp który będzie dopisywał wyniki do bazy, bez otwierania nawet gry. Zastosowałem sesje w PHP, ale czytałem artykuły, że biblioteka cURL pozwala na otwieranie sesji. I co teraz ? Czy ktoś pomoże ?
Łukasz O.
nie widzę problemu - wynik w grze będzie wysyłany do bazy dopiero po kliknięciu przycisku wyślij w samej grze - żaden curl nie potrafi wcisnąć flashowego przycisku:) wtedy tylko zostaje Ci zabezpieczenie samej gierki jako takiej
sniezny
Tak, też to jest rozwiązane, ale zauważ, że po klinięciu dane są przesyłane POST'em do odpowiedniego skryptu i wtedy się ten skrypt wykonuje, na serwerze zatem jest np. flash.php i to on odpowiada za wyniki. Jego można już wywołać w bardzo prostu sposób, a przy dekompilacji flasha, wiemy gdzie jest plik i jak nazywają się zmienne.
Istalacar
Witam
Zauważ że to co wysyłasz wcale nie jest udostępnione ogółowi, ktoś wybitny (mówię tutaj o co 100 osobie, przy czym rozróżniam osoby które potrafią i te które potrafią i im się chce) sobie poradzi i przechwyci dane które wysyłasz, ale z tym możesz sobie poradzić szyfrując wyniki zanim je wyślesz.
Dodał bym tylko iż dobrze by było wysyłać wyniki na adres bezwzględny.
Pozdrawiam
Istalacar
sniezny
Też myślałem nad szyfrowaniem, tylko jak by miało to działać ? Gra wysyła wynik do php ten go szyfruje, zwraca zaszyfrowany, potem do drugiego php jest wysyłany już zaszyfrowany wynik ? Adres bezwzględny ? wydaje mi się, że to nie pomoże.
Istalacar
Witam
Np. php generuje liczby losowe które przekazuje do flasha i do sesji (nie znam się na flashu, ale podejżewam, że jest jakiś sposób aby przekazać dane) flash przed wysłaniem danych (loginu, kilku literek losowych, wyniku) szyfruje to i wysyła to do adresu bezwzględnego (jeżeli będzie względny zawsze będzie możliwość pobrania na dysk flasha, uruchomienie go i spreparowaną stroną odczytania wartości, z bezwzględnym będzie to już nieco trudniejsze.
Po odebraniu skrypt odszyfrowywuje dane i zapisuje wynik.
Pozdrawiam
Istalacar
sniezny
Hmm.. możliwe, że to dobry sposób choć, będzie to dłużej trwało. Myśle, że zrobie tak: flash generuje liczbę losową, przekazuje ją do PHP, php ją szyfruje i rozpoczyna sesje, zapisując zaszyfrowaną zmienną. Flash cały czas pamięta tą zmienną i przy wysyłaniu wyników podaje i ją. Potem php porównują ją z tą co jest w sesji i finito. Dzięki za pomoc. A może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.