Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kodowanie znaków
Forum PHP.pl > Forum > PHP
timon27
zrobilem prosty skrypt (ajax) ktory wczytuje mi plik txtwy na strone i okazało się iż wywala polskie znaczki. Jakież bylo me zdziwienie gdy okazalo się iż jedna podstrona działa. Wyodrębnilem problem i TUTAJ macie przyklad że wczytanie dwu identycznych (na pozór) plików txtwych (stworzone w notatniku) może być różne. Nie wiem czym jest to spowodowane - otwieram i zapisuje w notatniku i wydają się być identyczne a jednak. Ktoś zna rozwiązanie??

By ma strona działała moge oczywiście skopiować ten dzialający plik 200 razy a potem powklejać do jego kopii źródla podstron, ale nie bede sie babrał z 200 podstronami, poza tym chciałbym poznać źródło problemu.
pbnan
Zapisuj z kodowaniem UTF-8 w Notatniku, o ile jest to możliwe smile.gif (A chyba jest.)
timon27
Faktycznie .
Wielkie dzięki .
Mój bład tkwił w tym iż zamiast standardowego natatnika używam editpada a tam jest tylko opcja (plik txt).
Otworzyłm w notepad i faktycznie były w różnych kodowaniach.
Poza ajaxem oczywiście tego nie widać.
Ale mam pytanie: jak wczytać przez ajaxa podstrony w kodowaniu ANSI?.
(przy założeniu że np. pliki dostajemy z zewnątrz więc są w różnym kodowaniu).
pbnan
Nie da się, musisz mieć wszystko w UTF-8. Oczywiście przed wysłaniem możesz np. w PHP za pomocą iconv przekonwertować plik na UTF-8.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.