Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: komunikator ala GG
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
niko
cześć smile.gif nie wiem czy dobrze trafiłem ale z tego co wyczytałem w necie to takie komunikatory jak np GG się robi chyba w Ajaxie - czy ktoś może mi podać linki do tego by sobie poznać wogóle o co w tym kaman i jak za to się zabrać smile.gif - do czego to służy itd smile.gif żebym się głupio nie pytał co chwila smile.gif

a może ma ktoś jakies linki do już prowadzonych projektów, prac smile.gif lub gotowych rzeczy które mozna sobie poprzerabiac i tworzyć własny komunikator a'la Gadu-Gadu ? smile.gif

Proszę o wszelkie informacje smile.gif

z góry dziękuję i pozdrawiam smile.gif
Cysiaczek
GG nie robi się w AJAX, bo GG jest napisane w języku kompilowanym (nie wiem w jakim, ale chyba c++ ?)
Może Tobie chodzi o jakiś chat, albo shoutbox?

Pozdrawiam.
niko
nie no chodzi mi o komunikator smile.gif ale w formie programu smile.gif tak ze ktoś sie rejestruje smile.gif i jak sie to potwierdzi dostaje mozliwosc rozmowy z innymi uzytkownikami systemu smile.gif a oprócz tego byłoby to zintegrowane z kanałem RSS oraz wyświetlało moje reklamy smile.gif
nospor
Cytat
ale w formie programu
No to jak chcesz program, to zdecydowanie nie ten dział. AJAX wykorzystuje sie na stronkach a nie w programach. Przenosze
Speedy
W ajaksie to sobie możesz napisać aplikację www obsługującą protokół gg, dzięki czemu będziesz mógł komunikować się przez stronę internetową z osobami korzystającymi z komunikatora gg.

Chyba coś Ci się pomyliło tongue.gif. Poszukaj sobie w necie informacji na temat tego, co to jest ajax, to sam powinieneś dojść do słusznych konkluzji winksmiley.jpg.
niko
a ktoś może mi dać namiary na to gdzie coś takiego moze poszukać / poczytać na ten temat ? - takie aplikacje jak GG pisze się w c++ ?

a taką aplikację do RSS ? to w czym się robi ? tak ze ktoś sobie pobiera ze strony np instaluje i ma u siebie np na pulpicie info ? smile.gif
Riklaunim
Cytat(niko @ 25.05.2007, 14:30:44 ) *
a ktoś może mi dać namiary na to gdzie coś takiego moze poszukać / poczytać na ten temat ? - takie aplikacje jak GG pisze się w c++ ?

a taką aplikację do RSS ? to w czym się robi ? tak ze ktoś sobie pobiera ze strony np instaluje i ma u siebie np na pulpicie info ? smile.gif

1. Szukaj pod "programowanie sieciowe"
- W Pythonie Twisted i http://divmod.org/trac winksmiley.jpg

2. Na pulpicie to zazwyczaj są różnego rodzaju Widżety. Pod Linuksem SuperKaramba i Gdesklets mają widżety pisane w Pythonie, Opera ma w JavaScript, a Vista to nie wiem w czym tongue.gif
hwao
http://web.gadu-gadu.pl/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.