fiszol
9.06.2007, 01:31:29
Witam, po sieci krążą opowieści na temat tego że kogoś admin wykopał z serwera bo php zapychało kontakt z bazą przez generowanie X zapytań.
Świadom jestem że kod serwisu nad którym siedzę ostatnimi czasy jest daleki od doskonałości (z racji tego że naprawdę mało wiem o MySQL) i pewnego magicznego dnia kiedy userów zacznę liczyć w tysiącach tych zapytań może być naprawdę sporo. Chciałbym więc zdefiniować w jakiś sposób kiedy zaczyna robić się niebezpiecznie, czy ktoś z Was przeżył taką historię na własnej skórze? jaką średnią zapytań na godzinę możecie się pochwalić?
strife
9.06.2007, 03:06:59
Zawsze można użyć cache
fiszol
9.06.2007, 03:43:35
przecież wiesz, że są rzeczy których cachowanie nie jest najlepszym pomysłem
SongoQ
9.06.2007, 07:59:04
Moze to w zapytaniach sie nie liczy tylko w requestach i to na sekunde. Najwazniejsze jest jak najmniejsza optymalna ilosc zapytan do bazy danych. Nic w petlach itd. Jesli powiedzmy tych requestow masz na tyle duzo to podejrzewam ze ten serwis jest tak popularny ze Cie stac na wykup dedyka lub kilku maszyn. Wiec te rzeczy ida w parze. Jesli bylo tak jak mowisz ze admin wykopal usera za wiele zapytan czyli wiadomo - wiedza tej osoby nie byla az tak wielka i to samo mowi za siebie.
sagittariuspl
9.06.2007, 09:38:08
czasami niektórzy używają skryptów, które generują masę niepotrzebnych zapytań do bazy. wtedy to każdy by się 'zdenerwował'. granica niebezpieczeństwa jest wtedy, kiedy Twoja strona uniemożliwia porawne działanie innych. jeżeli są problemy to trzeba zacząć od optymalizacji - czasem można wiele zaoszczędzić jak się trochę przysiądzie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.