Cytat(JerzyM @ 5.07.2007, 21:34:13 )

IIS jest kombajnem - a problemy z kombajnami znamy na przykładzie np. sendmaila
Masz racje, IIS jest kombajnem ale tylko do wersji 6, od wersji 7 jest zmieniona cala jego architektura, i teraz jadro serwera służy tylko jako cieniutka warstewka pipelinowa a reszta to moduły, nawet obsługa asp.net jest modułem.

ASP zmusza do używania jednej platformy, jednej przeglądarki ... Firefox to już ponad 20% rynku przeglądarek i nie jest to tendencja malejąca. Jeśli rozmawiamy o ukierunkowaniu na portal to użycie ASP ogranicza ludziom dostęp
Jednej platformy.... hmmm, ale wiesz, skoro robisz poważne projekty to chyba to nie powinno być problemem. I jaki w tym problem ze będzie chodziło na Windows Server + IIS ? To jest typowo Open-Source-Fanowe stanowisko, nie wiem czy wiesz, ale IIS6 nie żadnego nie poprawionego zgłoszonego błędu krytycznego (a bylo ich 3) (przyznam jednak ze IIS5 był kiepski) gdzie apache ma chyba 1 albo 2. teraz nie pamiętam linka, ale poszukam i podam. A co do przeglądarek, to jak powiedział
Fuzja: Bullshit

Te motywy z wielowątkowością, ładowaniem do ramu, prekompilacją to rzeczywiście atuty ... ale w momencie gdy budujesz rozwiązanie na własnych serwerach a nie u providera (kto zresztą oferuje hosting na IIS?) to już zupełnie inna sprawa. Widziałem wiele aplikacji na ASP (przyznam się że deko czasu temu) i naprawdę nie biły one rekordów szybkości pracy (chyba że negatywne bo później przepisałem na PHPa kilka takich projektów)Masz może jakieś doświadczenia/opinie z rozwiązaniami opartymi na serwerach aplikacji?
I tu się mylisz. bo to że możesz dorzucić kostkę ramu i oszczędzić na godzinach pracy developerów którzy mieliby optymalizować aplikacje, nie znaczy ze trzeba mieć prędkość działania aplikacji w dupie.
Cytat
Co z tego że ASP.NET jest takie super, jeżeli napisanie strony z wykorzystaniem wszystkich smaczków, zajmie mi o wiele więcej czasu niż w PHP (bo do dokumentacji trzeba zaglądać i zrozumieć jeszcze winksmiley.jpg )? Oczywiście co innego strona pisana po to aby działała przy okazji nauki, a co innego jeśli robimy to dla klienta i gonią nas terminy.
Właśnie w ASP.NET dzięki Web Controls aplikacje robi się jakieś 50-60% szybciej.
Cytat
W php również istnieje funckja do utrzymywania stałych połączeń z bazą danych. Działa to może odrobinę chaotycznie, ale spróbujcie... np użyc ze standardowych funkcji mysql_pconnect i mysql_connect - zobaczycie róznicę dochodzącą nawet do 50%.
Tak, ale wspomniane przez Ciebie funkcje nie utrzymują połączenia z baza po skończeniu requestu, wiec ilość połączeń z baza zawsze będzie >= ilości requestow a w asp.net te same kilka połączeń są używane do wszystkiego.
ps. Jak piszesz ASP to masz na mysli stare ASP czy nowe ASP.NET?