Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak przeprowadzać test szybkości storny ?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Kreton
Chciałbym się dowiedzieć czy istnieją możliwości sprwadzenia szybkosci renderowania stron przez różne przeglądarki. Jak to posprawdzać ? Chciałbym zrobić testy przeglądarek. Może same przeglądarki mają jakieś zaszyte opcje albo przechowują gdzie takie informacje ?
qoob
firefox ma dodatek 'fasterfox', wylacz mu tylko poprawianie ustawien sieciowych i bedziesz mial czas renderu.
pozdrawiam
Kreton
Generalnie chodzi mi o testy dla wszytkich przeglądarek, żeby zrobić porównanie. Tylko sam Firefox nic mi nie da :/
qoob
w innych nie mam pomyslu, ale moze to cie zainteresuje: watchscript.pl
Jabol
a może jakaś kombinacja javascriptowa? onLoad się włącza po załadowaniu strony tak, a co się włączą pa zrenderowaniu? Poszukaj, może tutaj leży rozwiązanie.
Kreton
Qood to co podałeś to jest test tylko i wyłącznie test szybkości pobierania storny, nic więcej. Posuzkam z tym JavaScriptem. Ale jak wywyołać skrypt po zrenderowaniu ? Poprostu wrzucić go na koniec storny ?

Ale to chyba nie zadziała, bo kiedy uruchamiane są skrypty JavaScript ?

edit
-----------------
Znalazłem coś takiego. :
Kod
<script type="text/javascript">
// <![CDATA[
startDate = new Date();
startTime = startDate.getTime() / 1000;

function calceRenderingTime()
{
    endDate = new Date();
    endTime = endDate.getTime() / 1000;
    alert(endTime - startTime);
}
// ]]>
</script>

Funkcja wywoływana jest przy body onload. Ale dlaczego kończy się wraz z końcem renderingu ? Jestem noga z JS. A nie mogę znalaźć żadengo warunku czy zareagowania na jakieś wydarzenie ( tutaj koniec renderu ). Jeszcze jedna sprawa.
Jabol
Proste. onLoad wygląda na to wywoływany jest gdy strona zostanie załadowana, co wygląda na to oznacza zrenderowana. A pierwsza część skryptu wywołana zostaje gdy strona zostanie wczytana, czyli jeszcze przed załadowaniem! Proste (chyba).
Kreton
Ok, jest tak jak mówisz. A teraz troche z innej beczki. Jak sprwadzić czas w jaki przeglądarka startuje. Tzn. od momentu odpalenia ikonki do stanu gotowości.

Powiem tylko, że potrzebuje to wszystko, żeby zrobić porównanie przeglądarek. Żeby obalić parę mitów smile.gif
sztosz
Nie zrobisz tego bez benchmarka zakodowanego w program. Możesz próbować nieobiektywnie to ocenić, ale nie wiem jak definiujesz stan gotowości?
Kreton
Myślałem nad tym, dla mnie stan gotowości byłby wtedy gdy przeglądarka nie używa procesora, lub jakiś tam minimalny odsetek, powiedzmy 0-4%.

Nie wiem, wziąść do ręki stoper ? Generalnie gorący start można uzyskać. Robiąc 5-10 pomiarów i średniując wynik. Gorzej z zminym startem. Tutaj musiałbym restartować kompa 5-10 razy. smile.gif
sztosz
Mógłbyś, gdybyś dobrze się na tym znał, napisać program który odpala przeglądarkę, a potem na bieżąco mierzy kiedy przeglądarka przestaje odbierać i wysyłać dane z/do pamięci, dysków, etc, bo to jest z moich empirycznych obserwacji "stan gotowości". Ale czy gra warta świeczki? Czy jest sens?

Proponuję abyś napisał jakie to mity to może jakoś na forum wspólnie je obalimy smile.gif
Jabol
a może by tak otwierać stronę mającą skrypt w rodzaju
Kod
window.close()
Nie znam js, ale ogólnie chodzi o to, żeby okno zostało zamknięte natychmiast po otwarciu. Możesz wtedy mieżyć jakimś prostym skryptem (po prostu czekając na zakończenie procesu). Oczywiście nie będzie to całkiem miarodajne, ale pewno da jakieś tam wyniki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.