Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: pobieranie zlecenia/specyfikacja i problemy z tym zwiazane
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
plurr
witam,

Chcialbym sie dowiedizec jak to jest z Waszymi klientami, czy kazdy klient jest taki niezdecydowany?

W swojej jakze krociutkiej karierze zdazylem sie juz spotkac z ludzmi ktorzy maja nastawienie typu "a moze by tak zrobic jeszcze to zamiast tego" kiedy aplikacja jest prawie skonczona - i nie sa to zmiany typu 'dodac pole formularza' ale takie w ktorych musze zmieniac wiekszosc funkcji. Jest to dla mnie bardzo uciazliwe, co chwile jakies zmiany w kodzie. Co prawda pracodawca za moja aplikacje oferuje spore pieniadze, ale jestem juz troche zmeczony ciaglymi zmianami.

Czy Wy takze macie takie problemy ? Moze najlepszym wyjsciem bedzie spisywanie funkcji na poczatku, podpisik i close... nie ma dalszych zmian.

Jak uniknac tego typu ciaglych zmian, w koncu prosty program bede robil do grudnia i dostane 1000zl za ponad 4 miesiace pracy i poprawek, jak uswiadomic delikatnie niezdecydowanego klienta ze takie cos jest strasznie denerwujace?

I ostatnie pytanie, jak przyjmowac zlecenie, czy podpisujecie jakies umowy ktorych zmieniac nie mozna, idziecie do firmy i robicie wywiad aby poznac funkcje przyszlego systemu, jak powinna wygladac specyfikacja ?

Pozdrawiam,

ps/ lekko sie rozgladalem po archiwum ale takiego tematu nie widzialem. smile.gif
LonelyKnight
Uuu... 1 k zł za 4 miesiące? I to są 'spore pieniądze' ? smile.gif

Co do zleceń to umowa o dzieło, w załączniku specyfikacja, czasami mam też site map. Wszystko co wykracza poza początkowe ustalenia jest dodatkowo płatne. Poza tym kary umowne za niewywiązanie się ze swojej części umowy. Zazwyczaj około 10% gdy minie termin + 50 zł za każdy dzień zwłoki. W umowie określone dokładnie terminy, jeśli klient np. nie dostarczy materiałów w odpowiednim czasie to płaci... Jeśli ja nie zdążę... płacę smile.gif Uczciwe, jasne i wszyscy wiedzą na czym stoją.
lectric
Nawet gdy robisz to bez specyfikacji, trzymaj klienta za morde smile.gif Gdy cos kombinuje "a moze to a moze..." (gdzie nie bylo o tym mowy wczesniej) stopujesz goscia i mowisz ze oczywiscie mozna to i to ale za dodatkowe pieniazki. Gdy juz zaplaci Tobie za wykonany projekt mozesz kontynuowac realizowanie jego "a moze to a moze...". Musisz w takich sprawach byc twardy a zarazem wyrozumialy i delikanty. Raz dasz sobie w kasze dmuchac to bedziesz robil poprawki do usranej smierci za marne grosze.
eai
Poprostu zawsze zawieraj umowe, w której wyminiasz osobę która dostarcza Ci projekt oraz wszystkie materiały. Opis funkcji etc. itd. Ty wykonujesz to w określonym terminie i basta. jeśli chce zmiany dopłaca proste.

Zawsze trzeba zawierać umowe!
plurr
a czy macie moze gdzies do wgladu jakas profesjonalna specyfikacje ? smile.gif
lectric
Google.pl Twoim przyjacielem smile.gif
plurr
ahh te lenistwo biggrin.gif ale juz znalazlem smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.