Chcialbym sie dowiedizec jak to jest z Waszymi klientami, czy kazdy klient jest taki niezdecydowany?
W swojej jakze krociutkiej karierze zdazylem sie juz spotkac z ludzmi ktorzy maja nastawienie typu "a moze by tak zrobic jeszcze to zamiast tego" kiedy aplikacja jest prawie skonczona - i nie sa to zmiany typu 'dodac pole formularza' ale takie w ktorych musze zmieniac wiekszosc funkcji. Jest to dla mnie bardzo uciazliwe, co chwile jakies zmiany w kodzie. Co prawda pracodawca za moja aplikacje oferuje spore pieniadze, ale jestem juz troche zmeczony ciaglymi zmianami.
Czy Wy takze macie takie problemy ? Moze najlepszym wyjsciem bedzie spisywanie funkcji na poczatku, podpisik i close... nie ma dalszych zmian.
Jak uniknac tego typu ciaglych zmian, w koncu prosty program bede robil do grudnia i dostane 1000zl za ponad 4 miesiace pracy i poprawek, jak uswiadomic delikatnie niezdecydowanego klienta ze takie cos jest strasznie denerwujace?
I ostatnie pytanie, jak przyjmowac zlecenie, czy podpisujecie jakies umowy ktorych zmieniac nie mozna, idziecie do firmy i robicie wywiad aby poznac funkcje przyszlego systemu, jak powinna wygladac specyfikacja ?
Pozdrawiam,
ps/ lekko sie rozgladalem po archiwum ale takiego tematu nie widzialem.