stal-sw
15.11.2003, 18:21:08
Witam.
Pisze w tej chiwli system rejstracji uzytkownikow (logowanie, rejstracje, odzyskiwanie hasla juz zrobilem).
Chcialbym jeszcze zrobic aby kazdy zalogowany uzytkownik mogl wysylac prywatne widomosci do innych uzytkownikow strony.
Cos takiego jak system rejstracji na www.scripts.pl
W tej chwili moj problem polega na rozplanowaniu to tego celu tabel w bazie.
Narazie mam jedna tabele -> USERS (iduser, login, password, email, liczba_postow, ostatnie logowanie, imie, nazwisko, miejscowosc, image).
Jakie jeszcze zrobic tabele oraz odpowiednie pola w nich.
[b] a mzoe zna ktos gotowy skrypt tego typu, gdzie moglbym podpatrzec jak rozwiazany jest ten problem ?
kiyote
21.11.2003, 01:58:35
pierwsze co mi przychodzi do glowy:
[msg_users]
od:iduser
do:iduser
temat
data
tresc
jak bedzie wpisywana wiadomosc to wyszukiwanie po tablicy userow czy taki jest jak nie ma to jakis komunikat. Odbior wiadomosci przy logowaniu sprawdzanie w tabeli [msg_users] po polu [do] czy sa jakies wiadomosci. To tak najprosciej. Zreszta jak przejrzysz strukture bazy w phpbb to cos w podobie jest zrobione.
menic
21.11.2003, 12:28:10
Musisz jeszcze dorzucic komórke czy wiadomosc jest usunieta, chyba ze chcesz kopiowac wiadomosci oddzielnie dla wysylajacego i odzielnie dla odbierajacego. Bo jezeli beda wykonywac operacje na tej samej wiadomosci to jezeli wysylajacy zechce wywalic ja od folderow wyslanych to automatycznie usunie ja u odbierajacego w folderze otrzymane.