Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zarzadzanie serwerem przez PHP
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
jarek
Witam,

Mam takie pytanie czy ktoś z forumowiczow spotkal sie z mozliwoscia administracji serwerow linuxowych w php?

Jesli to mozliwe prosze o kilka linkow.

Z gory dziekuje i pozdrawiam
jarek
.dragonfly
Nie bardzo rozumiem co masz na mysli mowiac "administracja serwerow linuxowych" ale dobrym narzzedziem jest soft dolaczany prawie do kazdej dystrybucji o nazwie "Webmin".

Po wiecej informacji -> http://www.webmin.com/
Jabol
Cytat
Po wiecej informacji ->http://www.webmin.com/
niestety jest to chyba narzędzie perlowe. A co do narzędzi w php to raczej czegoś takiego nie ma. perl jest językiem dużo bardziej zintegrowanym z systemem i naprawdę się do tego nadaje, podczas gdy php jest raczej ciutkę "nie tego" do takich zastosowań, chociaż jakby się kto postarał to może i co by z tego wyszło.
jarek
chodzi mi o to zeby mi cos takiego tylko dzialalo:

[php:1:abcf820a99]<?php
system("touch nazwa");
?>[/php:1:abcf820a99]

powinien stworzyc plik ale go nie tworzy sad.gif. nie wiem czy trzeba dawac jakies uprawnienia czy cos?

pozdrawiam i zgory thx za odp.
.dragonfly
@jabol: Piszac soft napewno nie mialem na mysli ze Webmin jest w php. Musze bardziej precyzowac swoje wypowiedz bo ostatnio mam ztym non-stop klopoty biggrin.gif

Odnosnie tematu: Podzielam zdanie jabola. Nigdy w php nie napiszesz tego typu programu. Mozesz ewentualnie poszukac narzedzia sluzacego do modyfikacji plikow konfiguracyjnych, ale to tylko taki maly polsrodek
jarek
czyli nie da sie wywoalc shellowej komendy z poziomu php?
PMadej
Cytat
Nigdy w php nie napiszesz tego typu programu. Mozesz ewentualnie poszukac narzedzia sluzacego do modyfikacji plikow konfiguracyjnych, ale to tylko taki maly polsrodek

Ja bym tu sie tak nie zapieral ... jezyk sie rozwija i nie wiadomo co bedzie w kolejnych wersjach winksmiley.jpg
adwol
Cytat
Odnosnie tematu: Podzielam zdanie jabola. Nigdy w php nie napiszesz tego typu programu. Mozesz ewentualnie poszukac narzedzia sluzacego do modyfikacji plikow konfiguracyjnych, ale to tylko taki maly polsrodek

Dlaczego niby nie napisze? PHPowe skrypty mogą być uruchamiane z poziomu systemu tak samo jak perlowe.

Może i nie ma takiego narzędzia w PHPie, ale nie ma technicznych przeciwwskazań aby było.

A to że w perlu można to zrobić prościej bo był projektowany z myślą o podobnych rzeczach i ma lepsze wsparcie to inna sprawa. Nie wyklucza to jednak możliwości zrobienia tego w php.
jarek
Juz znalazlem o co mi chodzilo z gory dzieki za porady dla zainteresowanych:
[php:1:f907416332]<?php
shel_execute("");
?>[/php:1:f907416332]
Jabol
Cytat
@jabol: Piszac soft napewno nie mialem na mysli ze Webmin jest w php. Musze bardziej precyzowac swoje wypowiedz bo ostatnio mam ztym non-stop klopoty biggrin.gif
hehe, nie chodziło mi o Ciebie tylko bardziej o ewentualne wyciągnięcie autora z błędu.

ps. nigdy nie mówiłem, że php się do tego nie nadaje, jedyne co mówiłem to to, że php jest pisany z myślą o innych zastosowaniach, ale jak napisałem "jakby się ktoś postarał to coś by z tego wyszło" ( czy jakoś tak winksmiley.jpg ).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.