Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Technologie
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
wlamywacz
Gdzie nie patrze tylko php, php i php...
Jednak czy istnieją inne języki dzięki którym można obsłużyć dynamiczne strony? Zastanawiam się czy zastosowanie na silnik strony aplikacji w np. c++ jest to możliwe i czy jest sensowne (wydajność itp.) ? Np. ostatnio zainteresowałem się PERLem oferuje on wielowątkowość i inne bajery, jednak materiałów na ten temat i postów na różnych forach tyle co kot napłakał.

Czy ktoś mógłbym rozwinąć temat innych technologi w których można tworzyć dynamiczne serwisy.
batman
Bardzo dobrą technologią jest ASP.NET. W zasadzie nie piszesz kodu, tylko "bawisz się myszką" winksmiley.jpg
W mojej opinii, gdyby wydała to inna firma, wówczas stanowiłoby to ogromne zagrożenie dla PHP. Jedną z najlepszych rzeczy w ASP.NET jest to, że skrypty pisane są w C#, a następnie kompilowane, co znacznie przyspiesza działanie aplikacji. Poza tym ilość usprawnień jest ogromna i dzięki temu nie musisz sam pisać klas do wyświetlania tabel, łączenia się z bazą, itd. Wszystkie kontrolki oraz całe strony mogą być cache-owane, każdy z katalogów ma własny config, a napisanie prostej strony nie zajmuje więcej niż wycięcie grafiki i umieszczenie jej w projekcie.
wlamywacz
No tak ASP.NET słyszałem jednak jest to M$ więc są że powstały kod xhtml lub html działa dobrze tylko pod IE.
batman
Cytat
No tak ASP.NET słyszałem jednak jest to M$ więc są że powstały kod xhtml lub html działa dobrze tylko pod IE.

Właśnie przez takie myślenie ASP.NET nie jest popularne. Strony pisane w ASP uruchamiam w FF i wszystko działa tak jak powinno działać. Są oczywiście niewielkie różnice jeśli chodzi i CSS, jednak po drobnych ręcznych korektach, wszystko śmiga.
Ludvik
Python i Django, J2EE, Ruby i RoR. Java to trochę większy kaliber jednak.
Jabol
Java! I to nie przez jakieś haki (typu CGI) jak C czy C++. Jest potężne API Java EE, zaimplementowane w paru wersjach (m.in. JBoss, Glassfish (=Sun Application Server), WebSphere, WebLogic, Geronimo i parę jeszcze innych). Ogólnie jest to naprawdę *potężne* narzędzie, o wiele bardziej rozbudowane i z o wiele większymi możliwościami niż PHP... Ale nie jest tak łatwo. Po pierwsze trzeba znać Javę. Dalej trzeba znać Java EE Api... No ale możliwościa jakie to daje są po prostu nieporównywalne z PHP.Aha, i "tworzenie dynamicznych stron WWW" to tylko niewielki zakres możliwości serwerów aplikacji Java EE.

@Ludwik: Java 5 EE winksmiley.jpg.
No i racja. Ogólnie większość języków programowania ma biblioteki napisane do tworzenia dynamicznych stron WWW i wiele ma też np. moduły do Apacha czy inne ułatwienia stworzone. W tym C, C++, Java, Python, Perl a nawet PHP.
Cytat(batman @ 19.08.2007, 18:19:15 ) *
Właśnie przez takie myślenie ASP.NET nie jest popularne. Strony pisane w ASP uruchamiam w FF i wszystko działa tak jak powinno działać. Są oczywiście niewielkie różnice jeśli chodzi i CSS, jednak po drobnych ręcznych korektach, wszystko śmiga.
Lol. Przecież to zależy jaki się napisze kod strony chyba?
Moli
Javą całej strony nie zrobisz. Myślę że powinnieneś zainteresować się Pythonem (framework - Django) lub Ruby (framework - Ruby On Rail). A tak właściwie, to czemu przeszkadza Ci PHP ?
wlamywacz
Jakie wymagania java stawia odnośnie serwera na którym ma pracować?
Pozostaje najważniejsza kwestia wydajności?
Z niczym nie jest łatwo Javy też kiedyś trzeba się nauczyć tongue.gif

EDIT:
Moli:
Nie przeszkadza szukam alternatyw dalszego rozwoju smile.gif
Jabol
@wlamywacz: Mowiac wprost: spore. Najlepiej kilkuprocesorowy komputer i duuzo RAMU. Osobiscie z powodzeniem dziala mi Sun Application Server na C2D 1.83 i 1GB Ramu, ale jak na razie tez dopiero sie ucze i w sumie to jest serwer testowy, nie produkcyjny. JBoss na innym komputerze postawilem na Athlonie 2600+ i 1.5GB, i przy nieustannym zasypywaniu zapytaniami komputer nie byl raczej uzywalny (symulowalem warunki produkcyjne). No ale do nauki 256mb ram (na sam serwer!) i w miare nowy procesor wystarczy. Wez jednak pod uwage, ze jednak co do Javy EE to bez NetBeans albo innego Eclipse sie nie obedziesz, takze masz zapotrzebowanie na kolejne okolo 256mb ramu i troszke procesora. No i oczywiscie oprocz tego by sie jeszcze jakas baza danych przydala, ale postgres czy mysql dzialaja niezauwazalnie. Jednak najpierw proponuje naucz sie Javy, pobaw JDBC, a dopiero potem zabieraj sie za Jave EE. Uczenie sie Javy przez Jave EE to troszke zbyt chyba ambitne podejscie. Wrecz troszke groteskowe winksmiley.jpg.
wlamywacz
No z kompem to bez problemu w domu dwa stoją co podołają wyzwaniu smile.gif Jednak mi chodzi o łączenie języków. W tym momencie w projekcie wykorzystuje php (pobieranie danych zapis itd.) i perl (upload plików progres bar itd.) całość opiera się o mysql (ajax, js itd. nie licze tongue.gif ). Jednak dochodzi resize zdjęć aktualnie wykorzystuje funkcje php jednak muszę skorzystać z imagemagick gdyż php kuleje pod tym względem. Czy robiłeś może testy wydajności identycznych aplikacji napisanych w php i javie jeśli chodzi o wydajność ?
batman
W Javie da się napisać całą stronę - JSP. Jednak nadal będę się upierał przy ASP.NET. Niedługo wyjdzie nowa wersja Visual Studio (beta jest do ściągnięcia), która znacznie ułatwia pracę w javascript i css. Poza tym Microsoft szykuje alternatywę dla Flasha o nazwie Silverlight. Do tego wszystkiego dochodzi biblioteka Ajax, która ma ogromne możliwości. Jeśli weźmie się pod uwagę fakt, że wszystko jest za free, to mogę śmiało stwierdzić, że przyjdzie jeszcze czas ASP.
Należy jednak pamiętać, iż każda platforma / język ma inne możliwości i dokładne ich porównanie zawsze wyjdzie na niekorzyść innego.

Wracając do Javy. Zaczytuję słowa pewnej reklamy - "Jeśli coś jest do wszystkiego, to jest od niczego" winksmiley.jpg
wlamywacz
batman:
Masz racje w 100% dlatego nie chce ograniczać się do php ponieważ ma ono swoje plusy jak i minusy.

Dla mnie w tym wszystkim chodzi głównie o wydajność. Jeśli wszystko pójdzie ok mój serwis będzie bardzo oblężony za pół roku. Kilka tysięcy osób online wywiera wpływ na system i każde zwiększenie wydajności silnika aplikacji będzie wyraźnie odczuwane, dlatego chce się przygotować na taką ewentualność.
Jabol
Cytat(batman @ 19.08.2007, 19:01:23 ) *
Microsoft szykuje alternatywę dla Flasha o nazwie Silverlight.

Ktoś już tu wspominał wcześniej o stronach pisanych pod IE, które pod żadną inną przeglądarką nie działają (nie wspominając o systemach operacyjnych). Wygląda na to, że jednak miał rację.

EBay działa na Java EE, także chyba wydajność jest ok. Ta aplikacja którą testowałem była w stanie obsłużyć ok 800 zapytań na minutę, także nie najgorzej. Pewnie gdyby powiększyć jej troszkę dostęp do zasobów byłoby jeszcze lepiej (zwiększyć thread- connectionpool)...

@Moli: Zrobisz i to łatwiej niż myślisz. Jest JSP, jest JSF (Java Server Faces), jest GWT (Google Web Toolkit) i kilka innych takich bibliotek które upodabnia tworzenie interfejsów do tworzenia normalnych aplikacji...
@batman: rozumiem, że lubisz ASP.NET, ale po co bawić się w tworzenie maszyny wirtualnej, skoro jej implementacja istnieje tylko na jeden system operacyjny/architekturę? Przecież w tym momencie ta warstwa staje się zbyteczna... No a co do kłótni Java/.NET, to jestem za Javą ale to już pozostawiam bez argumentów (no może oprócz tego ostatniego), niech każdy korzsta z tego co woli.
batman
Cytat
Ktoś już tu wspominał wcześniej o stronach pisanych pod IE, które pod żadną inną przeglądarką nie działają (nie wspominając o systemach operacyjnych). Wygląda na to, że jednak miał rację.

Nie zauważyłem, by coś napisane w ASP działało tylko w IE. Co do samego Silverlight. Będzie się on opierał, tak samo jak flash i java o odpowiedni player / rozszerzenie, które będzie działać tak samo we wszystkich przeglądarkach.

Cytat
...skoro jej implementacja istnieje tylko na jeden system operacyjny/architekturę...

A co powiesz na temat projektu Mono?
Jabol
Cytat(batman @ 19.08.2007, 19:49:15 ) *
Nie zauważyłem, by coś napisane w ASP działało tylko w IE. Co do samego Silverlight. Będzie się on opierał, tak samo jak flash i java o odpowiedni player / rozszerzenie, które będzie działać tak samo we wszystkich przeglądarkach.
Do każdej przeglądarki tak się składa, trzeba napisać osobne rozszerzenie. Więcej. Do każdej przeglądarki na każdy system operacyjny trzeba napisać osobne rozszerzenie. I wierz mi lub nie, Microsoft nie będzie sobie zawracał głowy innymi kombinacjami niż IE/Windows (niech ActiveX będzie dowodem). Co do stron napisanych w ASP to wiem, że działają wszędzie bo to jest raczej oczywiste, że technologie serwer-side są neutralne dla klienta.
Cytat
A co powiesz na temat projektu Mono?
Zawsze o krok z tyłu (pomimo, że jest jakościowo ponoć bardzo dobry). Tak swoją drogą, to Mono pozwala odpalać strony architekturze ASP.NET? Czy też ichnie API jest zaimplementowane tylko na IIS?
To troszkę tak jak Blackdown czy Kaffe. Poza tym nie wiem czy bez jakiś certyfikatów zgodności z oryginalną implementacją kiedykolwiek zdobędzie akceptacje biznesową. Java niech będzie przykładem, udostępniana jest oficjalne wersje dla Solaris'a, Linuxa, MacOS'a i Windowsa, dla FreeBSD jest dostępna wersja oficjalnie wspierana przez Suna. Do tego dochodzą testy zgodności, żeby taki IBM mógł sobie napisać na strone, że jego Java jest fully compatible... Do tego werjse na komórki, pralki i sam nie wiem co jeszcze. No, to tyle na ten temat, tak mi się wydaje.
batman
Fakt. Mono jest zawsze o krok do tyłu i jego działanie nie jest najlepsze. Jest jednak dowodem, że można. Java pomimo swojej powszechności jest strasznie wolna. Daleko szukać - Eclipse. Jeśli nie masz 1 GB ramu, lepiej nie go nie uruchamiaj. Inną sprawą jest mnogość bibliotek, których poznanie zajmuje zdecydowanie za wiele czasu. Kolejny argument na nie dla Javy. Przenosiny serwera. Nie jest to takie "hop-siup". Wielu administratorów przeklina dzień, w którym muszą przenieść jakiś aplikacje Javy z jednego serwera na drugi.
UDAT
Cytat(Jabol @ 19.08.2007, 18:41:57 ) *
@wlamywacz: Mowiac wprost: spore. Najlepiej kilkuprocesorowy komputer i duuzo RAMU. Osobiscie z powodzeniem dziala mi Sun Application Server na C2D 1.83 i 1GB Ramu, ale jak na razie tez dopiero sie ucze i w sumie to jest serwer testowy, nie produkcyjny.

Co do wymagań serwerów Javowych nie mogę się zgodzić. Na niezbyt nowej maszynie (wręcz starej) wydajność stron w JSP jest identyczna do wydajności Apache'a + PHP ( +/- 1% ).

Wez jednak pod uwage, ze jednak co do Javy EE to bez NetBeans albo innego Eclipse sie nie obedziesz, takze masz zapotrzebowanie na kolejne okolo 256mb ramu i troszke procesora.

W przeciwieństwie do Java EE 4, większość prostych aplikacji Java EE 5 możesz napisać w zwykłym notatniku, gdyż nie trzeba generować krowiastych deskryptorów wdrożenia.

ednak najpierw proponuje naucz sie Javy, pobaw JDBC, a dopiero potem zabieraj sie za Jave EE. Uczenie sie Javy przez Jave EE to troszke zbyt chyba ambitne podejscie. Wrecz troszke groteskowe winksmiley.jpg .

Dlaczego?
Oczywiście podstawy się przydadzą, ale mogę używać JPA bez znajomości JDBC, Java EE 5 bez Swinga/J2ME itd.

Cytat
Czy robiłeś może testy wydajności identycznych aplikacji napisanych w php i javie jeśli chodzi o wydajność ?

Cytat
Java pomimo swojej powszechności jest strasznie wolna.
Daleko szukać - Eclipse. Jeśli nie masz 1 GB ramu, lepiej nie go nie uruchamiaj.

Drupal na Resinie vs Apache

Java nie jest wolna (oczywiście jest wolniejsza od C i ASM'a), ale jest zasobożerna. Było gdzieś porównanie Java vs Ruby vs Lua vs C++ vs PHP itd. przy generowaniu zbioru Mandelbrota.

Cytat
Inną sprawą jest mnogość bibliotek, których poznanie zajmuje zdecydowanie za wiele czasu. Kolejny argument na nie dla Javy.

Poznanie bibliotek dla każdego języka wymaga czasu. Natomiast większość bibliotek Javowych ma doskonałe dokumentacje.

Jednak wolę Javę z milionami linii kodu w bibliotekach, niż Brainfuck'a z brakiem bibliotek i małą ilością komend.
Jabol
Co do Java <> C# Mono: http://shootout.alioth.debian.org/gp4/benc...mp;lang2=csharp
Co do Java <> PHP: http://shootout.alioth.debian.org/gp4/benc...a&lang2=php

Jak widać Java jest *troszkę* bardziej zasobożerna (w granicach 1.5x). Ale jeśli chodzi o prędkość to jest lepsza od od obu!
@UDAT: Tak, prawda, Java EE 5 ułatwia wiele rzeczy. Jednak porządne IDE i tak się przyda (zresztą chyba w większości projektów oprócz może jednoplikowych skryptów).
Tak swoją drogą piszesz, że strony JSP działają na średniej maszynie... Masz na myśli Tomcata? Weź pod uwagę, że Tomcat to nie serwer aplikacji i nie udostępnia wszystkich możliwości (Tomcat to Web Container, to taki Apache + PHP dla JSP). Tomcat rzeczywiście jest w miarę "lekki", ale pełna implementacja Java EE Api jednak troszkę pamięci i procesora wymaga.
Dalej mam jednak parę zastrzezeń. Oczywiscie mozesz uzywac JPA, jednak w tym momencie musisz poznac JPA. To nie takie hop siup wskoczyc w Jave EE. I znajomosc Javy oraz jej podstawowych technologi (jak JavaBeans, JNDI, JDBC, JAAS, JAXP, SAAJ, JSR wszystkie... sam większości nie znam i widzę, że jest co nadrabiać) bardzo to ulatwia. Oczywiście Swing i AWT na niewiele się zdadzą, ale reszta się przyda.
@batman: mnogość bibliotek to tylko zaleta. Nie musisz ich znac, jezeli z nich nie korzystasz. Natomiast poznanie i korzystanie zdecydowanie sie oplaca.
UDAT
Cytat(Jabol @ 19.08.2007, 20:34:11 ) *
Tak swoją drogą piszesz, że strony JSP działają na średniej maszynie... Masz na myśli Tomcata? Weź pod uwagę, że Tomcat to nie serwer aplikacji i nie udostępnia wszystkich możliwości (Tomcat to Web Container, to taki Apache + PHP dla JSP). Tomcat rzeczywiście jest w miarę "lekki", ale pełna implementacja Java EE Api jednak troszkę pamięci i procesora wymaga.

Obecnie pracuję/uczę się na Glassfishu2 i NetBeans przy 256MB RAM z małym dyskomfortem, więc nie jest tak źle (może to zaleta Javy7). Zobacz Glassfisha3 - nie wiem co obecnie obsługuje, ale 29MB zajętości pamięci w czasie idlowania, czyli tyle ile zajmuje u mnie "Hello World" to całkiem niezły wynik.

Natomiast Tomcat w zupełności wystarczy do dużej ilości stron, gdzie i tak wykorzystywane jest tylko JSP + JPA, a nie całe możliwości Java EE.

Kończę, bo zaraz może zacząć się niezły flame.

Kilka linków:
Porównanie PHP, ASP, Java oraz to, to i to.
wlamywacz
Widzę że temat się rozwinął i bardzo się z tego ciesze smile.gif Ile trwała by nauka javy przy dość szybkiej nauce ? smile.gif Tak aby zacząć pisać podstawowe aplikacje na www?
Ludvik
Cytat
Daleko szukać - Eclipse. Jeśli nie masz 1 GB ramu, lepiej nie go nie uruchamiaj.

Bez przesady winksmiley.jpg Można całkiem wygodnie pracować z Eclipse mając 512MB ramu - ćwiczę to w domu i nie narzekam.
Jabol
Cytat(UDAT @ 19.08.2007, 20:52:03 ) *
Obecnie pracuję/uczę się na Glassfishu2 i NetBeans przy 256MB RAM z małym dyskomfortem, więc nie jest tak źle (może to zaleta Javy7). Zobacz Glassfisha3 - nie wiem co obecnie obsługuje, ale 29MB zajętości pamięci w czasie idlowania, czyli tyle ile zajmuje u mnie "Hello World" to całkiem niezły wynik.Natomiast Tomcat w zupełności wystarczy do dużej ilości stron, gdzie i tak wykorzystywane jest tylko JSP + JPA, a nie całe możliwości Java EE.
Myślałem, że JPA (Java Persistence API?) to część Java 5 EE i nie ma implementacji w Tomcacie? Czy też biblioteka jest dołączana oddzielnie? (czytałem gdzie o używaniu persistence API poza aplikacjami Enterprise). Osobiście mam Sun App Server 9.1 czyli wygląda na to, Glassfish1. Na moim sprzęcie z 256 mb ramu Netbeans + ten serwer nie dawało rady (powiem tak, system to przełknął, ale komfort pracy był poza poziomem który nazywam dopuszczalnym)... Na obecnym sprzęcie (1gb) idzie bez problemów.
Cytat
Kończę, bo zaraz może zacząć się niezły flame.
Racja winksmiley.jpg. Każdy z tych tematów to chyba udowadnia.
Edit: Ależ mam rozterkę, na Gentoo trzeba ściągać nieoficjalne repozytorium żeby mieć Javę 1.7 (zainstalowaną przez menager pakietów)... Kusi mnie, ale chyba poczekam...
Cytat(Ludvik @ 19.08.2007, 21:11:02 ) *
Bez przesady winksmiley.jpg Można całkiem wygodnie pracować z Eclipse mając 512MB ramu - ćwiczę to w domu i nie narzekam.
256 też pójdzie. Conajmniej na Linuxie. Chociaż kompilacja Eclipse z 256 mb ramu się nie powiodła (było nawet ostrzeżenie, ale na początku przeoczyłem winksmiley.jpg ). No i lepiel pozamykać niepotrzebne procesy w tle (jak np. updatedb i takie tam, lepiej też nie uruchamiać Amaroka, a coś lżejszego).
UDAT
Cytat(Jabol @ 19.08.2007, 21:15:17 ) *
Edit: Ależ mam rozterkę, na Gentoo trzeba ściągać nieoficjalne repozytorium żeby mieć Javę 1.7 (zainstalowaną przez menager pakietów)... Kusi mnie, ale chyba poczekam...
Sam używam tego repozytorium. Java7 (OpenJDK jak i SUN-JAVA) śmiga po paru drobnych modyfikacjach. A jak nie, to od czego jest java-config-2 -s sun-jdk-1.6 tongue.gif ?
Myślałem, że JPA (Java Persistence API?) to część Java 5 EE i nie ma implementacji w Tomcacie? Czy też biblioteka jest dołączana oddzielnie? (czytałem gdzie o używaniu persistence API poza aplikacjami Enterprise).
Standard Java 5 EE wymaga implemetacji JPA, tak jak np. JAX-WS, ale można używać JPA normalnie bez Java 5 EE.
Sam używam tego repozytorium. Java7 (OpenJDK jak i SUN-JAVA) śmiga po paru drobnych modyfikacjach. A jak nie, to od czego jest java-config-2 -s sun-jdk-1.6 tongue.gif ?
batman
Cytat
Myślałem, że JPA (Java Persistence API?) to część Java 5 EE i nie ma implementacji w Tomcacie? Czy też biblioteka jest dołączana oddzielnie? (czytałem gdzie o używaniu persistence API poza aplikacjami Enterprise). Osobiście mam Sun App Server 9.1 czyli wygląda na to, Glassfish1.

W .NET nie ma takich zagadek. Jeśli coś jest zaimplementowane, to tylko w jednym miejscu i nie ma możliwości, by się dziwić, że jakaś biblioteka nie została załadowana. Dlatego też pomimo dobrodziejstw Javy, zacznę się jej uczuć dopiero, gdy będzie taka potrzeba.
Moli
Tak naprawdę, każdy język do czegoś jest dobry. Wypróboj kilka najpopularniejszych i wybierz ten, który najbardziej Ci odpowiada.
wlamywacz
Skoro java czy też perl mają tak wielkie możliwości, dlaczego nie są tak popularne w amatorskich czy to zaawansowanych projektach ?
mike
Mozliwości to jedno.
Nie mniej ważna jest prostota i koszt wykorzystania technologii.
batman
I tu jest pies pogrzebany. Po co uczyć się czegoś skomplikowanego i drogiego w implementacji / użytkowaniu, skoro są tańsze rozwiązania, które wcale nie są gorsze.
Jabol
Cytat(batman @ 20.08.2007, 12:28:24 ) *
I tu jest pies pogrzebany. Po co uczyć się czegoś skomplikowanego i drogiego w implementacji / użytkowaniu, skoro są tańsze rozwiązania, które wcale nie są gorsze.

Bo to sie zwraca. Zreszta jak uczysz sie PHP to tez musisz sie uczyc tych wszystkich frameworkow i takich tam...
Gemini
Tak naprawdę wszystko zależy od wymagań i budżetu.

W PHP nie wyobrażam sobie tworzenia rozbudowanej zaawansowanej aplikacji. Z doświadczenia wiem, że obojętnie ile czasu by się włożyło w przygotowanie standardów programowania, frameworka to i tak po roku w kodzie będzie bałagan a całą aplikację będzie mogła pojąć jedynie osoba tworząca tą ją od początku.

Natomiast .NET to już inna bajka. Wszystko ma swoje miejsce, są przyjęte pewne standardy których chcąc lub nie chcąc trzeba się trzymać. Do tego dochodzi prostota tworzenia aplikacji. Dla mnie jest to fenomenalna sprawa. Wyobraźmy sobie system do zarządzania stanami magazynowi. Kupa różnych tabelek, zestawień i raportów. w ASP.NET interesujesz się tylko warstwą biznesową - dbasz o to żeby wyświetlić odpowiednie rekordy. Natomiast całą resztę robisz niewiarygodnie szybko.
Jeżeli szukasz czegoś więcej niż PHP co pozwoli tworzyć Ci proste oraz zaawansowane aplikacje to bierz .NET. Do tego jeszcze niesamowite materiały edukacyjne w internecie. Masa filmów instruktażowych i świetne społeczeństwo Codeguru które ruszy od nowego roku akademickiego.

Java... Przez wielu uważana za królową smile.gif Chociaż C# zostawił ją nieco w tyle to i tak nie samą Javą człowiek żyje. Chodzi mi tutaj o genialne projekty frameworków i narzędzi tworzących otoczkę dla całej technologii JEE. Tutaj niestety panuje już mały bałagan. Możesz pracować w jednej firmie przy użyciu określonych narzędzi a i tak po przejściu do kolejnej firmy będzie musiał uczyć się czegoś nowego. Tutaj nie ma tak prosto jak z .NET gdzie wszędzie sposób wytwarzania aplikacji jest podobny.
W JEE trzeba się trochę bardziej namęczyć. Zanim zaczniesz programować czeka Cię odpowiednia konfiguracja narzędzi, wybranie serwera, wybranie frameworka, warstwy dostępu do bazy danych itd.

Ale wybór należy do Ciebie. JEE nie da się uczyć samemu w domu. Tzn możesz załapać Servlety, JSP itd. ale tworzenia aplikacji nauczysz się tylko pod okiem innych.
batman
Cytat
Bo to sie zwraca. Zreszta jak uczysz sie PHP to tez musisz sie uczyc tych wszystkich frameworkow i takich tam...

Z rozbrajającą szczerością przyznam, iż nie znam żadnego frameworka na tyle, by móc płynnie w nim tworzyć aplikacje.
A z tym zwracaniem to też nie jest tak różowo. Obecnie na rynku panuje trend szybkiego pisania aplikacji, a przekopywanie dziesiątek manuali, by znaleźć informacje o jakiejś metodzie z jakiejś biblioteki raczej nie spowoduje szybkiego zwrotu poniesionych kosztów.
mike
Cytat(Gemini @ 20.08.2007, 13:04:32 ) *
W PHP nie wyobrażam sobie tworzenia rozbudowanej zaawansowanej aplikacji. Z doświadczenia wiem, że obojętnie ile czasu by się włożyło w przygotowanie standardów programowania, frameworka to i tak po roku w kodzie będzie bałagan a całą aplikację będzie mogła pojąć jedynie osoba tworząca tą ją od początku.
Cytat(Gemini @ 20.08.2007, 13:04:32 ) *
Natomiast .NET to już inna bajka. Wszystko ma swoje miejsce, są przyjęte pewne standardy których chcąc lub nie chcąc trzeba się trzymać. Do tego dochodzi prostota tworzenia aplikacji. Dla mnie jest to fenomenalna sprawa. Wyobraźmy sobie system do zarządzania stanami magazynowi. Kupa różnych tabelek, zestawień i raportów. w ASP.NET interesujesz się tylko warstwą biznesową - dbasz o to żeby wyświetlić odpowiednie rekordy. Natomiast całą resztę robisz niewiarygodnie szybko.
Jeżeli szukasz czegoś więcej niż PHP co pozwoli tworzyć Ci proste oraz zaawansowane aplikacje to bierz .NET. Do tego jeszcze niesamowite materiały edukacyjne w internecie. Masa filmów instruktażowych i świetne społeczeństwo Codeguru które ruszy od nowego roku akademickiego.

Jednostronnie i małorzetelnie przedstawiasz fakty.
Bez problemu mozna w tych dwóch cytatach zamianieć .NET i PHP miejscami.

Dobry framework w PHP daje Ci dokładnie to samo co .NET. I właśnie to jest esencja.
Że większość zapaleńców porównuje framework do języka. Czemu nie porównujesz na przykład samego Visual Basic do PHP i nie porównasz ich możliwości.
Porównanie frameworka do języka to głupota (pdobnie większośc krzykaczy atakuje PHP RoRem).

Śmiało mogę powiedzieć że Symfony ma dokadnie te same zalety co .NET.
A mało tego Symfony bije na łeb Visual Basic tongue.gif
Gemini
Cytat(mike @ 20.08.2007, 13:18:52 ) *
Jednostronnie i małorzetelnie przedstawiasz fakty.
Bez problemu mozna w tych dwóch cytatach zamianieć .NET i PHP miejscami.

Dobry framework w PHP daje Ci dokładnie to samo co .NET. I właśnie to jest esencja.
Że większość zapaleńców porównuje framework do języka. Czemu nie porównujesz na przykład samego Visual Basic do PHP i nie porównasz ich możliwości.
Porównanie frameworka do języka to głupota (pdobnie większośc krzykaczy atakuje PHP RoRem).

Ok, źle się wyraziłem. Nawet bardzo dobrze zaprojektowany framework nie pomoże w stopniu podobnym do ASP.NET zapanować nad porządkiem aplikacji.
W tych naprawdę dużych firmach w których miałem przyjemność pracować, w aplikacjach PHP zawsze był bałagan - przez projekt przewijało się kilkunastu programistów PHP.
Ale może trafiałem do złych projektów i tak nie jest. Z rozmów z kolegami także wiem, że u nich to co dzieje się z aplikacją wie jedynie osoba która pracuje nad tym od samego początku. Nigdy nie spotkaliście się z pytaniami "a gdzie się robi to, a gdzie się robi tamto...".

W ASP.NET tego problemu nie miałem, dostawałem od pracodawcy projekt ze wskazówkami co mam rozbudować i to robiłem.

PHP powinno pójść bardziej w stronę obiektowości. Wyjdzie mu to na dobre. Nie chciałbym już marnować czasu nad zastanawianiem się "dlaczego to się wyświetla" i w końcu w warstwie biznesowej odkryć kilka instrukcji echo. Takich problemów jest o wiele więcej.
mike
Cytat(Gemini @ 20.08.2007, 13:40:42 ) *
W tych naprawdę dużych firmach w których miałem przyjemność pracować, w aplikacjach PHP zawsze był bałagan - przez projekt przewijało się kilkunastu programistów PHP.
Ale może trafiałem do złych projektów i tak nie jest. Z rozmów z kolegami także wiem, że u nich to co dzieje się z aplikacją wie jedynie osoba która pracuje nad tym od samego początku. Nigdy nie spotkaliście się z pytaniami "a gdzie się robi to, a gdzie się robi tamto...".

W ASP.NET tego problemu nie miałem, dostawałem od pracodawcy projekt ze wskazówkami co mam rozbudować i to robiłem.

PHP powinno pójść bardziej w stronę obiektowości. Wyjdzie mu to na dobre. Nie chciałbym już marnować czasu nad zastanawianiem się "dlaczego to się wyświetla" i w końcu w warstwie biznesowej odkryć kilka instrukcji echo. Takich problemów jest o wiele więcej.
No ale to nadal sa Twoje osobiste doświadczenia ze złymi projektami.

Ja na przykład takiego problemu nie miałem nigdy.
Doskonały moim zdaniem framework jakim jest symfony daje mi dokładnie to samo co .NET Uporządkowanie w kodzie, możliwość pracy w dużej grupie.
Rozszerzalnośc, doskonałą dokumentację i ogromną społeczność.

Nie chodzi tu jednak o symfony tak jak nie chodzi o to do jakich kto projektów trafiał.
Sedno sprawy to możlwiości danej technologii. I wtedy inne argumenty (takie jak koszta, dostepnośc i prostota) muszą pomóc w wybraniu technologii/języka.
Wady, o których wspomniałeś i zalety, które wymienileś wynikają tylko i wyłacznie ze źle napisanego kodu, nie z języka. I własnie w kontekście tego uważam, że .NET nie ma żadnej przewagi nad symfony.
wlamywacz
No ale pozostaje ważna kwestia cena tego APS.NET - cena serwerów, która nie jest obojętna poza tym jaką wydajność ma ASP.NET np. w porównaniu do php ?
batman
Web Developer Express Edition - za free, MSSQL Server Express - za free, hosting można znaleźć na free (nie wiem czy w Polsce).
Wydajność - każdy z katalogów ma własny config, w którym można określić poziom buforowania, debugowania, itp. Buforowana może być cała strona, poszczególna kontrolka oraz zapytania do bazy danych. Co do zapytań, to zastosowałem skrót myślowy, ponieważ odbywa się to nieco w inny sposób.
Kod C# jest kompilowany, dzięki czemu znacznie szybciej się wykonuje (za wyjątkiem pierwszego uruchomienia).

A co do bałaganu w kodzie. W ASP.NET też można zrobić bałagan. Bałagan w klasach częściowych, zawierających kod ukryty lub w przypadku ASP 1.x w pliku ze stroną (co było wielką wadą, na szczęście poprawili to w wersji 2).
wlamywacz
batman:
Kpisz sobie? Serwis 1000 osób online prawie non stop postawić na free hostingu? Ja tu pisze o hostingu z prawdziwego zdarzenia w Polsce i okolicach z powodu pingów
batman
Nie znam polskich firm hostingowych zajmujących się ASP.NET, ponieważ jestem na etapie nauki tego języka. Kilka pierwszych linków z google.
link 1
link 2
link 3
link 4

Poszukaj na google lub codeguru.pl. Tam znajdziesz dokładniejsze informacje.
nasty
Cytat
Śmiało mogę powiedzieć że Symfony ma dokadnie te same zalety co .NET.

Po pierwsze myślę że źle sformułowałeś zdanie, bo bardziej logiczne wydaje się "Śmiało mogę powiedzieć że Symfony ma dokadnie te same zalety co ASP.NET."
Po drugie: Symfony niema niczego z wymienionych rzeczy tutaj, i wiele innych.

Cytat
...rozumiem, że lubisz ASP.NET, ale po co bawić się w tworzenie maszyny wirtualnej, skoro jej implementacja istnieje tylko na jeden system operacyjny/architekturę? Przecież w tym momencie ta warstwa staje się zbyteczna...
To było zrobione żeby aplikacje pisane w .NET działały na x86 i x64 bez potrzeby rekompilacji.

Pozdrawiam.

Jabol: no hehe smile.gif już poprawilem, te sprawdzanie pisowni trochę śmierdzi tongue.gif
Jabol
Cytat(nasty @ 20.08.2007, 19:23:58 ) *
To było zrobione żeby aplikacje pisane w .NET działały na x86 i x64 bez potrzeby rekompilacji.
Lol. No to Java jest jednak troszke do przodu, tak conajmniej 3krotnie. Poza tym nie wiem co masz na myśli pisząć "symulować zdanie";).
bim2
Ktoś napisał o Sirverlight, że niedługo będzie.

Dostałem ostatnio gazetke z home.pl, bo kupiłem u nich domenę.
Więc tak:
http://www.telerik.com/demos/aspnet/silver.../DefaultCS.aspx (przykład modelowania w sirvelight winksmiley.jpg
I samo silverlight:
http://www.microsoft.com/Silverlight/Install.aspx
tongue.gif Nawet fajne, ale narazie zostaje przy PHP, bo łatwiej dostać "na własną rękę jakieś zlecenie" (mam 14 lat i mnie nikt nie zatrudni dry.gif )

PS. Pewnie bierzecie mnie za gówniarza... CMS na txt etc. NIE! I nie będę się popisywał, czy czegoś udowadniał. W php siedze od 2 lat i szyybko się uczę. Teraz raczej obczajam frameworki (narazie pracuje na własnym). Może symfony? Takie miłe macie o nim zdanie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.