Cytat(Jabol @ 19.08.2007, 18:41:57 )

@wlamywacz: Mowiac wprost: spore. Najlepiej kilkuprocesorowy komputer i duuzo RAMU. Osobiscie z powodzeniem dziala mi Sun Application Server na C2D 1.83 i 1GB Ramu, ale jak na razie tez dopiero sie ucze i w sumie to jest serwer testowy, nie produkcyjny.
Co do wymagań serwerów Javowych nie mogę się zgodzić. Na niezbyt nowej maszynie (wręcz starej) wydajność stron w JSP jest identyczna do wydajności Apache'a + PHP ( +/- 1% ).

Wez jednak pod uwage, ze jednak co do Javy EE to bez NetBeans albo innego Eclipse sie nie obedziesz, takze masz zapotrzebowanie na kolejne okolo 256mb ramu i troszke procesora.
W przeciwieństwie do Java EE 4, większość prostych aplikacji Java EE 5 możesz napisać w zwykłym notatniku, gdyż nie trzeba generować krowiastych deskryptorów wdrożenia.

ednak najpierw proponuje naucz sie Javy, pobaw JDBC, a dopiero potem zabieraj sie za Jave EE. Uczenie sie Javy przez Jave EE to troszke zbyt chyba ambitne podejscie. Wrecz troszke groteskowe

.
Dlaczego?
Oczywiście podstawy się przydadzą, ale mogę używać JPA bez znajomości JDBC, Java EE 5 bez Swinga/J2ME itd.
Cytat
Czy robiłeś może testy wydajności identycznych aplikacji napisanych w php i javie jeśli chodzi o wydajność ?
Cytat
Java pomimo swojej powszechności jest strasznie wolna.
Daleko szukać - Eclipse. Jeśli nie masz 1 GB ramu, lepiej nie go nie uruchamiaj.
Drupal na Resinie vs Apache Java nie jest wolna (oczywiście jest wolniejsza od C i ASM'a), ale jest zasobożerna. Było gdzieś porównanie Java vs Ruby vs Lua vs C++ vs PHP itd. przy generowaniu zbioru Mandelbrota.
Cytat
Inną sprawą jest mnogość bibliotek, których poznanie zajmuje zdecydowanie za wiele czasu. Kolejny argument na nie dla Javy.
Poznanie bibliotek dla każdego języka wymaga czasu. Natomiast większość bibliotek Javowych ma doskonałe dokumentacje.
Jednak wolę Javę z milionami linii kodu w bibliotekach, niż Brainfuck'a z brakiem bibliotek i małą ilością komend.