Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Aplikacje w PHP
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Trylobit
Witam.
Potrzebuję pomocy.
Napisałem pewną aplikację w PHP. Aplikacja bazodanowa "wspópracująca" z MySQL.
Znalazłem klienta na tę aplikację.
Teraz schody. Ponieważ jest to pierwszy "komercyjny program" jaki stworzyłem (innych nie sprzedawałem i pisałem je w innych językach) nie mam pojęcia jak mam stworzyć umowę.
Nie wiem , czy fakt napisania aplikacji w PHP-ie nakłada na mnie ograniczenia licencyjne ?
Czy aplikacja musi być "open source"?
Czy umowa powinna być na program czy na usługę stworzenia programu?

Czy ktoś ma w tym temacie jakieś doświadczenia? Czy jest ktoś kto może mi pomóc? Może istnieją jakieś portale specjalizujące się w pomocy prawnej dla informatyków?

Będę wdzięczny za pomoc.
TomASS
Wydaje mi się, że fakt działania w PHP nic nie zmienia. Samo pisanie w danym języku (przynajmniej) nie sprawia żadnych ograniczeń - co innego kompilator.... w przypadku np. C++ i kompilatora BCB to musisz mieć wykupioną licencję (komercyjną), w PHP nie ma tego problemu - kompilator jest po stronie serwera - wykupujesz hosting i to nie Twój problem smile.gif
Trylobit
Problem jest troszke innej natury.
Na sieci lokalnej instaluję system WAMP5 (Windows, Apache, MySQL, PHP).
Teraz tworze system baz danych (np. przy pompocy PHPMyAdmin).

Właściciel chce bym mu napisał oprogramowanie bazodanowe w PHPie.
Zrobiłem to.
Teraz pytanie: jak powinna wyglądać umowa ?
Czy powinna to być "sprzedaż aplikacji" czy wykonanie "usługi polegajace na stworzeniu aplikacji" ?
Jak wyglada spawa praw autorskich ?
Puciek
Mozesz na umowe zlecenie z przekazaniem praw autorskich.
NuLL
Zalezy o ktorych prawach autorskich mowisz....
domis86
Moze troche nie na tenat, ale mam takie pytanie:

Ktos udostepnia gdzies program powiedzmy w takiej postaci:

1. <?php
  2. //program by Zdzisława
  3. //mozna uzywac tylko do celow niekomercyjnych 
  4. //nalezy dolaczac ta licencje bla bla bla
  5.  
  6. $x=1;
  7. $y=2;
  8. ?>

Teraz ja kopiuje sobie ten porgramik, wywalam tamten komentarz i daje swoj. Wyglada teraz tak:

1. <?php
  2. //by domis86
  3.  
  4. $x=1;
  5.  $y=2;
  6. ?>

I teraz co? Zdzislawa moze mnie pozwac do sadu ze jej ukradlem program? Jak mi udowodni ze to jest kradziony a nie napisany od poczatku przeze mnie?

(mozna jeszcze pozamieniac nazwy zmiennych, pozmieniac kolejnosc niektorych fragmentow kodu itp)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.