Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Licencja na wyłączność?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
pawelwel
Witam.

W najblizszym czasie kupuje skrypt, a raczej caly portal CMS ma WYŁĄCZNOŚĆ.
Jak prawnie ma to wygladać?

Jakie dokumenty musze miec, zeby jednoznacznie stwierdzaly ze skrypt jest moją włąsnościa?
mike
Podpisane przez autora oświadczenie (pewnie jako fragment umowy) że zrzeka się na Twoja korzyść praz majątkowych (i/lub autorskich) i traci niniejszym prawo do dysponowania oprogramowaniem. Łącznie ze sprzedażą kopii innym.
tomeksobczak
według polskiego prawa nie da się zrzec praw autorskich a jedynie majątkowych, dlatego należałoby załączyć klauzulę, że skrypt został napisany na wyłączność i autor nie będzie go rozprowadzał/powielał w całości lub fragmentach
pawelwel
Tak tez chce zrobic. Ale jak powiazac taki tekst bezposredno ze skryptem, zeby mi pozniej ktos nie poweidzial, ze sobie to sam dopisalem...
mike
Cytat(pawelwel @ 9.10.2007, 21:07:07 ) *
(...) zeby mi pozniej ktos nie poweidzial, ze sobie to sam dopisalem...
Dwie umowy jednolitej treści, obie podpisane przez Zleceniodawcę i Wykonawcę i nikt nie ma prawa się przyczepić.
Podpisywałeś kiedyś jakąkolwiek umowę? Odnoszę wrażenie, że nie.
tomeksobczak
myślę że bardziej chodziło o konkretny skrypt (w sensie źródła), można oczywiście do umowy dodać załącznik z wydrukowanym źródłem skryptu aby się zabezpieczyć przed takim problemem
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.