Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: serwer dedykowany, serwer wirtualny, hosting dedykowany
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
TomASS
Witam.
Chciałbym się dowiedzieć jaka jest różnica pomiędzy:
- serwerem dedykowanym
- hostingiem dedykowanym
- serwerem witrualnym

Mam jeszcze parę pytań dodatkowych smile.gif
Co brać pod uwagę kupując serwer dedykowany? Pingi? (ale czy jest jakaś różnica pomiędzy 25 a np 75ms?) Jak nie pingi to co?
W jakiej firmie polecacie serwery dedykowane? Czy jest coś na przeszkodzie aby ruch z polski (4gb dziennie) odbywał się przez serwerownie np. w Niemczech?

Dzięki!
NetJaro
Serwer dedykowany jest to odrębna maszyna podłączona pod łącze. Masz do wykorzystania 100% jej zasobów, możesz tam zrobić dosłownie wszystko. Przykład? Kup stary komputer na allegro, podłącz pod Neostradę i juz masz swój własny serwer dedykowany.
Pingi są ważne, głównie dlatego, że zarządzanie takim serwerem odbywa się przez ssh - powłokę. Pingi zależą jak daleko jest serwer - najlepiej w dzisiejszych czasach kupować w Niemczech. Jeżeli kupisz np. w USA, pingi będą ~150/~200 i wpisywanie komend do powłoki będzie męczące z powodu lagów. Więcej informacji znajdziesz [url=http://www.webhostingtalk.pl[/url]

Hosting dedykowany to jest raczej zwykły hosting.. Tak mi się zdaje - rzadko się używa pojęcia hosting dedykowany..

Serwer wirtualny działa na prawie takich samych zasadach do serwer dedykowany, jednak na jednym serwerze dedykowanym umieszczone są np. 4 serwery wirtualne. Przykład: serwer z 4GB RAMu, 4 Ghz i 400 GB dysku "podzielony" jest na 4 części - 4 serwery wirtualne, gdzie każdy ma po 1GB RAMu, 100GB dysku i 1 GHz i jakąś (w tym wypadku - 25%) część łącza. Na takim serwerze wirtualnym możesz robić to samo co na dedykowanym - formaty, instalować różne rzeczy - cokolwiek.
sagittariuspl
to jeszcze a'propo tematu dodam pytanie: różnica pomiędzy root'em a manage - znalazłem ofertę gdzie serwery mają porównywalne parametry jednak te manage są trochę droższe
TomASS
NetJaro:
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź! smile.gif Na taką liczyłem i się nie przeliczyłem smile.gif

Podsumowując, to najlepiej jest mieć swoją własną maszynę dla siebie - czyli serwer dedykowany.
Dlaczego najlepiej serwer w Niemczech? Czy wchodzenie z Polski nie będzie "miało gorszych pingów" ?
99% ludzi w moim portalu wchodzi z Polski - czy lepiej dedyka w Niemczech czy w Polsce?
Dzięki!
legorek
Niemcy, ze wzgledów ekonomicznych.

Pingi będą troszkę większe, ale za to piniążki dużo mniejsze smile.gif
NetJaro
@TomASS, różnica będzie znikoma. W Niemczech ceny są bardzo niskie, patrząc na ceny polskie (i idąc dalej na wschód..).
To, czy potrzebujesz dedyka, VPSa (serwer wirtualny) czy zwykły hosting zależy od Twojej strony. Jak chodzi o projekty - wystarczy hosting. Jednak jak masz portal, który zostaje wyrzucany z firm hostingowych z powodu dużego obciążenia - wtedy trzeba się zastanawiać nad VPSem lub dedykiem.
XONIC
Ja słyszałem że serwer dedykowany różni się od zwykłego tym że często zmienia nr IP. Czy to prawda?
seaquest
Hahaha

Kto Ci takich bzdur naopowiadał?

Wyobrażasz sobie sytuację, że serwer zmienia adres IP? To niby jak miały by działać serwery DNS?
TomASS
Zaraz bzdur. Pewnie go ktoś okłamał tongue.gif
NetJaro
Albo pomyliło Ci się z tym, że do serwera dedykowanego można dokupić adresy IP smile.gif

No, chyba, że serwer jest podłączony pod Neostradę.. wtedy faktycznie - IP się zmienia biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.