TomASS
11.10.2007, 08:29:50
Witam.
Chciałbym się dowiedzieć jaka jest różnica pomiędzy:
- serwerem dedykowanym
- hostingiem dedykowanym
- serwerem witrualnym
Mam jeszcze parę pytań dodatkowych

Co brać pod uwagę kupując serwer dedykowany? Pingi? (ale czy jest jakaś różnica pomiędzy 25 a np 75ms?) Jak nie pingi to co?
W jakiej firmie polecacie serwery dedykowane? Czy jest coś na przeszkodzie aby ruch z polski (4gb dziennie) odbywał się przez serwerownie np. w Niemczech?
Dzięki!
NetJaro
11.10.2007, 12:11:55
Serwer dedykowany jest to odrębna maszyna podłączona pod łącze. Masz do wykorzystania 100% jej zasobów, możesz tam zrobić dosłownie wszystko. Przykład? Kup stary komputer na allegro, podłącz pod Neostradę i juz masz swój własny serwer dedykowany.
Pingi są ważne, głównie dlatego, że zarządzanie takim serwerem odbywa się przez ssh - powłokę. Pingi zależą jak daleko jest serwer - najlepiej w dzisiejszych czasach kupować w Niemczech. Jeżeli kupisz np. w USA, pingi będą ~150/~200 i wpisywanie komend do powłoki będzie męczące z powodu lagów. Więcej informacji znajdziesz [url=http://www.webhostingtalk.pl[/url]
Hosting dedykowany to jest raczej zwykły hosting.. Tak mi się zdaje - rzadko się używa pojęcia hosting dedykowany..
Serwer wirtualny działa na prawie takich samych zasadach do serwer dedykowany, jednak na jednym serwerze dedykowanym umieszczone są np. 4 serwery wirtualne. Przykład: serwer z 4GB RAMu, 4 Ghz i 400 GB dysku "podzielony" jest na 4 części - 4 serwery wirtualne, gdzie każdy ma po 1GB RAMu, 100GB dysku i 1 GHz i jakąś (w tym wypadku - 25%) część łącza. Na takim serwerze wirtualnym możesz robić to samo co na dedykowanym - formaty, instalować różne rzeczy - cokolwiek.
sagittariuspl
11.10.2007, 15:46:46
to jeszcze a'propo tematu dodam pytanie: różnica pomiędzy root'em a manage - znalazłem ofertę gdzie serwery mają porównywalne parametry jednak te manage są trochę droższe
TomASS
11.10.2007, 16:24:25
NetJaro:
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź!

Na taką liczyłem i się nie przeliczyłem

Podsumowując, to najlepiej jest mieć swoją własną maszynę dla siebie - czyli serwer dedykowany.
Dlaczego najlepiej serwer w Niemczech? Czy wchodzenie z Polski nie będzie "miało gorszych pingów" ?
99% ludzi w moim portalu wchodzi z Polski - czy lepiej dedyka w Niemczech czy w Polsce?
Dzięki!
legorek
11.10.2007, 19:05:07
Niemcy, ze wzgledów ekonomicznych.
Pingi będą troszkę większe, ale za to piniążki dużo mniejsze
NetJaro
11.10.2007, 22:19:32
@TomASS, różnica będzie znikoma. W Niemczech ceny są bardzo niskie, patrząc na ceny polskie (i idąc dalej na wschód..).
To, czy potrzebujesz dedyka, VPSa (serwer wirtualny) czy zwykły hosting zależy od Twojej strony. Jak chodzi o projekty - wystarczy hosting. Jednak jak masz portal, który zostaje wyrzucany z firm hostingowych z powodu dużego obciążenia - wtedy trzeba się zastanawiać nad VPSem lub dedykiem.
XONIC
12.10.2007, 16:18:45
Ja słyszałem że serwer dedykowany różni się od zwykłego tym że często zmienia nr IP. Czy to prawda?
seaquest
13.10.2007, 11:06:39
Hahaha
Kto Ci takich bzdur naopowiadał?
Wyobrażasz sobie sytuację, że serwer zmienia adres IP? To niby jak miały by działać serwery DNS?
TomASS
13.10.2007, 15:24:55
Zaraz bzdur. Pewnie go ktoś okłamał
NetJaro
14.10.2007, 14:56:56
Albo pomyliło Ci się z tym, że do serwera dedykowanego można
dokupić adresy IP

No, chyba, że serwer jest podłączony pod Neostradę.. wtedy faktycznie - IP się zmienia
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.