Cytat(hwao @ 22.10.2007, 14:29:06 )

Przebywam w internecie sporo czasu, staram się być aktywny w bardzo wielu społecznościach pojawiających się w internecie (forum, strony, blogi, irc, ect) i w moim odczuci UPR praktycznie wszędzie bardzo wyraźnie zaznacza swoja obecność - często robiąc to nie kulturalnie, przykładowo ten temat, zamiast podjąć dialog to atakujecie uszczypliwymi uwagami - temat i treść pierwszego posta wręcz ocieka ironią.
taki miał być pełen ironii

Ponadto jestem przekonany że wyborcy UPR jako iż są bardzo aktywną społecznością w internecie, ba mało tego potrafią sprawnie korzystać ze wszelkich dóbr dostarczanych przez internet. Na pewno posiadają nie jedno forum na którym można porozmawiać o programie UPR, lub też zestawić go z programem innej partii. Dlaczego więc wszędzie (nawet na stronach nie związanych z polityką) tak nachalnie zaznaczają swoją obecność, czasem przedstawiając konkrety, a czasem wręcz szukając zaczepki? Rozumie też że każda społeczność ma w swoich szeregach jakieś czarne owce - ale powinniście starać się, dawać przykład że można milej i bez obrzucania się mięsem.
17 lat ignorowania i manipulowania w mediach informacjami na temat UPR zrobiło swoje (incydent z programem forum był tylko wierzchołkiem góry lodowej) - to ja się pytam, gdzie ta wolność wypowiedzi w wolnej Polsce?
internet pozwala w wielu przypadkach ZDEMASKOWAĆ OBIEKTYWIZM prywatnych i publicznych środków przekazu stąd taka aktywność zwolenników liberalnych reform w internecie

Program polityczny żadnej partii nie jest pozbawiony wad przecież to normalne że wszystko ma swoje plusy i minusy, dlatego uważam że każdy obywatel powinien oddać głos na kandydata tego, który jest najbliższy jego przekonaniom - a nie na tego który jego zdaniem wygra wybory. Niestety demokracja w Polsce jeszcze nie dojrzała chyba do tego, aby potrafić wspólnie rządzić, ponad partyjnymi podziałami.
pytam się ludzi, dlaczego nie głosowaliście na UPR - pada odpowiedź: "a kto to... nie pokazują ich w tv, wiec po co mam na nich głosować..." - szczena mi opadła - ludzie (w większości nie wszyscy) głosują na tego kogo media wykreują

Przepisem na Polskę wszystkich Polaków powinna być "synteza", wspólna praca wszystkich partii politycznych, potrafiąca zrozumieć intencje innych i darzyć do wspólnego konsensusu. Za każdą partią w rządzie stoją ludzie którzy na nich głosowali, gdyż proponowali rozwiązać jakieś ich problemy.
sęk w tym, że UPR jest partią liberalną, pro wolnościową, pro własnościową, gdzie słuszne jest stwierdzenie "państwo jest bogate - bogactwem swych obywateli" z czym się nie zgadzają pozostałe partie...

Przemówienie Donalda Tuska na wiecu, w dniu zakończenia ciszy wyborczej wskazuje że może doczekamy się w końcu polityki dialogu, a nie obelg - pożyjemy zobaczymy.
UW,UD,SKL,AWS czy PO jak kto woli dużo mówi, a mało robi - Tusk otrzymał drugą szansę, więc liczę na jego rehabilitację i większą aktywność reformatorską

Co do wspomnianej Estonii, to ciężko przyrównać ją do Polski, to co sprawdziło się u nich, nie musi sprawdzić się u nas - Polska musi wypracować swoj własny styl, gdyż stoi przed zupelnie innymi problemami niż Estonia.
Wystarczy spojrzeć na proste zestawienie:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Estoniahttp://pl.wikipedia.org/wiki/Polskapolecam książkę "Estoński cud" Laar wprowadził kompleksowe reformy, z których na wiele czeka Polska, a raczej Polscy obywatele i nie był to efekt kilku dużych inwestorów, ale zmiana mentalności w skali kraju
Terapia szokowa, mająca doprowadzić do stabilizacji makroekonomicznej, była dla ludzi bolesnym przebudzeniem. Teraz było ważne, by dać im nową nadzieję. Bez przełomowej zmiany ludzkiej mentalności postkomunistyczna rzeczywistość okazałaby się pułapką, a naród nigdy nie uczyniłby swej ojczyzny "normalnym" krajem z niezależnym rządem i wolnym rynkiem, działającymi w ramach prawa. W okresie narzuconego przez Sowietów socjalizmu ludzie nie przywykli do samodzielnego myślenia, podejmowania inicjatyw czy ryzyka. Wielu musiało zostać pozbawionych złudzeń - tak powszechnych w krajach postkomunistycznych - że przyjdzie ktoś, kto załatwi ich problemy za nich. Trzeba było zmobilizować ludzi, tak by ruszyli naprzód, i zmusić ich, by podejmowali decyzje oraz brali za nie odpowiedzialność.Cytat(hwao @ 22.10.2007, 14:29:06 )

Za co budować drogi:
"Najprawdopodobniej". Trzeba pamiętać że w Polsce masa rzeczy które powinny być już zrobione, jeszcze nie zaczęły powstawać - niestety trzeba na to licznych funduszy. Według mnie wyżej zaistniała sytuacja miała by realną szanse zostać spełniona, ale wszystkie pieniądze szły by szły TYLKO na konserwacje już istniejących dróg, a gdzie nowe brakujące autostrady - czy tego chcemy?
nie wiem do kogo pijesz, ale gdyby podatek drogowy szedł na drogi od momentu, kiedy został wprowadzony problem braku dróg byłby sprawą marginalną

System zdrowotny:
Zastanawia mnie czy wiecie ile kosztują lekarstwa bez dopłat od państwa, ciekawe czy przeciętnego Kowalskiego będzie stać na na opłacenie całkowitych kosztów leczenia jakie poniesie. Już nie wspomnę o nowoczesnych lekarstwach ratujących życie w ciężkich chorobach, które trzeba przyjmować całe życie a cena za jedną dawkę potrafi być poważnym ciosem dla domowego budget'u.
widujesz w TV, internecie, prasie, radio akcje w stylu pomóż dziecku X choremu na Y - to jest nasza bezpłatna opieka medyczna?