Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql] trzymanie zdjęć w bazie danych...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
wilman
Witam!
Mam małe pytanie... Do czego właściwie służy trzymanie obrazów w bazie danych? (np. mysql). Czy pisząc własnego CMS'a lepszym rozwiązaniem będzie właśnie baza danych, czy po prostu plik graficzny ?
nospor
W bazie nie trzyma się obrazow. W bazie trzyma się informacje o obrazie, tj: nazwa, ścieżkadoobrazu, rozmiar, wysokość, szerokośc, itp. A obraz leży na dysku.
wilman
klik a to?
nospor
To co podales to jest jedno z podejsc do zagadnienia. Moim zdaniem błędne. Lepsze wydaje mi się to co ci napisałem w pierwszym poście.
Force
Zdjęcia do bazy dajesz tylko wtedy kiedy nie masz możliwości zapisu na dysk np. przez ograniczenia w konfiguracji serwera
lszota
Jeżeli korzysta się z wynajętego serwera to najbardziej restrykcyjne ograniczenia dotyczą właśnie bazy danych, w mniejszym stopniu miejsca na dysku.
Poza tym baza danych zoptymalizowana jesz do jak najszybszego przetwarzania informacji a nie serwowania zdjęć. . Trzymanie plików w bazie przypomina mi widywane w necie zdjęcia krowy przewożonej maluchem. Da się, ale nie do tego maluch (czyt. relacyjna baza danych) służy.

W praktyce w bazie przechowuje się informacje umożliwiające znalezienie określonego zasobu w plikowej bazie danych. Jest to zwykła struktura katalogowa, która może przypominać np strukturę która powstaje podczas zgrywania zdjęć z aparatu.
W mojej firmie przechowujemy dokumenty w strukturze:
dysksieciowy:\dane\id_klienta\numer_sprawy\

Nieco to uprościłem, ale w każdym razie w bazie przechowuję tylko id_klienta i numer sprawy, "dysk:\dane\" są niezmiennikiem i mogą być zapisane na stałe w konfiguracji aplikacji, np jako stała na początku skryptu PHP.
Jeżeli potrzebujesz zapisać informację o konkretnym pliku to dodajesz do bazy dodatkową kolumnę, np. "image_name".
Rozwiązanie sprawdzone, możesz śmiało wdrażać.
wilman
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź, na pewno skorzystam w przyszłości smile.gif
Jeśli odkopuję temat, to przepraszam, ale dopiero teraz znalazłem chwilę na wnikliwsze przejrzenie zawartości forum smile.gif
Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.