Piniek
4.02.2008, 21:39:43
http://facet.wp.pl/kat,1007837,wid,9625418...Cwiadomosc.htmljak myslicie czy linux bedzie powoli wypieral windowsa
wedlug mnie tak, a oto kilka dowodow na popracie mojego zdania:
1. Darmowy system operacyjny
2. Szybkosc dzialania dostepnosc kodu zrodlowego
----###----
Do moderatora
Prosilbym o dolaczenie do posta ankiety
z pytaniem: "Czy Linux wyprze Windowsa

"
a) TAK

NIE windows bedzie jeszcze bardzo dlugo dominowal
c)Oba systemy operacyjne beda tak samo popularne
Pozdrawiam
Cytat(Piniek @ 4.02.2008, 21:39:43 )

2. Szybkosc dzialania dostepnosc kodu zrodlowego

Mój XP działa bardzo szybko. Szybciej niż Ubuntu, które miałem.
A co do kodu to to jest mary argument. Myślisz ze świat to sami programiści zaglądający w kod Linuxa.
Widziałeś kiedyś ten kod? Skorzystałeś na tym?
Piniek
4.02.2008, 22:01:35
Nie choc w blzszej przyszlosci mam taki zamiar
Daje to mozliwosc rozbudowy tego systemu programistom a ci z koleji mogliby to udostepniac.
Pozdrawiam
Cysiaczek
4.02.2008, 22:43:51
Wg mnie zdobędzie sporo rynku, choć to jeszcze kwestia kilkunastu lat. MS po prostu nie wyrobi. Już z Vistą dał ciała - nie dość, że OS spóźniony jakieś 4 lata, to jeszcze opinie o nim są baaaardzo negatywne (nawet wśród zwykłych zjadaczy myszy).
Pozdrawiam.
sztosz
4.02.2008, 22:44:03
Otwartość kodu GNU/Linuxa jest ogromną zaletą, ale nie ma większego (bezpośredniego) związku z ew. wypieraniem. Windows będzie bardzo długo dominował ze względu chociażby na rzeszę użytkowników którzy są przyzwyczajeni do Windowsów. Ja n przykład mimo tego że całym sercem jest ze wolnym oprogramowaniem nie mam w sobie tyle samo zaparcia, żeby przesiąść się na GNU/Linuxa mimo wielu jego nie zaprzeczalnych zalet, ale z tych samych powodów nie przesiądę się na ten Bubel 2007 pod mianem Visty, pozostając przy XP.
I z całym szacunkiem, ale tak ni z gruchy ni z pietruchy wypaliłeś z pytaniem, które przytłaczająca większość stałych bywalców na forum sobie zadała nie raz. I nie raz na nie sobie odpowiedzieli, nie raz innym na nie odpowiedzieli. Na forum jest sporo wątków czy Linux, dlaczego Linux, Linux vs. Windows. Ale tamte nie mają na sobie tak wyraźnego piętna Laicyzmu. Nie chcę tu nikogo obrażać, ale to forum ludzi raczej zorientowanych w IT.
Kreton
4.02.2008, 22:46:31
Cytat
2. Szybkosc dzialania dostepnosc kodu zrodlowego winksmiley.jpg
Sądzisz, że w MS nie zatrudnia się dobrych programistów ? Że to gupa młodych koderów amatorów. Za to Open Source'owi koderzy to guru szybiego kodu ? Szczerze wątpię.
Bardzo ładne podsumowanie ~sztosz. Wątek faktycznie jest bardzo kiepściutki.
Miałem zamknąć od razu, ale zamykam teraz.
~Piniek czuć ze nie wiesz o czym mówisz i tylko "zagaić" chciałeś.