Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Filtrator maili - jak go udoskonalic?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
adil
Witam.

Planuje w wolnej chwili zrobic filtrator maili do baz z moich forów, jednakże część z nich to bezwartościowe boty. Zapewne wielu z Was sie z nimi spotkało - i to moja prosba o pomoc:
Jakie wyjątki zastosowac dla foltrowanych maili?

Oto mój pomysl - myślę, że tezeba go udoskonalic - ale nie znam wiecej popularnych poczt mailowych zagranicznych.

Wedjug mojego pomyslu filtr ma przepuszczac dalej maile w ktorych:
- końcówka - '.pl'
- zawierają - '@gmail.com'
- zawierają - '@yahoo.com'

Co dodac?

Pozdrawiam!
Sabistik
Chodzi co o walidacje maila? Użyj wyrażeń regularnych. Tematów o tym na forum od multum.
adil
Tak tak.. ale nie o to pytam..

Chodzi o to.. ze nie znam - np - popularny mail, na którym sie Polacy rejestrują - np - supermail.com - nie chce tego wyrzucić - bo może okazać się przydatne..

w tą stronę - nie pytam sie o skrypt.
Moli
No a jeśli ktoś ma email w swojej domenie ? Wtedy meil mu nie przejdzie. Użyj wyrażeń regularnych.
Jabol
a jeśli ktoś ma maila nie w domenie a np. na adresie ip?
adil
Maryjko kochana...

nie o to chodzi..

Użycie wyrażeń regularnych - ok! Mam zamiar ich użyć.

Ale chodzi o to, że mam liste maili i chce z nich wykluczyc maile spworzone przez boty - ktore opiejają się na '.ru', '.cn', '.cc', czesto '.fr' (na yahoo.fr), i na jakis dziwnych kombinacjach np. '.*' gdzie *-jeden znak.., lub np. '@extramail.com'..

Chce przefiltrowac tą listę pod względem poprawnosci maili.

I pytam się w tym temacie Was, drodzy userzy, jakie znacie popularne - dzialajace poczty zagraniczne - aby ich nie wyfiltrowac - dodając do gamy 'poprawnych'.

Póki co nieusunięte zostaną - wedlug moich mysli - maile, ktorych koncowka to '.pl' i te z gmaila i yahoo.

Mam nadzieje, że już rozumiecie o co chodzi...

Więc - już sam doszedlem kolejnych wniosków:

nie można filtrowac '.eu' (np. interia.eu, onet.eu) a także '.co.uk'

czy spotkaliscie sie kiedys z spam-mailami z tych domen ?
Sabistik
Cytat
Maryjko kochana...

Jezu.. ale ty dalej walisz głupotami. Odpowiedz na pytanie które ci zadali ~Moli i ~Jabol, albo zamykam tą farsę.
Jabol
@adil: jakkolwiek tego nie zrobisz i tak będzie źle. Zawsze się trafi ktoś kto ma narmalny mail na stronie z której filtrujesz spam.
Moli
To samo w drugą stronę. A co jeśli ktoś ma konto na poczcie która uznałeś za spam ?
1010
nie lepiej jakiś token, którego robot nie przeskoczy?
Piniek
no tokeny nie daja 100% pewnosci ale zawsze jest to jakies zabezpieczenie winksmiley.jpg apropo fajny artykul o indetyfikacji spamu jest w phpsolutions najnowszym winksmiley.jpg
Moli
@1010 - Każdy token da się obejść smile.gif Przykład:
http://web2.mohebo.pl/2008/02/28/mechanizm...google-zlamany/

a co do tokentów to jeszcze:
http://www.webaudit.pl/blog/2006/captcha-nie-uzywaj/
Sabistik
Cytat
@1010 - Każdy token da się obejść

Ta.. tylko jakim kosztem :P
adil
Cytat
Jezu.. ale ty dalej walisz głupotami. Odpowiedz na pytanie które ci zadali ~Moli i ~Jabol, albo zamykam tą farsę.

Jeżeli ktoś ma domene w PL to nie wyhaczy jego maila - jeżeli nie - to nie bede mial go na liscie.

I... tokken:
nie w tą stronę - mam już liste maili, lecz są w niej te - stworzone przez boty.

Ubytek kilku procent uczciwych maili nie jest dla mnie czyms wielkim... trudno - cos za cos..

Czyli. Póki co - jako dobre bedę traktowal:

wszystkie z '.pl'
wszystkie z '.eu'
wszystkie z '.co.uk' (w koncu coraz wiecej Polaków w Anglii smile.gif )
zawierające '@gmail.com'
zawierające '@hotmail.com'
zawierające '@yahoo.com'

Pomóżcie... co dodać jeszcze?

I - widze - ze czesc z Was mnie nie rozumie nadal - nie chce filtrowac maili przy rejestracji - chce tylko przefiltrowac moją listę mailingową.

Pozdrawiam!
jono
A co ci szkodzi wysyłać swój mailing też do botów? Bez sensu.
Moli
@adii - Utrudniasz życie ludziom z meilami w domenie np. com,net,org,info etc. NIe tak się tworzy strony.
adil
Cytat(jono @ 9.03.2008, 00:30:13 ) *
A co ci szkodzi wysyłać swój mailing też do botów? Bez sensu.

Jeżeli ich odsetek to kilkadziesiąt tysięcy maili... To szkodzi - zawala tylko SMTP.

Cytat
@adii - Utrudniasz życie ludziom z meilami w domenie np. com,net,org,info etc. NIe tak się tworzy strony.

Widzę, że nie przeczytałeś mojego poprzedniego posta - ludzie z takimi mailami zarejestrują się bez problemu... Nie mówię tu o filtracji maili przy rejestracji...

Pozdrawiam!
Jabol
@adil: o co Ci chodzi? Teraz to sobie pomyślałem, że szukasz sposobu na zrobienie systemu spamowego i szukasz maili potencjalnych odbiorców.
adil
Bez komentarza smile.gif

Nie piszę spamerskich botów... LOL

huuuhuuuu.. o co w ogole mnie posądzacie..

Dobrze.. dzięki - tokkeny z pewnością zastosuję przy moim kolejnym serwisie.

Jakoś sobie poradzę..

Pozdrawiam serdecznie wszystkich którzy chcieli mi pomóc! AB
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.