Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Konwersja bazy latin2 -> utf8
Forum PHP.pl > Forum > PHP
masterix
Witam,

Mam bazę, w której kodowanie jest w latin2, muszę ją przebudować na utf8( zmienić strukturę oraz kodowanie). Stworzyłem sobie na localu bazę ( utf8_general_ci ) oraz tabelę z porównywaniem napisów utf8_polish_ci. Następnie próbowałem konwersji różnych rodzajów, iconv, gotowe klasy znalezione w sieci, rozwiązania z tego forum i za każdym razem dostaję krzaczki na wyjściu.

Macie jakiś pomysł jak to obejść? Myślałem jeszcze spróbować połączyć się z dwoma bazami naraz i między nimi przesyłać, ale czy to ma szanse powodzenia?

Z góry dzięki za pomoc smile.gif

pzdr.
Cysiaczek
Tak, ma szanse, o ile dane wyciągane przez połączenie z poziomu php mają polskie znaczki.
johndoe
zamiast fizycznego wyciagania z bazy konwertowania i wkladania do nowej to powinno pomoc

CODE
mysql_query("set names utf8;");

zaraz po wywolaniu polaczenia z baza
masterix
Niestety to nie pomagało.

Zrobiłem inaczej i okazało się, że kodowanie w starej bazie było spieprzone. Niby iso, niby utf - taka mieszanka. Jak w edytorze poprawiłem poprzez prostą podmianę to potem konwersja poszła bez najmniejszych problemów smile.gif

Dzięki za odzew i pozdrawiam smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.