jejku jaka panika ...
ok kilka wyjaśnień sprostowań i kawałek historii
na początku był haos ... później 6 dni cieżkiej pracy i kolejny odpoczynku ...
następnie koło .... (...) i tak powstał komputer ... następnie internet ...
któregoś dnia jeden z polskich programistów wpadł na pomysł na założenie domeny php.pl i zarejestrował ją.
Powstało forum dyskusyjne oraz kilka prób utworzenia portalu
W XXI wieku właściciel domeny postanowił ją sprzedać.
Znalazłem człowieka który zgodził się wyłożyć odpowiednią kwotę .. lecz kilka dni przed sfinansowaniem domeny wycofał się.
Aby tego nie stracić znalazłem drugiego - był nim właściciel poznańskiego WSKIZ oraz firmy Newcomo sp. z o.o. - za pośrednictwem prezesa Newcomo oraz jednego z pracowników (dragossani) udało się wykupić domenę.
Od tamtego dnia praca przy php.pl ruszyła pełna parą. Miliony pomysłów baaa sponsor zorganizował spotkanie 2 dniowe w Poznaniu było na nim około 20 osób. Cześć z poznania i okolic ale również ludzie z Chorzowa, Wrocławia, Koszalina, Krakowa, Warszawy ... Wołów też był.
Właśnie tam wyklarowała się grupa osób która miała wystarczającą wiedzę programistyczną, zapał do pracy i umiejtności organizacyjne.
Wtedy też powstał kolor pomarańczowy z nazwą Zarząd - w skład weszli:
- dragossani
- seth
- DeyV
- scanner
- itsme
Postały pomysły w zakresie Thota, było spotkanie jednodniowe w warszawie gdzie w siedzibie Ery (czy też Plusa) spotkaliśmy się omawiając różnorakie pomysły.
Praca moderatorska nie była taka jak teraz gdzie przenośi się temat do świetnie poukładanego forum.
Wtedy był totalny misz masz ... userzy robili co chcieli... szły wulgaryzmy ... dzieci neostrady ze zmiennym IP potrafiły mocno zaszkodzić (do niektórych osobiście dzowniłem i z ich mami rozmawiałem aby już dali spokój - wiecie ile trzeba mieć zaparcia w sobie, umiejętności dyplomatycznych aby po pierwsze w ogóle zadzwonić ??Następnie przekonaćc czyjąś mamę jako człowiek obcy z telefonyu że jej kochany syn nie do końca jest grzeczny

? )
Praca na forum to było siedzenie przez 12-16 h przy kompie. FOrum oparte na mechanizmach phpBB było niezwykle ubogie w swej funkcjonalności ...
Podjęto decyzję o powstaniu WORTALU. Opartego o EZ. I zrobiono to ... prosze mi powiedzieć ile osób obecnie na forum zna się na tyle dobrze aby wesprzeć działanie Wortalu od strony developerskiej ? Jasne można zarzucić ze wybór CMSa jest nieprawdiłowy ale już jest i trzeba działać. Powiem Wam tylko tyle że widzać zastój w Wortalu pod względem developerskim sam postanowiłem się go nauczyć. Wiedzę tę jest cięzko zdobyć i jest to czasochłonne. Wiedzę posiadam i rozwijam dzięki temu nie ma działów - co ostatnio na forum, phpClassess i innych pierdułek ... i wciąż to robię - a robiłem w czasie kiedy mentax nie był właścicielem php.pl
DeyV postawił phpedia.pl siedział rozwijał
FOrum oparte na PHPBB + do tego słaba maszyna spowodowało spowolnienie działania ...
Myślicie że skąd znalazł się sponsor na forum aby oddać hosting wraz ze wsparciem pod forum które obciążą i maszyne i łączę

?
Załatwił to DeyV nikt go o to nie prosił wpadł na pomysł i załatwił...
Mi powiększyła się rodzinka o kolejne dziecko zmieniłem prace i zrezygnowałem z Zarzadu na moje miejsce wskoczył seaquest pozniej odszedl scanner deyv seth dragossani wskoczyl tam sabistnik oraz inne osoby ...
podjeto decyzje o wyborach do zarzadu ...
wybory wygrali znane Was osoby niestety php.pl na tym przegrało ...
Bo nic sie nie działo zero działania a 1000000 pomysłów ...
Ja zostawiłem tutaj kawał życia to samo stało się u Deyva i scannera cierpiały przez to nasze aspiracje zawodowe i rodziny - bo to nie była zabawa w kotka i myszkę ....
powstał mentax z grupy przyjaciół nie wspolników a przyjacioł to jest wazne i to jest cos co bylo na poczatku dzialnia php.pl - byla tutaj przyjazn a nei pchanie sie z pomyslami wrzucanie do garnaka i czekanie niech sie cos ugotuje ...
to nie byl nasz pomysl aby postawic sie w chwili obecnej w roli zarzadu ...
poadlo pytanie co robimy z obecnym zarzadem bo ono juz nie istnieje ..
wtedy tez reszta ludzi majacych dostepo do forum zamknietego doszla do wniosku ze nie ma sensu robic zarzadu z ludzi trzecich neich to bedzie mentax przynajmniej bez owijania w bawelne bedzie wiadomo do kogo uderzyc z prosbami ...
My ani nie negowalismy tego pomyslu ani nie popieralsimy go bylismy neutralni ....
i teraz kiedy tak sie stalo ja czytak takie rzeczy to żałuje że mam ten kolorek jest tyle niewdzięczności w tym wszystkim, tyle braku zaufania i czystej zazdrosci (takie typowo polskie zachowanie) ...
My jako mentax mamy wazniejsze rzeczy niz zajmowanie sie odpowiedziami na takie plytkie pytania ktore sie tutaj pojawily ... mamy za duzo projektow na glowie i za duzo pracy na wakacjach.
Wlozylem tutaj serce pasje marzenia i czas - i nie chce byc z tego powodu obrzucany blotem traktuje php.pl jak swoje dziecko i chce dla niego jak najlepiej.
CO do wypowiedzi scannera jest ona niefortunna i wynika z wysokiego poziomu adrenaliny - proszę jej nie brac jako wykladni tego co się dzieje na codzień.
Swoją drogą przynam się że ja też klikam ale wtedy i tylko wtedy gdy coś mnie zainteresuje i nie prosze Was o klikanie bo takie pieniadze jakie daje addSense nie pokrywa nawet 1 roboczogodziny pracy dobrego programisty ...
Kwota uzyskana z reklam powieszonych od poczatku czerwca nie przekroczyla 100 PLN i jest niewiarygodnie wysoka zasadniczo nie wiem jak ją przenzczyć na ZUS dla pracownika na pensję a może na podatki ... a może na koszt wysyłki nagrody myszki

a może poprostu kupię coca cole ... co kolwiek zrobię tabela zysków i strat z php.pl jest niewiarygodnie jednostrona ....
to co jest na php.pl nadal jest spolecznosciowe i tego nikt nie zmieni ...
ostatnie zdanie ... zmienilismy cos co nie istanialo (stary zarzad) na coś co istnieje (mentax grupa przyjaciol znajacych siebie doskonale i wychowanych na php.pl) i dostajemy za to po palcach ... malo przyjane uczucie
Pozdrawiam
Itsme