Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Pobieranie zawartości od określonego miejsca
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Coolmax
Problem:

Chcę pobrać wybrany fragment strony, w której dane raz np. są usuwane, albo jest jakaś linijka tekstu dodana, a to co ja chce pobrać przeważnie rozpoczyna się określonymi słowami i nie zawsze jest to ta sama linijka. Czy da się / jak to zadeklarować przy użyciu funkcji file?

---
Przoszę używać prefiksów w tematach wątków na tym forum.
Popraw.
~mike_mech
mike
Cytat(Coolmax @ 2006-03-08 00:20:44)
Czy da się / jak to zadeklarować przy użyciu funkcji file?

Nie.

Musisz pobrać cały plik i go przesiać w poszukiwaniu interesujących Cię danych.
Najlepiej wtedy zastosować wyrażenia regularne.
Coolmax
I znowu problem powraca, tyle, że teraz inaczej - czy nie używając tablic, a operując tylko na łańuchach jest jakaś funkcja, która sprawdza czy dany ciąg zawiera się w innym? Taki odpowiednik dla in_array.
nospor
Cytat
a operując tylko na łańuchach jest jakaś funkcja, która sprawdza czy dany ciąg zawiera się w innym
Bana na manuala masz?
http://pl.php.net/manual/pl/ref.strings.php
Do wyboru do koloru
Coolmax
Bana nie mam, ale nie mogę znaleźć odpowiedniej funkcji sad.gif. Jednak wracając do tablic myślałem, że będzie prosta sprawa z array_search, ale okazało się, że nie znam całej wartości klucza, ale tylko część, a chce znać jego numer, np. mam klucz "[457] => GamePassword=xxx" i nie koniecznie musi być pod nr 457, a chce go znaleźć, a xxx także się może zmienić, jak w tym przypadku znaleźć nr klucza tylko znając część jego wartości?
Cysiaczek
array_key_exists($key)
Coolmax
Chodziło mi o to aby funkcja zwracała nr klucza, ale ja znam tylko cz. wartości. Gdybym znał cały to funkcja array_search by mi się przydała, no ale nie w tym wypadku.
Cysiaczek
Cytat(Coolmax @ 5.07.2006, 13:21 ) *
np. mam klucz "[457] => GamePassword=xxx"

chwila - ilowymiarowa jest ta tablica?
co jest kluczem do czego w tym układzie?
Coolmax
Może źle się wyraziłem. Wyjaśnie wszystko. Jest to zwykła tablica, stworzona przez explode, a explode jest do file_get_contents, separatorem jest "\r\n", a więc nr linijki z pliku to nr indeksu w tablicy i wiem tylko o ciągu "GamePassword=" i chcę znać nr tego indeksu w tym przypadku jest to 457, ale gdy dodam do pliku kilka linijek to już nie będe znał tego numeru. I tak jak już mówiłem array_search przydatny gdy znam cały ciąg "GamePassword=xxx".
Cysiaczek
axesmiley.png

Twoje róznanie ma za dużo niewiadomych. Nawet jeśli w ten sposób da się coś skleić, to będzie koszmarnie woooooolllneee.
Nie wiem, czy to ci pomoże, ale może przechodz przrz całą tablicę i zwracaj bieżący klucz?
nospor
Cytat
Bana nie mam, ale nie mogę znaleźć odpowiedniej funkcji

no chociazby:
http://pl.php.net/manual/pl/function.strpos.php

Odnosnie problemu z tablicami:
  1. <?php
  2. foreach ($tablica as $ind=>$value){
  3. if (strpos($value, 'GamePassword=') !== false){
  4. echo 'Index:'.$ind;
  5. break;
  6. }
  7. }
  8. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.