Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] System działów i poddziałów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
The Night Shadow
Zmieniłem konwencję ;- )

Struktura tabeli:

id
podpiety
tytul

1. <?php
  2. $pobieranie_dzialow = mysql_query(SELECT * FROM galerie WHERE podpiety=0 ORDER by tytul DESC);
  3. while ($pobieranie_dzialow and $dzial=mysql_fetch_assoc($pobieranie_dzialow))
  4. {
  5.     // KOLEJNE POZYCJE MENU
  6. }
  7. ?>

Nie potrafię jednak wpaść na sposób wykonania tego co poniżej:
Teoretycznie podzdziałów może być nieskończenie wiele.
Po wyświetleniu Nazwy pierwszego dzału miałoby następować zapytanie o to czy w bazie istnieją jakieś poddziały podpięte do niego. Jeśli tak to wyświetlane byłyby w kolejnych punktahch listy (wcięte nieco bardziej). Rzecz polega na tym, żę to czyni ten skrytp bardzo sztwywnym bo jeśli ktoś chciąłby mieć poziomów podziałów 15 należałoby rozbudowywać do tego stopnia cały skrypt. Istnieje na to jakaś prostsza metoda?
raf_79
Witam

Ja mam ogólny zarys jak to rozwiązać i nie wiem czy w php takie cóś można zrobić ale może sie przyda

struktura tebeli id, id_wiersz_wyzej, tytul

1. <?php
  2.  
  3. function Menu (id_f )
  4. {
  5.  Select id FROM xxx WHERE id = id_f
  6.  while (wynik)
  7.  {
  8. select id1 form xxx where id = id_wiersz_wyzej
  9. il_w = mysql_num_rows ()
  10. if (il_w > 0 )
  11.  Menu (id1)
  12. else 
  13.  wypisujemy dane z tego zagnieżdzenia
  14.  }
  15. }
  16.  
  17. ?>

Czy coś w tym stylu chodziw każdym razie żeby fukcja sama do siebie przesyłała ile ma wcieć ( wciecie przez css ) no i jaki jest id pozycji tej nadrzędnej
Mam nadzieje że te moje mętne wypociny coś pomogą ....

Pozdrawiam

Poprawiłem
~mike_mech
The Night Shadow
Nospor poradził, by poszukać na form, ale nie pod hasłem działy, a KATEGORIE lub DRZEWKA i rzeczywiście jest tego sporo... :- ) Pozdrawiam... :- )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.