Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: tworzenie malych zdjec z duzych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kamiseq
wiec tak poszualem sobie troche na forum ale jednak

czy tworzyc miniaturki na stale czy az tak obciaze serwer kiedy mi zrobi ze 100-500(powiedzmy) miniaturek w locie, potem je moge zapisac; ale kiedys musze je pierwszy raz wykonac i zastanawiam sie czy nie zrobic tego poprostu przy otwieraniu galerii, i jesli dodam nowy katalog ze zdjeciami to sie utworza nowe male zdjecia.

zdjecia nie beda ani upload 'owane tylko wgrywane przez ftp wiec musialbym odpalac potem ten skrypt recznie, wiec chyba nie ma co kombinowac.

2 ktorej biblioteki uzyc do zmniejszania aby jakosc malego zdjecia byla jak najlepsza;]

taa to tyle;] guitar.gif
Pigula
yhyhy pierwszego pytania nie zrozumialem do konca a dokladnie nie wiem o co pytasz. ale robisz miniaturki raz i je zapisujesz i wydaje mi sie zeby najlepiej bylo po dokonaniu uploadu uruchomisc skrypt ktory generuje miniaturki (o to ci chodzilo?)
co do drugiego pytania w gotwych skryptach ktos zamiescil funkcjie robiaca miniaturki, mozesz z neij skorzystac z tego co pamietam ustawialo sie tam rozmiar kompresji dla jpgow.
kamiseq
no wlasnie pytam ze pliki nie beda uploadwane przez formularz na stronie tylko recznie kopiowane do wlasnicwych katalogow. wiec zastanawaim sie jak dlugo zajmie serwerowi pomniejszenie np 100-500 zdjec - potem juz je sobie gdzies zapisze i beda gotowe do uzytku nastepnym razem!

a masz gdzies link do tych funkcji??
Pigula
gdzies tu jest
a ile zajmie to skad mam wiedziec zalezy od serwera tongue.gif najlepiej sprawdz sam
chomiczek
ja preferuje tworzenie miniaturek w locie podczas wyświetlania.. być może obciąża to serwer, ale za to przechowuje tylko jedne zdjęcia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.