Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] echo, laczenie ciagow .
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
koskitos
Mam przechowywane w tablicy dane do wysietlenia (HTML z tabelki).

I teraz wyswietlam kilka takich tabelek (jedna pod droga):
  1. <?php
  2. echo $tablica[0].$tablica[1].$tablica[2].$tablica[3].'cos'.$tablica[4].$tablica[1].$tablica[2].$tablica[3];
  3. ?>

I tak w jednym echo uzywam ok 300 zmiennych.
Czy to nie meczy serwera?

Szybszym rozwiazaniem jest?questionmark.gif
  1. <?php
  2. echo $tablica[0].$tablica[1].$tablica[2].$tablica[3];
  3. echo 'cos';
  4. echo $tablica[8];
  5. ?>
mike
1. Proszę poprawić temat na zgodny z zasadami pisania na tym forum;
2. Co ty masz w tych tabelkach, bo wyślietlanie tego tak to delikatnie poroniony pomysł;
3. Może powinieneś to w pętli robić (?);
4. Dla serwera taka ilość echo to żaden problem.
koskitos
1. done
2. ze co?
Mam wzor tabelki w tablicy. Potem wywietlajac dane, uzywam tylko $tablica[].
Cała tabelka jest podzielona na odpowiednie części.\
Masz jakis lepszy pomysl?questionmark.gif?
3. Tu nie chodzi o petle. Wyswietlam sobie jak chce.
4. Wlasnie. Podalem dwa sposoby, ktory jest szybszy? Może to bez różnicy?
Nie wiem, czy łączenie 300 zmeinnych w jeden i wyswietlenie nie jest meczace dla serva? Moze lepiej je rozbic na kilka echo jak pokazalem w drugim sposobie?
LBO
nie sadze, ze jest meczace dla serva... przeciez np. output buffeirng: on nie robi nic innego jak trzyma caly wynik skryptu w pamieci...
koskitos
wiec, to bez roznicy?
LBO
hmmmm... chyba tia, ale wyjasnij mi po co... bo pomysl wydaje sie poroniony - tak samo jak te pytania typu: "co jest szybsze - echo czy print)
koskitos
kurde, jaki pomysl?
ze co, ze przechowuje dane tabeli w tablicy? A niby jak to mam lepiej zrobic?
mike
Cytat(koskitos @ 2006-03-11 11:14:33)
kurde, jaki pomysl?

Masz tablicę z 300-toma elementami i każdy element wywalasz przez echo.
Co masz w tej tablicy?
koskitos
Ludzie, nauczcie się czytać!

Mam tablice z 10 elementami, w której przechowuje tabelę w HTML'u.

Wyswietlam w zaleznosci od potrzeby wybrane elementy. Ale naraz wysiwietlam ich czasem 300 w jednym echo.
LBO
Cytat(koskitos @ 2006-03-11 11:34:13)
Ludzie, nauczcie się czytać!

kolego, bez takich prosze... :/
Cytat

Wyswietlam w zaleznosci od potrzeby wybrane elementy. Ale naraz wysiwietlam ich czasem 300 w jednym echo.

jak sobie pomysle, zeby recznie wpisywac 300 elementow do jednego echo... sad.gif
koskitos
withstupidsmiley.gif

Cytat
kolego, bez takich prosze... :/
hę? blink.gif
A człowiekiem, to Ty nie jesteś? a wogóle kim to Ty tu jesteś? czytać nie umiesz, to co Ci zrobię?

Cytat
jak sobie pomysle, zeby recznie wpisywac 300 elementow do jednego echo...
Skąd wiesz, że ręcznie? blink.gif
A wogóle, to "nieczłowieku" znajdź mi lepszy sposob na to? Jak mam wyswietlic ok 10 tabel o roznych struktorach, to jak sobie to wyobrazasz? Mam to wyczarowac? blink.gif
mike
Piszesz ciągle
Cytat(koskitos @ 2006-03-11 10:35:14)
I tak w jednym echo uzywam ok 300 zmiennych.

Cytat(koskitos @ 2006-03-11 10:57:19)
Nie wiem, czy łączenie 300 zmeinnych w jeden i (...)

A tu nagle:
Cytat(koskitos @ 2006-03-11 11:34:13)

Pokaż Ty mi palcem gdzie wspomniałes o tym wcześniej?
I jeszcze się unsisz, że czytać nie potrafimy.

My potrafimy czytać, tylko jak się wysłowić nie potrafisz to powstają rozbieżności.

Nam chodzi o te Twoje 300 elementów. Kod który podałeś nie wkazuje żebyś uzywał tam jakiejś pętli czy czegoś, stąd nasz osąd że tym sposobem wyświetlanie 300-tu elementów jest poronionym pomysłem. A, że nie opisałeś tego dokładniej, to takie są rezultaty.

Nie jest to powodem to przesadzania. Zachowuj się kulturalnie i nie obrażaj innych użytkowników forum.

Koniec tego tematu, nie chcę juz o tym dyskusji. Wracamy do meritum sprawy.
LBO
Cytat
hę? blink.gif
A człowiekiem, to Ty nie jesteś? a wogóle kim to Ty tu jesteś? czytać nie umiesz, to co Ci zrobię?

chyba sie zapedzasz za bardzo, chcialem Ci pomoc - wyraziłem swoje zdanie... przydaloby ci sie troche kultury o oglady

Cytat
Skąd wiesz, że ręcznie?

z cytatu ponizej tongue.gif
Cytat
A wogóle, to "nieczłowieku" znajdź mi lepszy sposob na to?

zawsze jest sposob... arrays same w sobie maja jakas upozadkowana strukture... a jezeli dane wejsciowe sa chaotyczne to od programisty zalezy zeby je pogrupowac/upozadkowac... oczywiscie to zalezy jakim programista sie jest bo do wszystkiego mozna znalezc optymalny algorytm, trzeba poszukac, pomyslec, a nie wsadzac ludziom probujacym Ci pomoc...
koskitos
LBO, skonczmy z tym dry.gif
Cytat
z cytatu ponizej tongue.gif
Nie wiem jak to ująć. To cytat z postu po Twojej wypowiedzi! blink.gif
Cytat
TY:
jak sobie pomysle, zeby recznie wpisywac 300 elementow do jednego echo... sad.gif

JA:
Skąd wiesz, że ręcznie? blink.gif
A wogóle, to "nieczłowieku" znajdź mi lepszy sposob na to? Jak mam wyswietlic ok 10 tabel o roznych struktorach, to jak sobie to wyobrazasz? Mam to wyczarowac? blink.gif

TY:
z cytatu ponizej
A wogóle, to "....
poczytaj, przemysl, napisz.... i nie zmyslaj....

Ja chcialem krotkiej odpowiedzi: szybsze 1, czy szybsze 2, bez roznicy. wyswietlam tak jak chce, to nie istotne. jedyne co moge tu zautomatyzowac, to wiersze - i tak tez zrobilem.

mike_mech,
ok.

palcem nie pokaze ;p . zle mnie zrozumieliscie... ja widze logike w moich wypowiedziach...

wynika, to innego spostrzegania "zmiennej".
wedlug mnie tablica, to uporządkowane zmienne, a nie jedna zmienna. Zresztą tablica jest uporządkowaną mapą. Wedlug mnie zmiennych.

Problem rozwiazany juz dawno. Topic do zamkniecia.

dzieki za info
dr_bonzo
Cytat
Ja chcialem krotkiej odpowiedzi: szybsze 1, czy szybsze 2, bez roznicy
To wez i zmiez (microtime()).

Z twojego kodu wynika ze mozna by go zoptymalizowac, np. uzyc implode() zamiast
  1. <?php
  2. $tablica[0].$tablica[1].$tablica[2].$tablica[3].
  3. ?>

dlatego zadawali ci tyle pytan. Jesli nie chcesz tego optymalizowac to nie, jesli jednk chcesz to pokaz jakie dane wrzucasz do tych tabel i co chcesz osiagnac.
koskitos
hmmm.

nie wiem po co implode. dane wyswietlam w roznej kolejnosci. dany klucz do dana czesc tabeli, ktora wystepuje w roznych miejscach (nie wystepuje zawsze obok określonych kluczy - jest roznie).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.