Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: warunek
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Lemik
mam dwie tabele, jedna główna i druga pomocnicza.

pierwsza główna tabela ma m.in. komórki: ..., muzyka_ID, ...
druga tabela ma m.in. komórki: ..., ID, muzyka_gatunki, ...
komórki: muzyka_ID oraz ID są powiązane

gdy biorę w php wyświetlanie zawartości komórki muzyka_ID, to wyświetla mi tylko przyporządkowany numer dla tej komórki

Jaki warunke postawić by np. zamiast numeru ID=5 wyświetlał się tekst "techno" o tym numerze ID z drugiej tabeli ?
Levabul
  1. SELECT b.muzyka_gatunki
  2. FROM tabela_glowna
  3. AS a, tabela_pomocnicza AS b WHERE b.id = a.muzyka_id

Niesprawdzane, pisane na żywca ...
Lemik
w SQLu zapytanie działa w ten sposób, że wyświetla wszystko co ma jakąkolwiek wartość w polu muzyka_id wyświetlając tekst z komórki muzyka_gatunki

ale nie o sqla mi chodziło,
jak napisać taką skladnię w php, bo o takową pytałem, na przykład przy pomocy ECHO...?

w tej chwili mam tak

1. <?php echo $this->doc->data->muzyka_id;?>

która to składnia wyświetla mi cyferki przyporządkowania z komórki muzyka_id

jaki dalej walnąć warunek w php, by leciał tekst z drugiej tabeli zamiast numerów ID z głównej? smile.gif
hiraga
hej
wytlumacz o co ci chodzi , o tabele czy tablice
jesli o tablice to wstaw tablice glowna z id_muzyka(ten numerek) to tablicy z id i gatunkami muzyki (bo to chyba tablica 2 lub wiecej wymiarowa )wstawisz numerek i wyswietli ci wartosc z pod tego numerka , jesli nie o to chodzi to nie wiem ;]
pzdr
Lemik
a po co niby mam wstawiać dane z drugiej tabeli do pierwszej?
ID pierwszej i ID drugiej jest powiązane ze sobą i równe sobie

Chodzi mi o to by wyświetlił się tekst komórki z drugiej tabeli. Nie mogę zadać wyrduku bezpośrednio z drugiej tabeli bo wyświetli mi się wszystko jedno pod drugim.

Więc gdy daję wyświetl muzyka_id z głównej tabeli to wyświetla mi się numer ID tej komórki, a nie tekst.

Chcę po prostu warunek w php
  1. <?php
  2. wyświetl muzyka_id z tabeli pierwszej, jeśli muzyka_ID=x to także ID=x z druigiej tabeli, w tym wypadku wyświetl odpowiednie pole tekstowe muzyka_gatunki
  3. ?>

coś takiego

Ale nie chciałem tego w formie zapytania SQLa, tylko w formie podobnej jak powyżej, czyli w formie zapisu php.
Nie chcę nic modyfikować, chcę tylko normalny zapis wydruku tekstu z warunkiem w php sad.gif

Czy to takie niezrozumiałe? Bardziej już nie wiem jak to wytłumaczyć.
LBO
napisz,ze chcesz to na tablicach (array) a nie "w formie php"..

edit: teraz juz nie wiem... to co podales powyzej, wyglada na SQL, przetlumaczony na polski, ale nadal SQL
Lemik
no to ja już nic nie wiem. To jak mam zapisać takie coś na stronie w php?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.