Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] Gimnazjum nr 40
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
ano
Cześć!
Daje wam do oceny stronę internetową Gimnazjum nr 40: http://www.gim40.edu.pl/
Strona nie jest jeszcze całkowicie dokończona - brakuje tylko niektórych działów.
Zastanawiam się, czy nie dodać hiperłącza do opcji w menu "więcej", który przenosiłby do osobnej strony z "mapą serwisu", dla tych którzy nie mają JavaScript'u.
Każda podstrona jest zgodna z xHTML 1.0 smile.gif
Proszę o ocenę w skali 1-10 i ewentualnie informację co waszym zdaniem jest do poprawienia.

Dla porównania starsza wersja strony, którą na szczęście nie robiłem ja...
TomASS
Cytat
Cześć!

Cześć guitar.gif

Cytat
Zastanawiam się, czy nie dodać hiperłącza do opcji w menu "więcej", który przenosiłby do osobnej strony z "mapą serwisu", dla tych którzy nie mają JavaScript'u.

Fajnie by było.

Cytat
Każda podstrona jest zgodna z xHTML 1.0

A strona główna już nie? tongue.gif
zobacz tongue.gif

Cytat
Proszę o ocenę w skali 1-10 i ewentualnie informację co waszym zdaniem jest do poprawienia.

6 - jest całkiem, całkiem, aczkolwiek "czegoś jej brakuje"
Jak dla mnie troszkę za dużo JS.

Cytat
Dla porównania starsza wersja strony, którą na szczęście nie robiłem ja...

Dlaczego "na szczęście" ? winksmiley.jpg Nie była taka zła tongue.gif
kicaj
Bradzo fajna, rzetelnie wkonana, jak na gim to super!
ano
Cytat
A strona główna już nie?

Na www.gim40.edu.pl znajduje się tylko ramka, w której wyświetla się strona z innego serwera.. Musiałem tak zrobić ponieważ mamy beznadziejnego admina na serwerze szkolnym biggrin.gif biggrin.gif
Cytat
Jak dla mnie troszkę za dużo JS.

Z JS jest tylko wyświetlane podmenu "Więcej" i popup'y... smile.gif

Aha, jak chcesz to bezpośredni adres do strony to: http://156.17.100.89/~krzys/antek/gim/ tongue.gif
Vogel
ekhm. to ja powiem tak. czemu zawsze wstawiacie takie żałobne foty na piersza strone? szczegolnie przy tak niewdziecznym temacie jak szkola. a nie lepiej poswiecic godiznke i podrasowac nieco fotke?

tak, mozesz ja uzyc na stronce ;]
ano
Dzięki smile.gif
Wszystkie zdjęcia były robione zimą i dlatego wyszły takie szare... Miałem zamiar w lecie zrobić je jeszcze raz, jednak jak pozwalasz mi użyć tego przerobionego przez ciebie, to dzięki! smile.gif
Vogel
ejno. ale bez rozjasniania tongue.gif "użyc" nie znaczy "zmieniac" tongue.gif
ano
Musiałem trochę rozjaśnić ponieważ było zbyt jaskrawe i nie pasowało zbytnio do strony... tongue.gif
Fipaj
Fajna strona, jednak typografia leży. Zmniejsz trochę czcionkę w treści strony (menu jest OK).

Web2.0 valid biggrin.gif Zaokrąglone rogi + ten niebieski ładnie wyszły...
ano
Hmm.. w treści strony wydaje mi się, że czcionka jest dosyć małą... (13px) Chyba, że chodzi ci o wielkość czcionki na stronie głównej (tam gdzie są dane kontaktowe)
Pozatym nie chciałem dawać zupełnie malutkiej czcionki ponieważ na stronę będą również wchodzić osoby starsze, które będą chciały znaleźć szkołę dla swojego dziecka smile.gif
Fipaj
13px to dla mnie bardzo duża czcionka. 9pt jest mała, 10pt optymalna, 11pt duża.

przynajmniej ja tak uważam, osobiście ubóstwiam Verdanę 9pt.

PS. Czcionki podawaj w pt a nie px!
ano
Czekaj, czekaj.. przecież na stronie gim40 jest czcionka takiej samej wielkości jak ta, którą teraz czytasz na tym forum... biggrin.gif
Nie rozumiem czym różni się px od pt? Na większości stronach wielkość czcionki w stylach jest podana w px (chociażby na forum.php.pl lub na www.wp.pl biggrin.gif )
Vogel
Cytat(ano @ 2006-03-19 17:10:45)
Musiałem trochę rozjaśnić ponieważ było zbyt jaskrawe i nie pasowało zbytnio do strony... tongue.gif

powiem tak: to co zrobiles z moja praca kompletnie mi sie nie podoba. do "rozjasniania" nie uzywamy Brightness tylko Saturation. to po pierwsze.

po drugie. jesli mozesz - to przwroc swoja oprzedniia fotke, albo wstaw moj oryginal. Po prostu nie znosze żygowatych i bladych fotek. Kolory mają być żywe. ok? angrysmiley.gif
Fipaj
Czemu pt a nie px? Tak przeczytałem w książce Erica Meyera, CSS-Guru. Nie mam teraz ochoty przeszukiwać 300 stron w poszukiwaniu uzasadnienia - po prostu tak jest, jak się zabiorę za jej ponowne czytanie, to ci powiem ;-)

A co do czcionki na tej forum - słyszałeś o rozszerzeniu Firefoksa o nazwie Stylish lub przyciskach Ctrl plus -? ;-)

I nie sugeruj się WP.pl, ich XHTML-Valid to przegięcie. Sugeruj się witryną StopDesign.com...

dodane:
@ano: to wcale nie jest offtopic, cały czas rozmawiamy o stronie ;-)
ano
No dobra, może już koniec tego OT...
Zajec
Dla mnie porażka, ze względu na menu. Nie każdy system ma identyczną szerokość literek. Poza tym   nie służy robieniu marginesów.

http://zajec.net/gim40.jpeg
ano
Zajec> jakiej przeglądarki ty używasz?! Stronę sprawdzałem pod IE, Operą i FF, na każdej wszystko wyświetlało się PRAWIDŁOWO...
A z tym   czy to wielki błąd który uniemożliwia przeglądanie strony? Pozatym wskaż mi gdzie to się znajduję....
Zajec
Cytat(ano @ 2006-03-20 18:47:08)
Zajec> jakiej przeglądarki ty używasz?! Stronę sprawdzałem pod IE, Operą i FF, na każdej wszystko wyświetlało się PRAWIDŁOWO...
Cytat(Zajec @ 2006-03-20 12:23:26)
Nie każdy system ma identyczną szerokość literek.
Rzuć okiem na stopkę.

Cytat(ano @ 2006-03-20 18:47:08)
A z tym   czy to wielki błąd który uniemożliwia przeglądanie strony? Pozatym wskaż mi gdzie to się znajduję....
Źródło -> Ctrl+F ->   -> [enter]
  1. <a href="?path=aktualnosci">&nbsp;Aktualności&nbsp;</a>|<a href="?path=opis">&nbsp;Opis GIM40&nbsp;</a>|<a href="?path=lokalizacja">&nbsp;Lokalizacja&nbsp;</a>|<a href="?path=nauczyciele">&nbsp;Nauczyciele&nbsp;</a>|<a href="?path=kontakt">&nbsp;Kontakt&nbsp;</a>|<a href="#" onmouseover="cssdropdown.dropit(this,event,'dropmenu1')">&nbsp;Więcej&nbsp;</a>
Błąd? Z punktu widzenia semantyczności kodu - owszem. Jeśli natomiast chodzi o uniemozliwianie przeglądania strony, to szablony tabelkowe, ramki itp. też tego nie robią ;-) Chodzi już po prostu o całkowitą poprawność tego, co się tworzy.
ano
Czekaj czekaj, równie dobrze ktoś może sobie w przeglądarce powiększyć rozmiar czcionek i wtedy też mu się źle wszystko wyświetli blink.gif
rbart
Odemnie tylko jedna uwaga uważam że menu po lewej stronie powinno być w stylu ankiety chociaż tak też jest nieźle i chyba lepiej by było gdyby przycisk drukuj był tylko odrobine wyżej niż stopka.
Zajec
Cytat(ano @ 2006-03-20 19:48:06)
Czekaj czekaj, równie dobrze ktoś może sobie w przeglądarce powiększyć rozmiar czcionek i wtedy też mu się źle wszystko wyświetli blink.gif

I strona powinna nadal się dobrze wyświetlać. A CSS to akurat umożliwia ;-) Wymaga po prostu zabawy z min-height, overflow, background-position itp.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.