Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] wydajność mysql_fetch_array
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pbanasiak
czy w przypadku kiedy korzystam tylko z indeksów, bądź tylko z odwołań asocjacyjnych ma sens zamiana mysql_fetch_array na mysql_fetch_row, względnie na mysql_fetch_assoc? czy będzie to skutkowało większą szybkością, mniej zabierało ramu etc? czy dać sobie spokój i niech wszędzie zostanie mysql_fetch_array?
mike
mysql_fetch_array()
Cytat(mysql_fetch_array())
Godne uwagi jest to, że użycie mysql_fetch_array() nie jest znacząco wolniejsze od użycia mysql_fetch_row(), a jest bardziej funkcjonalne.

mysql_fetch_assoc()
Cytat(mysql_fetch_assoc())
Godne uwagi jest to, że użycie mysql_fetch_array() nie jest znacząco wolniejsze od użycia mysql_fetch_row(), a jest bardziej funkcjonalne.

Daj sobie siana i zostaw mysql_fetch_array()

Przenoszę do Przedszkola
pbanasiak
manual umiem czytać, ale ten tekst jest enigmatyczny - co to znaczy "nie jest znacząco wolniejsze"?
czy to jest to np 1% wolniejsze, czy 10% bo dla byle strony nie jest to znacząco wolniejsze a przy kilkudzięsięciu wywołaniach na sekundę już jest winksmiley.jpg

EDIT: no więc, żebym nie był gołosłowny
wykonałem 100 prób - każda po 100 wykonań każdej z tych trzech funkcji
dla każdej próby zapisywałem microtime
średni wynik dla łącznie 10000 prób jest taki:
mysql_fetch_array jest wolniejsza od mysql_fetch_assoc o 162%exclamation.gif!
mysql_fetch_assoc jest wolniejsza od mysql_fetch_row o 3%

jeśli 162% "nie jest znaczącą różnicą" to ja jestem wróżką
mike
Zacytuję znaną reklamę, znanej sieci GSM w wykonaniu znanego kabaretu:
I po co było tyle krzyku?

Sam sobie odpowiedziałeś biggrin.gif

Empiryzm to najlepsza droga poznania.
pbanasiak
Cytat
Sam sobie odpowiedziałeś
to wymagało napisania skryptu = czasu, niby kilka minut ale zawsze, a liczyłem, że ktoś ma w tej dziedzinie jakieś doświadczenie i sie podzieli wiedzą tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.