Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] zapis do tabeli...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Michasko
Witam smile.gif
Chciałbym zrobić skrypt dodający wiersze do tabeli smile.gif
Dokładniej? Mam formularz:

form.html

1. <form method="POST" action="skrypt.php">
  2. I miejsce: <input type="text" name="1">
  3. II miejsce: <input type="text" name="2">
  4. III miejsce: <input type="text" name="3">
  5. IV miejsce: <input type="text" name="4">
  6. <input type="submit" value="Zapisz wyniki">
  7. </form>

No i dalej mam problem sad.gif Chce stworzyć skrypt, który będzie pobierał dane z formularza za pomocą $_POST, dodawał wiersz do tabeli (podzielony na 2 komórki). W pierwszej komórce miałby być nick wygranego (ale jeśli jest już taki nick w tabeli, to nic z nim nie robi, tylko dodaje mu punkty), a w drugiej ilość zdobytych przez niego punktów w sezonie (czyli musiałby dodawać te uzyskane przed chwilą do tych, które już posiada).

Kompletnie nie wiem jak sie do tego zabrać, a jutro musze to oddać sad.gif
Pigula
musisz w bazie danych badz w pliku zapisywac nick i ilosc zdobytych punktow, ak zdobedzie punkty to edytujesz plik wyszukujesz nick lub pobierasz pole w bazie dodajesz puntky i zapisujesz (w bazie uaktualniasz) potem przy wyswietlaniu pobiersz wszystko sortujesz i wyswietlasz. koniec.
Michasko
Ale w jaki sposób wstawić do tabeli nowy wiersz z dwoma komórkami? worriedsmiley.gif
Pigula
do tabeli w bazie danych insert. czy w htmlu to poprostu generujesz w petli tabele i wstawiasz odpowiednie dane z pliku tekstowego badz z bazy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.