Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: unlink i operacje na katalogach
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
cyngiel
myslalem ze cos potrafie, ale ostatnio mzieniłem zdanie, chcialem osbie zrobic skrypcior, coby mi usuwał niepotrzebne wyrażenia z bazy, razem z fotkami od nich i cala praca stanela na unlink()
mam powiedzmy cos takiego
  1. <?php
  2. unlink('data/obrazki/nazwapliku.gif');
  3. ?>

sciezka niby poprawnie, ale pokazuje mi warning, ze taki plik nie istnieje, jak ktoś chce to wkleje błąd winksmiley.jpg
po sciezce mozna wywnioskować ze plik jest w podkatalogu, czy zle to zaadresowałem?

mam jeszcze pytanie odnosnie podawania sciezki do wczesniejszego katalogu
powiedzmy, ze chcialbym zaincludowac cos, co jest we wczesniejszym katalogu, jak się do tego zabrać?
dowiedzialem się, ze mozna uzyc $_SERVER['PATH'] , ale to mi podaje jakąś ścieżke, ale nie wiem co dalej dopisać do tego, a moze nie tędy droga, sory, ale zwątpiłem w siebie sad.gif sad.gif
luinnar
Treść błędu bardzo się przyda.

co do 2 sprawy, to jak chcesz coś includować z niższego katalogu możesz użyć ścieżki względnej. W Twoim przypadku
  1. <?php
  2. include('../plik_w_nizszym_katalogu.php')
  3. ?>
dla przykładu
  1. <?php
  2. include('../../plik_o_2_katalogi_nizej.php')
  3. ?>
cyngiel
dzieki za to ze sciezką,

biggrin.gif biggrin.gif wlasnie mialem skopiowac blad, zmienilem duperelke i dziala aarambo.gif
ale wstyd biggrin.gif

w kazdym razie dzieki za pomoc, mialem slasha walniętego i zla sciezka przez to byla, no ale bywa biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.