Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/SQL] NULL w polu int
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Bojakki
Jak mozna zrobic tak by gdy mam formularz i by w polu, ktore wysyla dane do kolumny w tabeli, (ktora ma wartosc typu int), nie wysylalo '0' kiedy pole jest puste, ale wysylalo NULLa.

Bo teraz mam te kolumne w tabeli (wartosc defaultowa kolumny to NULL) i pole wysylajace do niej dane jest puste to defaultowy NULL jest zasepowany '0'. Podobnie gdy w komorce jest inna wartosc, nie bedaca NULLEM i chce ja wykasowac to tez wypisuje mi '0'.
TomASS
  1. <?
  2. $wartosc1 = 3;
  3. $wartosc2 = 0;
  4.  
  5. if(!$wartosc1 OR empty($wartosc1)) $wartosc1 = 'NULL';
  6. if(!$wartosc2 OR empty($wartosc2)) $wartosc2 = 'NULL';
  7. if(!$wartosc3 OR empty($wartosc3)) $wartosc3 = 'NULL';
  8.  
  9. $query = "UPDATE `np_zaladunki` SET `ID_transport`=$wartosc1, 
  10. `Pole`=$wartosc2, `Czas_od`=$wartosc3 WHERE `ID`=1;";
  11. $result = mysql_query($query);
  12. ?>

BTW : Popraw temat (chodzi o prefiks) na zgodny z regulaminem smile.gif
Bojakki
Cos jest nie tak. Tzn. mimo, ze nie wpisuje nic w pole to w tabele wpisuje sie 0. Zrobilem nawet test jaka wartosc ma ostatecznie wysylana zmienna i pisze ze NULL, ale w tabeli sie zapisuje 0. Nie rozumiem tego.

W komorce tabeli mam ustawione:
NULL: YES
Default: NULL

Itotna czesc kodu wyglada tak:

1. <?php
  2.  
  3. $number = $_REQUEST['number'];
  4.  
  5. if(!$number OR empty($number)) $number = 'NULL';
  6.  
  7. $myquery=mysql_query("UPDATE table SET number='{$number}' WHERE id={$id}") or die(mysql_error());
  8.  
  9. ?>
TomASS
Problem tkwi w number='{$number}' a konkretnie w cudzysłowach.
Jeśli je masz to zapytanie będzie wyglądało jak:
....table SET number='NULL' WHERE.... gdzie 'NULL' nie jest wartością NULL tylko napisem
poprawne zapytanie wygląda:
....table SET number=NULL WHERE.... gdzie NULL jest już wartością, czyli powinieneś mieć:

1. <?php
  2. $myquery=mysql_query("UPDATE table SET number={$number} WHERE id={$id}") or die(mysql_error());
  3. ?>

--------edit------------
pomyłka przy kopiowaniu smile.gif Teraz się już różnią smile.gif Ale można było się domyśleć smile.gif
Bojakki
Cytat(TomASS @ 2006-04-16 09:38:18)
Problem tkwi w number='{$number}' a konkretnie w cudzysłowach.
Jeśli je masz to zapytanie będzie wyglądało jak:
....table SET number='NULL' WHERE.... gdzie 'NULL' nie jest wartością NULL tylko napisem
poprawne zapytanie wygląda:
....table SET number=NULL WHERE.... gdzie NULL jest już wartością, czyli powinieneś mieć:

1. <?php
  2. $myquery=mysql_query("UPDATE table SET number='{$number}' WHERE id={$id}") or die(mysql_error());
  3. ?>

Nie widze zadnej roznicy w obu zapytaniach (Twoim i moim):/
Vogel
na prawde nie widzisz roznicy miedzy:

1. ....TABLE SET number='NULL' WHERE....

a

1. ....TABLE SET number=NULL WHERE....

?
Bojakki
Nie widze roznicy miedzy tym co jest pod zdaniem "czyli powinieneś mieć:
", a tym co mam:)
TomASS
Mój błąd przy kopiowaniu nie usunęłem ' , ale swoją drogą mogłeś przeczytać to co jest napisane nad tym zapytaniem i wiedziałbyś o co chodzi tongue.gif Teraz działa?
Bojakki
Dziala, dziala. Dzieki!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.