Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Formularz, kilka pytań :)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość_Asia
Mam taki problem mały :) uczę się php dopiero drugi dzień tak wiec proszę o wyrozumiałość :)

Otóż zrobiłam sobie najprostszy formularz we flashu (używam KoolMoves nie Macromedia Flash) i przycisk "wyslij", który pobiera plik mail6.php :

<?
mail("d.paziak@wp.pl",
"Wiadmość testowa",
"$imie\n$wiadomosc");
?>

Wszystko działa i mailiki się pięknie ślą, ale jednak dwie rzeczy mi przeszkadzają.

Pierwsza:

Gdy przychodzi do mnie mail to przychodzi w takiej postaci:

Asia (czyli &imie)
tresc (czyli $wiadomosc)

bez tego co w nawiasach oczywiście :)
czyli wygląda to tak:

Asia
tresc

I tak ciężko się zorientować o co chodzi. Chciałąbym, żeby wygladało to np. w ten sposób:

Imie = Asia
Wiadomosc = tresc

Albo coś w tym stylu, żeby wiadomo było co czym jest ;)

Druga sprawa:

Gdy wiadomość zostanie wysłana poprawnie to pokazuje sie komunikat: Wiadomość została wysłana itp. (tego nie ma w kodzie php który wkleiłam powyżej, ale mam tak zrobione w innym kodzie, ale nie jest to istotne) i to mi sie nie podoba, czy byłaby możliwość, aby w tym oknie, któe wyświetli sie po wysłąniu wiadomości załadowała się strona jakaś albo obrazek ? Bo strasznie brzydko to wygląda - sam taki pusty, czysty napis. A wogóle super by było jakby to okienko sie wogóle nie pokazywało, ale nie wiem czy tak się da, bo nawet gdy usunęłam funkcje echo to wyświetlało się puste okienko, a to jest jeszcze gorsze ... :) Moze jakiś skrypt by sie dało ułożyć, któy by zamykał to okno ... nie mam pojecia... .

Acha, i jeszcze jedno - nie ma polskich znaków w tej wiadomości, jak to zmienić?

Wiem , że strasznie dużo napisałam i napewno nie chce wam się tego czytać, ale przeczytajcie choć jedna część i postarajcie sie odpowiedzieć ;) Będę bardzo wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam!!
LBO
ad. 1
  1. <?php
  2.  
  3. mail("d.paziak@wp.pl", "Wiadmość testowa", "Imie: $imie\nWiadomosc: $wiadomosc");
  4. ?>

ad. 2
nie odpowiem, bo nie zrozumiałem twojej prośby na tym etapie sad.gif... używasz flasha do wysłania formularza, tak? odpowiedź wyswietla się we flashu, czy wyskakuje osobne okno z wysyłającym skryptem? Tak czy siak, problem leży po stronie ActionScriptu i tutaj Tobie nie pomoge..
Gość_Asia
Jej ... ja mam w tym programie taką fukcję: Send Form Data i tam sobie ustawiłąm post i podałam URL : http://members.lycos.co.uk/cindy89/mail6.php , bo tam jest ta moja funkcja php, któa wysyła maila. I ustawiłąm też żeby otwieral to w nowym poknie, bo nie chce żeby to się otwierało w tym samym gdzie moja animacja flash i on wyświetla mi ten tekst, ale ja nie chce zeby się w tym nowym onkie tekst wyświetlał tylko jakiś obrazek ablo strona i czy tak sie da zrobić?

Czyli musiałoby coś być w funkcji mail() chyba , jak tam jest echo to czy dałoby się nie wyświetlać w tym echo tekstu tylko obrazek albo stronę, oto mi chodzi.

Niewiem, może ktos mnie rozumie ... .

Dzieki za odpowiedź.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.