The Night Shadow
17.04.2006, 21:28:42
Dwie tabele:
Użytkownicy
Tematy
Pobieram dane z tabeli użytkownicy, a następnie JEŚLI do jakiegoś użytkownika przypisany jest jakiś temat, wyświetlam login użytkownika. jesli nie login nie jest wyświetlany. Problem polega znowu na nadliczbowymi zapytaniami. W pętli przy każdym z uzytkowników należałoby pytać o to czy w bazie istnieją tematy do niego przyporzadkowane.
Czy da się zorganizować to jakoś bardziej wydajnie, np jednym zapytaniem?
Master Miko
17.04.2006, 21:33:56
Zapytania niestety muszą być dwa, bo to dwie różne tabele.
Z tematów pobierasz użtkownika, potem szukasz przez where w Użytkownikach... i tle.
Zamiast pętli, należy poprostu użyć np where id = 4
(albo odwrotnie, bo nie jestem pewien czy zrozumiałem :S )
Adiasz
17.04.2006, 22:04:01
The Night Shadow
18.04.2006, 11:49:47
Wiele się pisze na temat relacji tabel, a ja mam jedno pytanie. Mając tak jak w kusie, do którego link zamieścił Adiasz tabelę z listą utworów i tabelę z listą albumów do których przyporzadkowane są te utwory, została równeiż uwzględniona trzecia tabela, relacji.
Czy obserwuje się w takim przypadku naprawdę znaczący wzrost wydajności względem dwóch tabel, tabeli albumów, i tabeli utworów (w której to znajduje sie również kolumna z id albumu)
W praktyce:
1. Trzy tabele
A Albumy
- id_albumu
- tytul_album
- wykonawca
B. Utwory
- id_utworu
- tytul_utworu
- czas_utworu
C. Relacje
- id_albumu
- id_utworu
2. Dwie tabele
A Albumy
- id_albumu
- tytul_album
- wykonawca
B. Utwory
- id_utworu
- id_albumu
- tytul_utworu
- czas_utworu
bigZbig
18.04.2006, 12:03:49
Zabieg z dodatkowa tabela relacji robiony jest po to abys jeden utwor mogl przypisac kilku albumom i aby kazdy album mogl zawierac kilka utowrow. W wersji z dwoma tabelami jest tak ze co prawda kazdy album bedzie mogl zawierac kilka utowrow ale jeden utwor mozna przypisac tylko do jednego albumu. Co do wydajnosci - dwie tablel zawsze latwiej laczyc niz trzy.
The Night Shadow
18.04.2006, 12:13:48
Wielkie dzięki :- )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.