Właśnie skończyłem czytać pierwszą z trzech części jednego z kursów programowania zorientowanego obiektowo. Pojawia się jednak kilka kwestii.
Jak podano w tym kursie ten sposób programowania świetnie nadaje się np. do stworzenia elastycznego przelicznika walut, kalkulatorów, koszyków w internetowych sklepach itd. Te przykłady jednak, przynależą dość specyficznym rodzajom stron internetowych, więc zacząlem się zastanawiać, jak ten sposób programowania można wykorzystać, tworząc mniej wyspecjalizowaną stronę WWW. Na razie przebrnąłem przez ogólny zarys, ale jakoś ciężko jest znaleźć mi zastosowania w praktyce, bo coś takeigo jak kalulator, koszyk itp. w przypadku strony domowej, jest kompletnie bezużyteczne.
Tak więc pytań kilka.
Jakie znacie (co bardziej konkretne) przykłady wykorzystania programowania obiektowego w budowie tradycyjnych stron (gdzie znajdują się np. system logowania, newsow, galeria w php itp.)?
Czy ten sposób programowania może przydać się do wymienionych w ostatnim nawiasie elementów strony WWW jeśli tak, to czy rzeczywiście lepiej jest go wykorzystywać, a jesli i tu odpowiedź brzmi tak, to jakie są ku temu możliwości? I nie chodzi mi tu o podawanie gotowców, tylko nakierowanie na pewne rozwiązania.
Jako początkujący mniej więcej mam zarys funkcji programowania obiektowego, wiele pisze się o sposobach pisania kodu, ale na przykładach bardzo abstrakcyjnych. Przecież jako ktoś kto się dopiero uczy, nie będę tworzył internetowego sklepu.
I jeszcze jedna kwestia na koniec w związku z klasami. Na sporej ilości stron internetowych, które przejżałem, a które traktują o klasach w php opisane one były również na bardzo abstrakcyjnych przykładach np. sklepów interentowych. Podane były również przykłady obsługi połączeń z bazą danych, czy też danych potrzebnych do połączenia, ale przecież te dane równei dobrze można zapisać w postaci zmiennych w zwykłym pliku php includowanym w odpowiednich plikach. Wystarczy zmienić login w tym jednym pliku i efekty są widoczne wszędzie, a połączenie z bazą danych można przecież zrealizować równie dobrze za pomocą zwykłęj funkcji.
W związku z tym kilka pytań na koniec.
W jakich sytuacjach lepiej jest skorzystać z klas, programowania obiektowego itd. a w jakich nie i dlaczego?