Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] formularz (podwójna akcja)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kowalcook
witam serdecznie,
mam do was dość nietypowe pytanie, mianowicie w jaki sposób mógłbym
wyciągnąć dane z formularza gdzie docelowe action jest na inną stronie www do której nie mam dostępu.
Ważne jest to żeby móc to zrobić bez konieczności przeładowania strony (lub ew przeładowanie ale całkowicie niezauważone przez usera) .

Dokładnie wygląda to tak:

mam na swojej stronie www formularz z danymi (afiliat) który po wypełnieniu wysyła dane na stronę docelową afiliatu.
Chciałbym rozwiązać to tak ażeby dane które są wypełniane z mojej strony i przekazywane na strone afiliatu były dodatkowo zapisywane gdzieś u mnie w bazie sql lub wysyłane na maila jakiego zdefniniuje.

Oczywiście zapis do sql czy wysyłka maila z php to nie problem niemniej jednak nie wiem (lub nie wpadłem na to poptostu smile.gif ), jak mógłbym otrzymać dane z tego formularza które po zatwierdzeniu będą dodatkowo przetwarzane i archiwizowane u mnie.

Zaznaczam iż zależy mi aby nie przeładowywać podwójnie strony (ew w sposób całkowicie niezauważalny dla usera

dodam jeszcze że dane z formularza są przenoszone jako method="post" czyli nie są przenoszone w adresie.

może ktoś mógłby mi doradzić w jaki sposób mógłbym to rozwiązać

z góry dziekuję i pozdrawiam
LBO
możesz wyciągać dane z formularza JavaScriptem. Przykładowo, tak możesz się "dostać" do zawartości pola input o atrybucie name="poleInput" w formularzu name="form1":
Kod
document.form1.poleInput.value

edit: aaaj, nie doczytałem do końcatego co chciałeś uzyskać. To co napisałem powyżej również Ci sie przyda, ale by to niezależnie zapisać w bazie SQL potrzebujesz AJAXa. Nie napiszę nic więcej, bo o AJAXie duzo juz było (np. osobne podforum tongue.gif).
kowalcook
a w jaki sposób była by wykonywana akcja ? i zciąganie danych

chodzi ci o to ażeby wpuścić w java polecenie submit(); a w formularzu dać onSubmit('funkcja') ?

jeżeli tak to mam jeszcze małe pytanie związane z wtedy z java bo w tym języku jeszcze jakoś nie bardzo sobie radze smile.gif

mógłby mi ktoś napisać na pełnym przykładzie jednego z pól input jak ta funkcja miałaby wyglądać żeby odrazu wysyłało przez nią z tych danych na maila jakiego zdefiniuje i jednocześnie zatwierdzała formularz ?

z góry wielkie dzieki
pozdrawiam

edit: między czasie jak ty edytowałeś pisałem odpowiedź smile.gif
może być wysyłka samego maila winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.