Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Podmiana
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
pstawik
Witam.

Robię stronkę opartą o ramki. Po lewej stronie mam ramkę o nazwie menu. Gdy stworzyłem formularz logowania

1.  <html>
  2.  <head>
  3.  <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
  4.    <title></title>
  5.    
  6.  </head>
  7.  
  8.  <body>
  9.   <h1>&nbsp;Bukmacher</h1>
  10.  <hr />
  11.  
  12.   <form method=post action="czlonek.php">
  13.  <br /><br />
  14.  <table bgcolor=#cccccc>
  15.   <tr>
  16.     <td colspan=2>Logowanie członków:</td>
  17.   <tr>
  18.     <td>Nazwa użytkownika:</td>
  19.     <td><input type=text name=nazwa_uz></td></tr>
  20.  
  21.   <tr>
  22.     <td>Hasło:</td>
  23.     <td><input type=password name=haslo></td></tr>
  24.   <tr>
  25.     <td colspan=2 align=center>
  26.     <input type=submit value="Logowanie"></td></tr>
  27.   <tr>
  28.     <td colspan=2><a href="zapomnij_formularz.php">Zapomniałem hasła</a></td>
  29.  
  30.   </tr>
  31. </table></form>
  32.  </body>
  33.  </html>

to chcę aby po kliknięciu na przycisk "Logowanie" wykonywał się skrypt logowania (i on sie wykonuje ) i dodatkowo by to samo kliknięcie zmieniało menu po lewej stronie. Plik zawierający menu przy starcie strony to menu.html a plik który powinien sie otworzyć po kliknięciu na "Logowanie" to menu2.html.

Pewnie pasuje jakoś skojarzyć naciśnięcie przyciksku z wykonywaniem skryptu i z uruchomieniem strony.
Próbowałem tak:

1.  <table bgcolor=#cccccc>
  2.   <tr>
  3.     <td colspan=2>Logowanie członków:</td>
  4.   <tr>
  5.     <td>Nazwa użytkownika:</td>
  6.     <td><input type=text name=nazwa_uz></td></tr>
  7.   <tr>
  8.     <td>Hasło:</td>
  9.     <td><input type=password name=haslo></td></tr>
  10.   <tr>
  11.     <td colspan=2 align=center>
  12.    
  13.  
  14. <a href="http://localhost/menu2.html target="menu"><input type=submit value="Logowanie"></a>
  15.  
  16.  
  17. </td></tr>
  18.   <tr>
  19.     <td colspan=2><a href="zapomnij_formularz.php">Zapomniałem hasła</a></td>
  20.   </tr>
  21. </table></form>

ale to zmieniało mi menu tak jak chcę tylko znowy skrypt logujący się nie uruchamia.
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję.

Pozdrawiam
siemakuba
w formularzu logowania dodaj:

1. <form method=post action="czlonek.php" onsubmit="parent.frames.menu.location.href='menu2.html'">

! nie testowane, pisane z głowy. Daj znac jak nie bedzie OK, pomyslimy dalej :)

P.S. action="czlonek.php" --> no, roznie mi sie zdarzalo nazywac pliki, ale zeby tak? :P
pstawik
Jesteś MASTER winksmiley.jpg Jeszcze nie działa tak jak powinno ale spoko luz już jest prawie jak chciałem winksmiley.jpg A co so czlonek.php to nazwałem tak plik bo nie chciałęm być wulgarnym biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam

PS. Jeszcze mam pytanko. WSzystko sięzmienia tak jak planowałem, tylko podamiana następuje zawsze kiedy ncisknę przycisk "Logowanie". A nie wiesz czsem jak należy zmodyfikować, aby ta podmiana była wykonywana tylko podczas prawidłowego logowania? Nie wiem jak sa zrobione profesjonalne stronki z logowaniem, gdzie podczas złego logowania stronka wraca do formularza logowania a podczas prawidłowej weryfikacji przechodzi w inne miejsce? Ale własnie coś takiego chciałbym osiągnąć.
siemakuba
Hmm, w takim razie musisz to rozegrać trochę inaczej.

1. AJAX
a) submit formularza
b) przeslane danych na serwer, sprawdzenie i odpowiedz
c) jezeli odpowiedz OK przeladowujesz ramke po lewej, jezeli nie pokazujesz info o bledzie logowania.

2. N0-AJAX :)
a) w dokumencie wyświetlającym formularz musisz wiedziec jaki jest stan formularza (wyswietlony, nieudana proba logowania, udane logowanie)
b) jak juz to wiesz, gdy wyswietlasz to co ma byc pokazane po udanym logowaniu dajesz w <body onload=""> tego dokumentu to co masz teraz w <form onsubmit="">

w duuuuuzym uproszczeniu:
  1. <?php
  2.  
  3.  
  4. $logged = false;
  5.  
  6. if (isset($_POST))
  7. {
  8. // masz dane, wiec sprawdzasz czy poprawne i na tej podstawie ustawiasz wartosc dl
    a zmiennej $logged (true | false)
  9.  
  10. if ($logged)
  11.  {
  12. // ladujesz, inludujesz, wyswietlasz (cokolwiek) strone w ktore ustawiasz <body onload="parent.frames.menu.location.href='menu2.html">
  13. }
  14. else
  15.  {
  16. // wyswietlasz formularz z info o blednym logowaniu
  17. }
  18.  
  19. }
  20. else
  21. {
  22. // nie masz danych, wiec poprostu wyswietlasz formularz
  23. }
  24.  
  25.  
  26. ?>

pozdr.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.