Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: co to za element ?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
angerthor
Witam,

ostatnio zetknąłem się z ciekawym stylem :

1. {
  2.      width: 10em;
  3.      w\idth: 6em;
  4.  
  5. }

i nie wiem, co to jest to w\idth ? W żadnym kursie nie mogłem tego znaleźć.

Domyślam się, że pewnie coś związanego z różnymi rodzajami przeglądarek, ale może mi to ktoś objaśnić questionmark.gif
matrach
Powiem krótko:
"Mi to wygląda na literówke" tongue.gif
Bo czegoś takiego nie ma
devnul
kpisz czy o droge pytasz?
przecierz to wyraźny błąd - czyjeś niedopatrzenie, literówka lub jak tam sobie chcesz - nie ma takiego czegoś.
angerthor
Sorry, ale ja nie pytam się kto nie wie, tylko kto wie smile.gif

Już sam znalazłem, jakby ktoś był ciekaw : link
devnul
generalnie rzecz biorąc to takie zagranie wykorzystuje błędy (lub dziwne zależności) w interpretacji kodu przez różne przeglądarki. Jeśli puścisz to przez parser w3 to wywali Ci błędy. Bo zgodnie z dokumentacją nei ma takiego czegoś! To tak jak otwierać okienka w javascript przy użyciu Toctype xhtml strict tylko po to zeby ominąć parser w3 - tak też tutaj omijasz przeglądarki w zależności od ich interpretacji css. Dla mnie bezsens
dr_bonzo
To sa HACKI -- rozwiazania bazujace na niestandardowym, nieprawidlowym zachowaniu przegladarek.

Dokladnie jest to tu opisane:
Cytat
The top rule (line 1) is used by browsers like Op5 that get the box model correct, but choke on the escapes in the following rule. Op5 ignores those rules entirely.

The first 'escaped' property (line 5) will be used by IE5.x, and feeds that browser its 'fudged' value. The second escaped property (line 6) cannot be read by IE5.x, but is read and used by modern 'escape friendly' browsers like N6, Moz, Op6, and IE6.
devnul
zgadza się, jednak ich użycie jest niezgodne ze standardami (przynajmniej części z nich) i walidator się na tym wykrzaczy
mike
Cytat(devnul @ 2006-04-23 00:04:20)
zgadza się, jednak ich użycie jest niezgodne ze standardami (przynajmniej części z nich) i walidator się na tym wykrzaczy

Czasami warto się zastanowić, czy lepiej nagiąć standardy i pójść w stronę funkcjonalności i prostoty.

Na przykład taki kod (który wiadomo że badzIEwie źle zinterptetuje):
  1. <style type="text/css">
  2. div {
  3.    float: left;
  4.    padding: 20px 10px;
  5.    width: 100px;
  6.    height: 200px;
  7. }
  8.  
  9. <!--[if IE]>
  10. <style type="text/css">
  11. div {
  12.    width: 120px;
  13.    height: 240px;
  14. }
  15. </style>
  16. <![endif]-->

można zastąpić krótkim:
  1. <style type="text/css">
  2. div {
  3.    float: left;
  4.    padding: 20px 10px;
  5.    width: 100px;
  6.    height: 200px;
  7.    /width: 120px;
  8.    /height: 240px;
  9. }</style>
devnul
zgadza się, jest to jednak kwestia ustalenia priorytetów, dla jednych ważna jest walidacja, dla innych łatwość pisania kodu
revyag
Kod
<style type="text/css">
div {
   float: left;
   padding: 20px 10px;
   width: 120px;
   height: 240px;
   background-color:#ff0000;
}
body>div {
    width:100px;
    height:200px;
}
</style>

można też tak, wtedy i krótko i zgodnie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.