Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Linki w php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kazetha
Jestam na forum nowy ale myslę że bęe tu stacionował. Strony tworzę od kilku lat ale od niedawna dopiero zajełem sie php. Narazie interesowała mnie edycja ale jak przyszło co do czego to sie stałem zielony.
Pytanie dotyczy linków w php. Czasem wchodząc na strone miast zmian strona z index.php, news.php, costam.php pokazuje sie jedynie zmienna index.php?jakis_kod004 (przykładowo smile.gif )
Pwoiedzmy zę wprowadze zmienna $newsy ="tekst z newsami"; i jak mam ja potem pokazać na stronie, by odwiedzający ujrzał ją po kliknięciu na link?
Wiem ze to raczej banał ale wszystkie kursy z jakim sie spotkaja mówią o tworzeniu chatów i form mailowych a taki banał pominieto w moich nieszcześliwych kursach.
liczę zna życzliwośc i nie przeczucanie trematu do smieci czy odpowiedzenia linkiem do działu szukaj i wiem zę każdy z Was odpowie na to pytanie śpiewająco guitar.gif
strife
Witam,

Proponuje lekturę manual'a dotyczącego zmiennych superglobalnych $_GET. Odpowiadając na Twoje pytanie, aby wykonała się jakaś akcje po kliknięciu w link index.php?jakis_kod004, należy postawić odpowiedni warunek, który sprawdzi czy dana zmienna istnieje( if, else ).

Wyglądało by to mniej więcej tak:
  1. <?php
  2.  
  3. $newsy ="tekst z newsami";
  4. if ( isset( $_GET['jakis_kod004'] ) )
  5. {
  6. echo $newsy;
  7. }
  8. else
  9. {
  10. echo 'Aby zobaczyc newsy kliknij <a href="?jakis_kod004">tutaj</a>';
  11. }
  12.  
  13. ?>

Poczytaj smile.gif Manual php - Zmienne

Pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.