Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: polskie literki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
srwsio
witam.

jestem użytkownikiem joomli i znalazłem do niej ciekawy skrypt.

Liga Manager Online 4 - skrypt powstał w języku niemieckim.
zrobiłem lang po polsku ( jestem w trakcie kończenia) ale zamiast polskich liter pojawiaja mi się krzaczki (ale nie na wszystkich literkach) nie dziła literka ź,ą,ś a reszta działa czyli ń,ó,ę,ć

próbowałem na wiele sposób np wstawiając:
Kod
echo '<META HTTP-EQUIV="CONTENT-TYPE" CONTENT="text/html; charset=ISO-8859-2">';

i nie działa

czy mogę prosić o jakąc poradę??
wiem że temat literek był wielokrotnie wałkowany ale niestety nic na ten mój problem nie pomaga
Kuziu
A zmieniłeś kodowanie pliku czy tylko dopisałeś META'a tag'a ?
slash12345
Ostatecznie można buforować wyjście i napiać funkcję, która pobierze tekst i prekształci polskie litery na znaki z amp-em.
Luke_Star
Radze kuknac w skrypcie czy juz nei ustawia wczesniej kodowania :] TO moze oznaczac troche szukania
srwsio
Cytat
Radze kuknac w skrypcie czy juz nei ustawia wczesniej kodowania :] TO moze oznaczac troche szukania

otóż pierwsze co zrobiłem to odnalazłem wszystkie pliki w których znajdują się jakiekolwiek tagi związane z ustawieniem kodowania, czyli wszystkie iso-8859-1 zmieniłem na iso-8859-2

kod zawiera ( niektóre pliki) również taki oto tag
Kod
<html lang="de">

nigdy się z czymś takim nie spotkałem. ale również zmieniłem na "pl"

Cytat
A zmieniłeś kodowanie pliku czy tylko dopisałeś META'a tag'a ?

ponieważ używam programu KED po twarciu go wyskakuje obok nazwy
lmo.php(iso) lmoadmin.php(utf-8) install.php(win)
więc teraz ( tzn dopiero teraz zauważyłem) że plik jest zapisany w złym kodowaniu. tam gdzie powinno być iso jest albo utf albo win.
poradziłem sobie i z tym problemem(wszystkie pliki mam jako ISO

Cytat
A różnica pomiędzy kodowaniem windows-1250 a iso-8859-2 dotyczy tylko trzech znaków: "ą, ś, ź" i oczywiście ich duzych odpowiedników. Z pozostałymi znakami nie ma zadnego problemu.

ha i teraz mam zagadkę. własnie mi tych 3 znków tylko brakuje

czy ktos ma jakiś pomysł jak go rozwiącać??

dla zainteresowanych wrzucam link do skryptu:
KLIKNIJ ABY POBRAĆ

serdecznie z góry dziękuję
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.