Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: advAJAX i iso-8859-2 pod IE
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
juzew
Witam,

Mam problem o którym niby już sporo zostało napisane, ale mnie się jakoś nie udoło z tym uporać.

W skrócie mam dane w bazie kodowane w iso-8859-2 i pobieram je za pomocą advAJAX. No i zamiast pięknych polskich ogonków widzę ? i różne inne takie...
Zabawne jest to że tylko w IE - bo pod Mozillą i Netscape wszystko się pięknie wyświetla :|

Kodowanie glownego skryptu (w krórym umieszczone są funkcje AJAX) jest oczywiście ustawione na iso, w drugim skrypcie (tym z którym łączy się AJAX i tym który pobiera dane z bazy) wstawiłem na początku:

header('Content-type: text/html; charset=iso-8859-2');

Zanim to zrobilem nie bylo polskich ogonkow w żadnej przegladarce - po dodaniu tej linie Mozilla i Netscape wyświetla już dobrze - niestety w przypadku IE nie pomoglo sad.gif

Co robie źle, lub o czym zapominam? Ew. czy w ogóle da się używać advAJAX w z ISO (i IE...) ? Szkoda było by gdyby nie, bo to w sumie rewelacyjna biblioteka i już się zacząłem do niej przyzwyczajać...

pozdrawiam i z góry dziękuję z info
son
A czy w pliku XML zadeklarowałeś kodowanie?
Kod
<?xml version="1.0" encoding="iso-8859-2"?>
...
juzew
Eeee... po jednej i po drugiej stronie używam plików html (tzn. php, ale plikiem wynikowym jest HTML).
Czy mówiąc plik XML masz na myśli jakąś konfigurację advAJAX?
Czy może plik z którym łączy się AJAX powinien być plikiem XML (php/xml)?

Szczerze mówiąć poradziłem sobie już z tym problemem - po prostu przekodowałem całość danych wynikowych na UTF-8 i wysyłam w taki sposób - teraz już nie mam problemu z ogonkami.
Nie zmienia to jednak faktu że samo zagadnienie mnie nurtuje.

pozdrawiam
Juzew
anopak
w php wynikowym na początku dodajesz linie:

1. <?php
  2. header('charset=iso-8859-2;'); 
  3. ?>

i wszystko działa jak trzeba
son
Kod
Czy może plik z którym łączy się AJAX powinien być plikiem XML (php/xml)?

W moim mniemaniu powinien być, aczkolwiek z html'em też da się to zrobić. Jeżeli jeszcze się tym bawisz, spróbuj zadeklarować kodowanie w pliku html....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.