Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: bazy danych - zaliczenie
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Access
mspider
Witam. Dostalem taki mtemat na zaliczenie:

Zaprojektuj baze danych o pacjentach malego szpitala, ktory posiada nastepujace oddzialy:
- ogolny
- zakazny
- skorny
- kardiologiczny
- chemioterapii
W szpitalu pracuje 15 lekarzy (nazwiska dobrac samodzielnie). na wszystkich oddzialach moze znajdowac sie do 40 chorych. W bazie danych nalezy umieszczac nastepujace informacje dotyczace pacjenta:

- nazwisko
- imie
- miasto
- adres
- lekarz prowadzacy
- historia choroby pacjenta

Narazie stworzylem takie encje i zwiazki miedzy nimi jak widac na rysunku ponizej. Pacjent ma lekarza, pacjent ma oddzial, i lekarz ma oddzial;)

Wydaje mi sie to zbyt proste dlatego prosze o jakas podpowiedz:)
mhs
A co to jest "asocjacyjna"?

Do zaprojektowania bazy danych wykorzystaj np. DBDesignera. No i pokaż jak coś zrobisz. Zaprojektuj tabele, pola, itd....
mike
Lekarz może mieć kliku pacjentów, ale i jest możliwe żeby pacjent miał kilku lekarzy (chyba?)
Lekarz pracuje na odziele, na którym pracuje wielu lekarzy.
Pacjent lezy na oddziale, na którym lezy wielu pacjentów.
(Ci po poważnych wypadkach mogą leżeć na kilku oddziałach laugh.gif)

Jak ~mhs wspomniał, użyj do tego odpowiednich narzędzi a nie painta.

Masz szczęście ze wykazujesz sam inicjatywę, bo temat poszedłby do usunięcia. Na forum.php.pl nie rozwiązuje się prac domowych, ani zaliczeniowych.
mspider
to narazie takie moje pierwsze przemyslenia.. zastanawiam sie poprostu jak to wszystko ze soba pogodzic smile.gif
P.S. encja asocjacyjna, czy inaczej mowiac pośrednia to taka encja, ktora wstawiamy pomiedzy dwie encje, pomiedzy ktorymi wystepuje zaleznosc wiele do wielu winksmiley.jpg
LBO
tabela oddziały:
id_odzialu | nazwa_odziału [| ilość_pacjentów (to jest opcjonalne, bo można to sprawdzić dynamicznie)]

tabela lekarze:
id_lekarza | imie_lekarza | nazwisko_lekarza | id_oddzialu (zakładam, że lekarz pracuje na jednym oddziale - inaczej tabela pomocnicza (owa encja asocjacyjna))

tabela pacjenci:
id_pacjenta | imie_pacjenta | nazwisko pacjenta | adres_pacjenta | miasto_pacjenta | wiek_pacjenta | historia_choroby | id_lekarza (prowadzącego)
mspider
Wracajac do mojego tematu... spojrzcie na to cosik ponizej (zrobione w Case Studio 2) tongue.gif

I pytam jeszcze raz. Czy to juz jest koniec? Czy to sa wszystkie encje? No i oczywiscie czy zwiazki miedzy nimi sa poprawne? smile.gif
Bardzo prosze o pomoc jezeli cos jest nie tak, bo naprawde sie staralem ale chyba nic lepszego mi z tego nie wyjdzie tongue.gif
Pozdro i dzieki za wszelka pomoc winksmiley.jpg
nospor
Jak ktos liczy u nas na gotowca bez wlasnej inwencji, to sie przeliczy smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.