Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/mySql] Załączniki na dysku linki w bazie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jastu
Napisałem w pracy taki portalik zgłaszania pomysłów i projektów - brakuje mi tylko możliwości dodania pliku bądź obrazka.

Chciałbym żeby działało tak - przy formularzu zgłaszania pomysłu mam kilka pól do wypełnienia oraz button przegladaj(nie wiem jaki kod do pobrania pliku) -

Teraz dylemat bo mam wrażenie że będzie łatwiej zapisać pliki do bazy(też nie wiem jak to zrobić) razem z opisem zgłoszenia bo te dwie rzeczy są ściśle zwiazane niż umieścić pliki na dysku i później je pobierać . Jestem bardziej za użyciem bazy ..
Proszę o jakąś podpowiedź bo mam dylemat (obfite ilości kodu mile widziane - napiszmy to tak aby innym też ten wątek pomógł winksmiley.jpg )

Pozdrawiam
kpwig
Witam,
Ja ten problem rozwiązałem następująco:
- podczas wgrywania pliku, w katalogu np: /images, tworzony jest katalog, który jest jednocześnie ID jakiegoś artykułu (/images/6/) i tam są wgrywane wszystkie obrazki odnośnie danego tematu.
- listowanie wygląda równie łatwo...podczas listowania artykułów pobierane jest automatycznie ID i za pomocą opendir(); i readdir(); listowany jest katalog /images/ID/
... a wyniki możesz już wstawić do <a href> czy czegoś tam innego smile.gif

Pozdrawiam

P.S. Nie napisałem o umieszczaniu plików w bazie, bo może zapomnisz o tym pomyśle - zapychanie bazy takimi rzeczami to nieciekawe rozwiazanie smile.gif
jastu
Hm... racja .... nawet wiem jak to zrobię , tylko nie używałem pisując w php operacji na plikach i folderach.
- Jak utworzyć folder o nazwie zmiennej (będzie to ID_zgloszenia) ?
- kolejna linia to już dwie zmienne - bo w tym folderze będącym numerem id_zgłoszenia muszę utworzyć kolejny folder będącym id_użytkownika
- i dopiero wtedy idąc \id_zgłoszenia\id_użytkownika\dodaje plik.

Proszę o przykładowy kod bądź link do szerszego omówienia tematu - jeśli uda mi sie to zapisać to z odczytem nie będe miał kłopotu (mam nadzieję dry.gif )
Pozdrawiam
kpwig
Tu znajdziesz odpowiedź:
mkdir();

Pozdrawiam
jastu
Poradziłem sobie - ale jak załadować tam plik ? - ma to wyglądać tak : otwieram okienko do przeglądania ,wybieram plik i klikam zapisz. Dopisuje resztę informacji do formularza i z naciśnięciem klawisza " Dodaj Zgłoszenie "- wysyłam zawartodć formularza do bazy a plik na serwer .

Hej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.