Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: 3 problemy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
DeNis
Witam!
Mam trzy problemy, a mianowicie próbowałem zmienić kod iso-8859-1 na iso-8859-2 by pisać polskie znaki. Zmieniłem to w index.php ponieważ tylko tam się mieści ten kod w META. Ale gdy napisałem ąęółśżźć to wsykoczyło mids2 #2 czy jakoś tak no i nie moge tego zmienić. Jak to w ogóle zrobić? Drugi problem to chciałbym wstawić muzyke na strone ale tak aby by leciała cały czas bezwzględu na jaki dział się wejdzie oraz chciałbym mieć skrypt na "TWOJE IP" wszędzie go szukałem przez pare dni ale nie mogłem go znaleść sad.gif Więc bardzo proszę o pozytywne rozpatrzenie mojego problemu smile.gif (jestem początkującym webmasterem) www.k2denis.ovh.org
LBO
ad. 3 getenv" title="Zobacz w manualu php" target="_manual('REMOTE_ADDR')
ad. 2 Musisz użyć framów lub iframów (+ np. flash). W jakiś sposób musisz uniknąć przeładowania strony z zagnieżdżonym dzwiękiem.
ad. 1 Nie mam pojęcia o czym mowisz. Gdzie zmieniłeś? Jak zmieniłeś? Co powoduje błąd?
DeNis
Mam strone w php i nie dziala mi polskie znaki jak zrobic by pisać polskimi znaki... prosze o konkretne wytlumaczenie... jestemo poczatkujacy a angielski znam tragicznie bo instrukcje do Twoje IP jest po ang.. jesli masz czas wkleic gotowe to bardzo prosze biggrin.gif
Kuziu
  1. <?php
  2. // Example use of getenv()
  3. $ip = getenv('REMOTE_ADDR');
  4.  
  5. // Or simply use a Superglobal ($_SERVER or $_ENV)
  6. $ip = $_SERVER['REMOTE_ADDR'];
  7. ?> 

Przecież tu nei trzeba znać angielskiego masz zmienną $ip i do niej jest to IP zapisywane więc może byś tak wkleił 1 z przykładów i dał echo($ip); i zobaczył że działa a nie czekał na gotowe. Tak ciężko jest spróbować ?

A żeby mieć polskie znaki musisz zapisać plik w jakimś konkretnym kodowaniu np. iso-8859-2 i tak samo nadać nagłówek HTML

1. <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
w sekcji <head>
DeNis
To co zacytowałeś w HTML to mialem iso-8859-1 i zmienilem na 2. Jak zmienilem na dwa to wlasie przy pisaniu łąśżśę mialem błedy... nie wiem dlaczego... Jak juz napisalem to jestes bardzo, bardzo, poczatkujacym webmasterem. Co do skryptu to go wkleilem w bloku HTML i nie dzialalo. a wpisalem najpierw puste a potem

<?php
// Example use of getenv()
$ip = getenv('127.0.0.1');

// Or simply use a Superglobal ($_SERVER or $_ENV)
$ip = $_SERVER['127.0.0.3'];

i nic sad.gif Jesli mialbys czas mi wytlumaczyc to mozemy pogadac na TS czy gdzies smile.gif
Kuziu
Ale czy my napisalismy
  1. <?php
  2. $ip = $_SERVER['127.0.0.3'];
  3. ?>

I czy też tak jest w przykładzie ?

Czy raczej
  1. <?php
  2. $ip = $_SERVER['REMOTE_ADDR'];
  3. ?>
questionmark.gif
Na siłe sobie sam przeszkadzasz masz gotowy przykład a go zmieniasz

1. <?php
  3. echo($ip);
  4. ?>

Ten skrypt wyświetli Ci IP

A co do kodowania musisz też w Edytorze którego używasz mieć to właśnie kodowanie nastawione

I nie wierze też że szukałeś tego skryptu kilka dni bo wpisując chociaż by w google "jak wyświetlić ip php" juz 2 wynik daje nam odpowiedz na to pytanie
DeNis
Mam takie cos
<?php
$ip = $REMOTE_ADDR;
$host = gethostbyaddr($ip);
echo "Adres IP: $ip <BR>";
echo "Host: $host";
?>
Wkleiłem to do Bloku HTML i nie działa
LBO
A czy gdzieś tam w kodzie masz?
  1. <?php
  2.  
  3. $REMOTE_ADDR; = $_SERVER['REMOTE_ADDR'];
  4.  
  5. ?>
Kuziu
Cytat(DeNis @ 2006-05-04 15:47:59)
Wkleiłem to do Bloku HTML i nie działa

Mam tylko nadzieje że plik ma rozszeżenie .php

1. <?php
  3. echo($ip);
  4. ?>
DeNis
Ja chce poprostu zrobić by w bloku HTML bylo widoczne IP LoOL wkleilem powyzej ten pasek meta z iso-8859-2 w index.php i teraz strona wogóle mi sie nie wyswietla LoOL sad.gif Pisalem, ze jestem poczatkujacy...
mike
Pokaż może ten plik index.php bo odnoszę wrażenie że cos namieszałeś.
A bez kodu to można jeszcze długo wróżyć z fusów i do niczego nie dojść.
DeNis
Proszę o usunięcie mojego powyższego posta oraz przepraszam za kłopot, ponieważ nie wiedziałem, że jestem zalogowany na forum tongue.gif

index.php

oraz zostawiam swoją strone domową i możecie zobaczyć jak to wygląda

by DeNis
Kuziu
Pokazuje Ci błąd w 77 linii to spojrz tam i zobacz co jest nie tak

1. <?php
  2. . "<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />n"
  3. ?>

Widzisz kolorki cudzysłowów ? w linii wyżej i niżej masz \" a tutaj walisz ślepo cudzysłów w cudzysłowie skąd parser ma wiedzieć że raz Ci chodzi o " od echo a raz od tagów html'a ?

Linia 77:
  1. <?php
  2. . "<meta http-equiv=\"content-type\" content=\"text/html; charset=iso-8859-2\" />n"
  3. ?>
Guest
To nie chodziło o znaki tylko o kropeczke, bo były dwie LoOL
Zmieniłem na ISO 8859 2 i dalej nie dziala
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.